1. Korter või maja?

Olen suurema osa oma elust elanud korteris ja sellega igati rahul olnud. Minu mees seevastu veetis kogu lapsepõlve majas ja temal oli kindel plaan, et kunagi ostame ka meie maja. Nüüd, kui oleme juba üle aasta majaomanikud, ei kujuta ma enam hästi ettegi, et poleks oma õue ega garaaži või peaks poekotte ja kaksikuid süles teisele korrusele tassima.

Liina koos abikaasa Oliveri ja lastega – Karl (7), Teele (6) ja kaksikud Mihkel ja Priit (1) – Ilmar Kruusamäe ühe tuntuma maali „Matti!” (õli, 1999) taustal

2. Kui suur kodu on sinu jaoks ideaalne?

Eks kodu suurus oleneb pereliikmete arvust. Üksi elades sain hakkama ka üheksaruutmeetrises ühikatoas, aga nüüd, kui peres kasvab neli last, peab ka tube palju olema. Ideaalne kodu on siis, kui igaühel on võimalus soovi korral muust melust eralduda. Õnneks meil see võimalus on ja muidugi on siin ka peitusemänguks suurepärased võimalused.

3. Mis on kodu sisustamise puhul oluline?

Kõige tähtsam on teha nii, et endale meeldib, ja mitte kuulata seda, mida töömehed ütlevad. Kui nad oma tööd ei tunne või ei viitsi tegutseda, siis ütlevad alati, et nii ei saa teha. Just hiljuti ütles mulle üks torulukksepp, et kraanikaussi ei saa minu ostetud laua sisse integreerida. Tegelikult loomulikult sai.

Kui vanemad külalised seda lastetoa lampi näevad, on kõigil midagi meenutada, sest pea igaühel on mõni selline kuppel kodus olnud.

4. Milline on sinu kodu kõige tähtsam ruum? Miks?

Eks ikka see, kus minu asjad on. Eelmises kodus oli selleks naiste unistus ehk suur kõrgete lagedega garderoob, kuhu sain kõik oma kleidid kenasti ritta sättida. Praegu on selleks ilmselt minu kabinet, kus on mu klaver, raamatukogu ja mitu mulle olulist retrokollektsiooni.

5. Kas sinu kodu sisustuses on mõni erilise tähtsusega ese?

Kuigi meie kodu on Estoplasti majamuuseum (seda saab külastada, kui pererahvas taas suuremat avalikku üritust korraldab – I. K.), püüab kõige rohkem pilku kindlasti meie trepihalli kingamullidega lühter. Valgusti laius on 2,5 meetrit ja selle kauplesin endale ühest kingapoest, kui nende pood lammutamisele läks. Et lühter tuppa saada, tuli ehitada tellingud ja see trepihalli akna kaudu sisse tõsta. See kaalub peaaegu sada kilo.

Liina kodus oli eelmise aasta lõpus Voronja galerii korraldatud Ilmar Kruusamäe maalinäitus. Pildil Ilmar Kruusamäe diplomitöö „Hinne a” (õli, 2013)

6. Taaskasutus või uus? Miks?

Olen suur taaskasutuse sõber, uuena oleme ostnud ainult pool köögimööblit ja paar tooli. Muu on kõik teise ringi kaup ning enamasti ostuportaalidest ja taaskasutuskeskustest. Olen päris mitu eset ka lausa tasuta saanud. Põhjuseks on ikka see, et tavaliselt läheb majaostu ja remontimise peale juba nii palju raha, et sisustuse jaoks enam eriti ei jagu. Meie kodu üks kallimaid sisustusdetaile on jalgadel retroteleviisor, mis käib võtmega lukku.

Liina eelmise kodu garderoob

7. Lemmikvärv interjööris?

Eelmises kodus oli meil hästi palju valget. Nüüd on samuti põhipinnad valged, aga järjest rohkem taban ennast mõttelt, et mõned seinad võiks halliks värvida. Praegugi on põhivärvid mitte-eestlaslikult julged punane ja roheline.

Ruumilaboris valminud suurte klaasmullidega kingalamp pärineb ühest kingapoest, kust Liina selle endale küsis.

8. Hinnaline disain. Kas ja kui palju kulutad või kulutaksid?

Kui mul oleks palju raha, siis ilmselt ostaksin seintele rohkem Eesti kunsti. Isegi piiratud eelarve tingimustes oleme suutnud juba oma kunstikogule aluse panna ja kavatseme seda kindlasti jätkata. Kui meil oli au oma kodus võõrustada Ilmar Kruusamäe isikunäitust, oli näha, kuidas maalidega seinad hakkasid oma elu elama. See oli lahe.

9. On sul disaini vallas oma lemmik? Kes?

Kõige terasemalt olen vist jälginud Oot-Oot Studio poiste tegemisi. Tutvusin nendega juba kümme aastat tagasi, kui nad alles Tartu kunstikoolis õppisid, ja juba siis oli näha, et neist noormeestest saab asja. On tore, et nad on leidnud mööblitootmises oma niši, ja kui ka mina suureks saan, siis ostan kindlasti neilt mõne diivani.

Paljude väikeste sahtlitega kapp pärineb raamatukogust ja on Liina juures hoiuperes, kuni kapi õige omanik endale suurema elamise ostab.

10. Mis teeb kodust kodu?

Eks ikka pere ja oma käe järgi tehtud sisekujundus. Eesti lõputu talvehalluse tõttu olen end mitu korda avastanud kamina paistel soojendamas. See on ikka mõnus, kui saad oma kodus elavat tuld nautida.

Liina tegemisi saab jälgida aadressil remont-midameenutada.blogspot.com

LOE VEEL: