Värvide mõju täpsemaks määratlemiseks on viimase saja aasta jooksul viidud läbi tohutul hulgal uuringuid, mille tulemused väidavad, et värvidel on meie tajuprotsessis täita suur roll. Lisaks sellele, et värvidel on võime muuta ruumi suuremaks või väiksemaks, suudavad nad ka meeleolu luua ja mõjutada ruumis viibivaid inimesi. Järgnevalt toome välja erinevate värvitoonide omadused ja mõju koduses keskkonnas.

1. Punane

Intensiivse punase võimuses on täita ruum jõulise energiaga. Mitmesugused uuringud tõestavad, et punane värv tõstab vererõhku, kiirendab pulssi ja hingamist. Et punane mõjub ergutavalt ja mõjub inimesi lähendavalt, soosib see elutoas ja söögitoas suhtlust.

Kuigi punane on populaarne värv magamistoas, on ta uinumiseks siiski liialt intensiivne ja unesoodustajaks on palju paremaid värvivalikuid. Kui aga hindad kirglikku atmosfääri, paigalda magamistuppa mahedad valgustid, mis aitavad punase tugevat mõju pisut pehmendada. Samuti võib punast kombineerida mahedamate ja neutraalsemate värvidega.

Et mõttelend ei peatuks, sobib inspireerivalt kirgas punane ideaalselt ka kodukontorisse. Siiski vajab punane enda kõrvale ka pisut maandust — kontrastiks on hea valik valge või hall.


Vastupidiselt punase värvi ergutavale mõjule on sinisel omadus hoopis vererõhku langetada ja südamerütmi aeglustada. Sinine rahustab meeli, lõõgastab närve ja aeglustab mõttetegevust. Sinine on rahu ja harmoonia. Teda on peetud ka hingelise tundlikkuse, intuitsiooni ja sisekamuse värvuseks. Meditatiivne toon sobib ideaalselt nii magamistuppa kui ka ruumi, kus on soov end rahuliku ja lõõgastununa tunda. Heledad sinised, mis mõjuvad värvikaardil kaunilt ja elegantselt võivad aga toas luua hoopis külma üldmulje. Seetõttu vali sinise kõrval soojemas toonis sisustus.

Eluruumidesse, kus käib pidev suhtlus, vali reipamad sinised — näiteks on head valikud türkiis ja taevasinine. Tumedatel sinistel on omadus kalduda äärmustesse ja äratada melanhoolsemaid tundeid. Sinise tumedamad varjundid viitavad tormisele merele ja taevale ning seostuvad paljude jaoks kurvameelsusega. Tumesinine viitab ka kohanemisele olemasolevate võimalustega ja valmisolekule anda ja loobuda.

Foto: Houzz.com

Esimese värvipsühholoogia alase käsitluse autor Goethe on öelnud, et sinine on köitev eimiski — niisama meelsasti, kui saadame pilguga eemalduvat, niisama meelsasti vaatame ka sinist. Ja mitte ainult seepärast, et se värvus meid ei rõhu, vaid ka seepärast, et ta kutsub meid kaasa.


Hall on värvus mis kujutab endast musta ja valge vahelist silda ehk üleminekut. Hall on neutraalne ja akromaatiline värv mida nimetatakse ka „ilma värvuseta värviks“. See teeb temast suurepärase taustatooni, mis tõstab esile teised, kirkad ja heledad värvid. Halli erinevaid alatoone sobib väga hästi kombineerida oranži, helesinise ja salatirohelisega. Hallil on väidetavalt lausa 256 erinevat inimsilmale eristuvat varjundit.

Erinevate hallide toonide omavaheline kombineerimine sisekujunduses loob huvitavaid varjunüansse. Hall on suurepärane värv visuaalsete efektidega mängimiseks. Halli iseloomustavad inimpsühholoogias sellised märksõnad nagu kaitstus, usaldusväärsus, intelligentsus, tasakaalukus, tagasihoidlikkus, väärikus, küpsus, soliidsus, konservatiivsus ja praktilisus.


Nagu ka tumesinine, on hall olnud sümboliks kurbusele, ühetaolisusele, üksindusele ja alandlikkusele sümboliseerides tormi või kasinaid aegu, mistõttu seostatakse seda peamiselt negatiivsusete tähendustega. Halli positiivne iseärasus seisneb aga selles, et ollakse vaba ahelatest ja nauditakse valikuvõimalusi. Hall aitab muuta pessimistlikku tulevikunägemust, annab jõudu tunnistada olukorra lootusetust ning võimaldab teha jõupingutusi selle muutmiseks. Hall alandab väliseid pingeid, hoiab ära mittevajalikud sekeldused, aitab rahuneda ja passiivne olla.


Rõõmu sümboliseeriv kollane täidab iga interjööri päiksele omase soojusega, mõjudes virgutavana ja sisendades optimismi. Siseruumis mõjub keskmise kromaatilisusega kollane lõbusa ja soojana. Küllastunud kollane on aga liiga ere ja pealetükkiv, väsitav ja müraaistingut tugevdav. Heledad kollased laed muudavad ruumi visuaalselt avaramaks. Põrandal mõjub kollane aga liialt kergena ja põhjustab teatava ebakindlustunde. Et energiline kollane ergutab närvi- ja seedesüsteemi, on seda peetud heaks värviks söögituppa ja kööki. Samas on kollane määrdumise suhtes väga tundlik toon ja kaotab määrdununa oma ilu ja elujõu.


Psühholoogia usub, et kollane tasakaalustab enesevalitsemisoskust, soodustab kontakteerumist, aktiviseerib mõttetegevust, kergendab uue materjali omandamist ja aitab üle saada depressioonist. Samas mõjub kollane väsitavalt silmadele ja pikaaegsel kollase mõjualas viibimisel väheneb keskendumisvõime. On tehtud uuringuid, mille põhjal väidetakse, et kollases ruumis nutavad inimikud sagedamini kui mõnda teist värvi ruumis. Kollase üledoos võib lisaks põhjustada ka viha, tujukust ja meeleolumuutusi. Et kollane võib üsna kergesti väsitavaks muutuda, kombineeri seda mõne teise värviga — kindel valik on selleks alati valge.


Rohelist peetakse silmale kõige meeldivamaks värviks. Põhjus peitub tõenäoliselt selles, et roheline kui looduses kõige levinum värv seostub meile alateadlikult turvatundega. Roheline on halja looduse sünonüüm, mis ”laeb” ja aitab ennast leida. Roheline leiab tasakaalu ja loob harmooniat — linnaväsimust läheme välja puhkama ja energiavaru taastama ikka maale.

Kunstnik ja Bauhausi koolkonna legendaarne professor Vassili Kandinsky kirjeldab rohelist kui liikumatust ja vaoshoitud jõudu, mis võib kohe uuesti aktiviseeruda. Rohelises on peidus eluvõimalus, mis on täiesti puudu hallis. Puhast rohelist võrdleb ta “kodanliku rahuloluga” ning absoluutse konservatiivsuse ja kindlameelsusega. Rohelist seostataksegi eelkõige enesega rahulolu, sisemise tasakaalu ja oma õiguste eest seismisega. Vanas Hiinas on rohelist seostatud humaansusega, Põhjamaades seostub roheline kevade, rõõmu, kasvamise, lootuse ja eluvõimalustega.

Roheline leevendab ärritust, mõjub tervendavalt ja rahustavalt südamele, sest tasakaalustab vererõhku. Ka interjööris tunnetatakse seda kindlust andva ja rahustavana. Kui interjööri roheline üldtonaalsus viib väga kergesti monotoonsusesse, siis elav roheline toataimede näol mõjutab aga oluliselt ruumi atmosfääri. Roheline loob hea miljöö istuvale tööle, keskendumisele ja mõtisklemisele.


Tavaline keskmine pruun on üldiselt konservatiivseks peetav värv. Kuigi pruun mõjub öiselt hämarana, tunnetatakse teda samas ka kaitsvana, sest ta ei ole kriiskav, vaid alati tagasihoidlik ja summutatud. Nagu ka roheline, on pruun looduse värv, mis süstib turvatunnet — seega on pruun ideaalne kaaslane magamistoas.


Ruumis on pruun suhteliselt neutraalne, moodustades nii tumedana kui ka heledana tausta erivärvilistele esemetele. Eriti raskete, massiivsete ja rõhuvatena mõjuvad tumedad punakaspruunid pinnad. Põrandavärvina tunnetatakse puidutooni pruuni kindlust ja tuge andvana. Pruunides toonides kodu pakub turvalist kindlustunnet inimesele, kes soovib rahu ja vaikust, samas süvendab seda tooni ruum ükskõiksust ja apaatiat ning tekitab käegalöömise meeleolu



Pehme ja soe roosa on traditsiooniline beebide värv, sest annab emotsionaalse kindlustunde, julguse oma emotsioone näidata ja vabastab hirmust. Roosa värv on vastand agressiivsusele ja vägivaldsusele. Roosa rahustab, võtab tempot maha ja tekitab igatsuse helluse järele. Veidi murtud halliseguse toonina on ta ideaalne laevärv.


Psühholoogiliselt on roosa enesesse suunav — see on üksiolemise, tagasihoidlikkuse värv, mis tekitab kaitstuse ja turvalisuse tunde. Lastetoa asemel tasub roosasid aktsente kasutada julgelt teisteski ruumides.



Pastelsed ja helged lillad lavendlitoonidest sirelivärvideni toovad interjööri sarnaselt sinisele lõõgastava meeleolu. Kui sinine võib mõjuda külmalt, siis lillade toonidega on oht tunduvalt väiksem. Lilla kiirgab sinisest enam kergust ja elurõõmu. Kui kasutada lillat aktsendina, toob see ruumi sügavust.


Tume violett loob ruumis müstilise ja piduliku atmosfääri. Suurte küllastunud värvipindadena võib ta aga ehmatada ja kohutada. Violett laes mõjub koormavalt ja kindlustunnet vähendavalt, seintel müstiliselt kuni füüsiliselt väljakannatamatuni, põrandal aga ebakindlust tekitavalt. Soojas toonis hõõglambi valguses omandab violett hallika tooni. Tema olemusega on enam kooskõlas hämarus ja paremini tuleb violett esile külmas valguses.

Psühholoogiliselt tekitab violett kurvameelsust ning loob eelduse enese muutmiseks ja kohandumiseks. Violett võib aidata tundlikel inimestel tagasi saada meelerahu ja kindlustunnet, sest mõjub rahustavalt ja tasakaalustavalt. Tumedad violetsed toonid võivad ka masendada, tekitada üksindustunnet ja süngeid mõtteid.

Allikad: Sadolin; opetajatemaja.ee; hariduskeskus.ee

LOE LISAKS: