Nii argiste ja igapäevaste detailide, nagu taimede, puudumist interjöörist on raske ette kujutada. Eriti põhjamaises kliimas, kus enamus aastast rohelust napib. Oma ilusa välimuse kõrval suudavad taimed leevendada stressi ja võidelda terviseprobleemidega.

1. Taimed puhastavad õhku kemikaalidest

NASA uuris juba 1980. aastal, kuidas siseruumides saab teatud toataimede abil tekitada tervislikku sisekliimat. Selgus, et paljud tavalised toataimed parandavad siseõhku, eemaldades sellest kahjulikke keemilisi aineid, mida kodudes ja töökohtadel leidub uskumatutes kogustes. Uuringu tulemuste põhjal soovitab NASA kasutada näiteks 170 m2 majapidamises umbes 15-18 keskmise suurusega taime. Kõige efektiivsemad toapuhastajad on kuldviljakpalm, Forsteri kentiapalm, väärvis-mägipalm, kummi-viigipuu, draakonipuu ja luuderohi.

2. Väiksem allergiarisk

Kuigi mõningad taimeliigid võivad allergikutele hädasid põhjustada, mõjub suur osa toataimedest just allergiaid ennetavalt. Uuringute järgi esineb vähem õietolmuallergiat neil, kes on üles kasvanud taimedest rohetavas interjööris. Igapäevaselt pisikestes kogustes õietolmuga kokku puutudes toodab inimorganism naturaalseid allergeenidega võitlevaid antikehi ja tugevdavad seeläbi immuunsust. Peale selle imavad taimed endasse õhus leiduvaid toksilisi ühendeid, mis võivad omakorda olla allergiate põhjustajateks.

3. Parem mälu ja keskendumisvõime

Ameerika Ühendriikide ülikoolides on viidud läbi rohkelt uuringuid, mis põhinevad ajutegevuse ja taimede kohaolu seoste tundmaõppimisel. Arvutiga töötajate puhul tähendati paremat keskendumisvõimet ruumides, mis on sisustatud toataimedega. Kui kontoris puudub võimalus korraks parki jalutama minna, viska pilk potililledele!

4. Taimed niisutavad õhku

Taimed on vältimatud abimehed just kütteperioodil, kus suhteline õhuniiskus kipub tihti olema normist madalamal. Probleemi aitavad leevendada lopsakate lehtedega toataimed. Üks parimatest õhuniisutajatest on näiteks sõnajalg.

5. Rohelus teeb õnnelikuks

Haiglates läbi viidud uuringute põhjal selgus, et kiiremini paranevad patsiendid, kelle akendest avaneb vaade pargile või loodusele. Põhjus peitub taimede rahustavas ja stressi leevendavas mõjus.

6. Taimed pakuvad leevendust tervisehädadele

Eriti kasulik taim majapidamises on aaloe, mis sisaldab üle 160 bioaktiivse aine ja mille mahlaga saab edukalt ravida pisemaid haavu ja päikesepõletust. Aaloemahl segatuna klaasis joogivees langetab veresuhkrut ja kaitseb keha vabade radikaalide eest. Kõige kvaliteetsema mahla saamiseks lõigatakse aaloel 3-aastased lehed — mida vanem on aaloe, seda toimeainerikkam ta on.

7. Taimed aitavad paremini uinuda

Taimed magamistoas vähendavad rahutust, aitavad paremini uinuda ja vähendavad öiseid ärkamisi. Efektiivsed unesoodustajad on näiteks lavendel, gardeenia, havisaba ja tups-rohtliilia.