Rõhuasetus sõnal asjatundlik on siinkohal vankumatu ja üsnagi saatuslikuks osutuv.

Jah, ilmselt on heledates loodustoonides, valgete ja hallide erinevates nüanssides rahustav, lausa muinasjutuline, uni nii meeldivalt magus, et sellest ärkamiseks vajati tõeliselt kuraasikat lähenemist, mis samas ei ehmataks liialt oma järskusega ja tunduks samuti loomulik, värske ja võluv. Kahtlemata on ruumidesse ilmunud tõeliselt suured ja jõulised mustrid loodusest (eriti rohelisest). Muuseas, põnev kokkulangevus, et inimsilm on võimeline eristama maksimaalselt erinevaid tonaalsusi just nimelt roheliste värvide hulgast. Suurelehelised džunglitaimed, mõõdukale luksusele ja optimistlikkusele kutsuvate vääriskivide toonid, kirevad linnud, eluliselt ehtsad hiigelõied, meri, pilved ja õhk — see kõik kannab ruumi rohkust, sügavust ja lopsakust nõnda palju, et vaid vaatepildistki võib tunda värske õie aroomi või meretuule meelipaitavat puhangut.

Trend ei lase kuidagi unustada kõrgeimaid väärtusi, ressursside tekkimise printsiipe, hoiab kindlalt kurssi maavaradel ja kogu looduse ilul, milleta inimese elu oleks mõeldamatu.

Et moodne lopsakus pääseks väärikalt mõjule, on vaja hoolikalt jälgida ruumi proportsioone ning loomulikku ja lisatavat tehisvalgust. Liiga väikesel seinal ei pääse ülemõõduliste motiivide ja tugevate ega sügavate värvitoonide mõte esile, pigem kustutab väikese ruumi sootuks. Ruumis asuvate esemete ja lisandite toon peaks kindlasti arvestama juba seintel kasutatud toone, luues terviku ja toetades võimsat tausta lihtsa neutraalse geomeetrilise vormiga, toon-tooniga või harmoneeruvate toonidega. Kui ruumil on piisavalt mahtu, võib katta harjumuspärasest erinevalt kõik seinad võimsa tooni või mustriga. Ehk isegi pigem kõik. Ongi just julgelt trendikas lahendada ruumi seinad ja mööbel peaaegu üleni võimsas domineerivas toonis, varjukarva matil põrandapinnal, tasakaalustuseks täpike sooja metalli ja/või klaasi.

Moodsate seinakatete ja seinatoonide foonil näeb endiselt ajahambast pisut puretud väärikaid, ajas end ausalt teeninud, mööblitükke. Uuskasutus on jäädavalt trend ja kui väljendada isegi häälekamalt — väärtus püsib naturaalsetest materjalidest mööbliesemetel, mis muutuvate moodide taustal ennast püsiva vormi ja sisulise kvaliteediga maksimaalselt kaua õigustavad. Nii ongi juba pisut kulunud mööbliesemete kõrval suurele kirevusmaaniale heaks kompanjoniks minimalistliku ja endiselt skandinaaviapärase disainiga mööbel ja valgustid, rõhk naturaalsusel, kvaliteedil ja läbimõeldusel, lihtsusel. Et mis juba kord on loodud, püsiks võimalikult kaua ja suudaks vananeda väärikalt.

Olukord kutsub taktitundele, teadlikkusele, tüünusele ja tasakaalukusele — maitsekuse piirid lähevad sealt, kus on taipamine, mis on ruumi fooniks ja mis täpselt toetab targalt julget tausta, mitte ei võistle sellega. Selline lausa sügavamat mediteerimist ja ka otsustusjulgust nõudev analüüs aitab ära hoida visuaalses mõttes lärmaka ruumi tekkimist, kus enam mõtetele, inspiratsioonile ja õhule ruumi ei jää. Kusjuuures nende üsna söakate ja gigantsete motiivide, toonide kasutamisel on isegi pisut üllatav, kuivõrd mõnusat ja lõõgastavat ruumi on võimalik luua.

Et just kõige meeldivamad, võimsamad, maitsekamad ja lemmikumad variandid on aina kindlamini ka kõige hinnalisemad, tasub aegsasti rahapõrtsast kosutada. Kindlasti vähemalt tapeetide, aga ka juba mööbli osas pole olemas väga palju soodsaid võimalusi. Kui just pole materiaalseid vahendeid, tuleb lihvida oskusi ja pintsel või höövel haarata ning olla samuti südikalt moekas. Lahmivaid ja peaaegu hullumeelseid tooni- ja mustrivõtteid, ka odavaid „peaaegu” variante, seevastu ruum ei andesta ega trenditeadlikkus aktsepteeri üldse. Ehk et kui juba hankida, siis midagi kvaliteetset; kui juba näha see värvimise ja uuendamise vaev, siis läbimõeldult, asjatundlikult ja taktitundeliselt. Neile, kel julgust napib või kellel elu tugevate toonidetagi värvirikas: hallid toonid on trendina oma õitsengu tipul ja ei näita kaugeltki hääbumist. Kõige tähtsam on endiselt oma otsused ja valikud väärikalt välja kanda.

LOE VEEL: