Inese sõnul on üks trendidest suuremõõtmelised marmori imitatsiooniga plaadid. Keraamiliste plaatide tootjad on tootearenduses jõudnud sinnamaale, et suudetakse teha isegi 1800x3200 mm suuruseid marmorit imiteerivaid portselanplaate, mida saab kasutada ka mööbli katmiseks. Sama materjali kasutatakse suurtel seina- ja põrandapindadel. Üldse on naturaalse välimusega materjalide kasutamine märgades ruumides aktuaalne — puiduliike imiteerivate mustritega keraamilised plaadid on isegi katsudes tekstuuriga. Lopsakate troopiliste taimedega keraamilised plaadid on samuti tulnud vaikselt interjööridesse geomeetriliste mustritega plaatide kõrvale.

Foto: Hansgrohe

Plaatimisel kasutatakse tihti samu plaate, sest paljud plaadid sobivad nii seina kui ka põrandale. Paljud tootjad pakuvad ka eri pinnatöötlusega plaate — põrandale saab valida sama mustriga plaadi, mis seinale, kuid karedama pinnaga.

Rõhku pannakse eri viimistlustega sanitaartehnikale ja -keraamikale: mati viimistlusega must ja valge, harjatud või poleeritud vase ja pronksi viimistlusega segistid. Nii mõnegi teadlikuma tootja valamute, vannide ja WC-pottide valikust võib leida satiinpinnakattega siniseid, rohelisi, roosasid või isegi marmori imitatsiooniga tooteid, näiteks toob Ines firma Ceramica Cielo.

Disainikeeles domineerib Inese sõnul ühelt poolt minimalistlik sirgjooneline disain, kuid tugevalt tungib peale orgaanilise vormiga tehnika ja keraamika. Seejuures kombineeritakse neid, sest kontrastid vormis ja materjalis toimivad ajatult. Toonidest ja viimistlustest võiks välja tuua mati pinnaviimistluse, pastelsed ja murtud maalähedased toonid.

Wermstocki tegevdirektor Teet Kolts viitab samadele suundadele: „Juba viimased paar aastat on olnud trendiks keraamilised plaadid, mis on inspireeritud looduskivist: marmorist, travertinost jne, kuid erinevalt varasematest toodetest on need tehtud väga täpselt, jälgides looduskivi variatsioone — ükski plaat ei sarnane teisega ja plaatide mõõdud on oluliselt suuremad, et lõpptulemus oleks ilusam.

LA FAEZA Ceramica, seinaplaat Levante ja põrandaplaat Legno Del Notaio. Põrandaplaat on inspireeritud siin kulunud, vanast puitpõrandast. Wermstock.


Trendikad on ka uuemad tooted: inspireeritud käsitsi valmistatud terrakotaplaatidest või plaadid, mis jäljendavad täpselt vana betoonist tehasepõrandat. Siingi on rõhk väga täpselt edasiantavas üldmuljes ja detailides. Näiteks käsitsi põletatud terrakotaplaatide servad on alati rohkem põlenud ja värv ei ole kunagi väga ühtlane.

Suurejooneline ja luksuslik LA FAENZA Ceramica. Seeria Orobianco on inspireeritud erinevatest Itaalias leiduvatest Travertino looduskividest. Wermstock.

Omaette suur ja iga aastaga arenev trend on keraamilised plaadid, mis on inspireeritud erinevatest puitpõrandatest, näiteks paarsada aastat vana Toscana villa põrandast või natuke kulunud ja pleekinud terrassilauast. Samuti on plaatide mõõdud läinud järjest suuremaks, mida võimaldab kiiresti arenev tootmistehnoloogia.”

LA FAENZA Ceramica, seeria Cottofaenza. Wermstock


Teet Kolts toob välja põhjused, miks osta keraamilist plaati, mis näeb välja täpselt nagu looduskivi:

  • keraamiline plaat on soodsama hinnaga, õhem ja kergem, seega on seda lihtsam paigaldada ja odavam transportida;
  • keraamilist plaati on oluliselt lihtsam puhastada ja hooldada, kuna see ei ole poorne ega tõmba mustust sisse;
  • keraamika üldiselt ja ka keraamiline plaat on valmistatud taaskasutatavast looduslikust toorainest ja juba praegu toodetakse paljud plaadid 30–50% taaskasutatud materjalidest. Looduskivi aga ei ole looduses taastuv.

Balteco turundusdierektori Merje Sumbergi sõnul on vannitoas praegu aktuaalsed neli trenditeemat.

1. Kivivannid ja ka kivivalamud. Vanni ja valamu välispinda saab ka värvikoodi alusel värvilisena tellida ja seda ükskõik millist tooni.
2. Kollektsioonid loovad terviku. See tähendab, et mööbel, vann, valamu ja dušinurk ostetakse terviklahendusena. See eeldab pigem suuremat vannituba.
3. Väiksed vannitoad, kus on väga vähe ruumi, luuakse läbimõeldud ja kompaktse lahendusena: voldikustega dušinurgaga või seina äärde klapitavate dušiseintega.
4. Kodused spaad, kus on sees massaažifunktsioonidega massaaživann. Üha enam hakatakse mõistma, et massaažimõnusid saab nautida ka kodus ja selleks ei pea mitte minema spaasse.

Massiivne ja tugev Gamma 160 korpus ning siidjas pind mõjub soliidselt. Balteco

Hansgrohe Baltikumi turunduskoordinaator Epp Viru toob välja kaks suunda.

1. Vannitubade dušialad kujundatakse suuremad (tihti tehakse seda vanni kulul), eramutes planeeritakse juba algselt suuremad vannitoad, mis annavad välja n-ö koduspaa mõõdu. Dušiala on üldisest ruumist minimaalselt eraldatud. Kuna ruumi on rohkem, saab sinna paigutada suure üladuši. Materjalidest on esile kerkimas klaasi kasutamine vannitoaseadmetes. Turvaklaasiga vannitoaseadmed on väga vastupidavad ja neid on kerge puhastada.

2. Teise trendina võiks esile tuua erinevate värvitoonide kasutamise segistitel-duššidel, et oma vannituba isikupärastada. AXOR (Hansgrohe Grupi disainkaubamärk) pakub 15 erinevat standardlahenduse värvitooni, aga peale selle on rätsepatööna võimalik teha ükskõik millises toonis vannitoaseadmeid. Päris viimaseks suundumuseks on mitme erineva värvitooni koos kasutamine vannitoaseadmetel.

LOE VEEL: