Arhitekt Priit Lõhmuse tehtud projektile jagub paaril ainult kiidusõnu. Kuna nende lapsed on juba suureks sirgunud ja igaüks on läinud oma teed ning elavad oma kodus, siis jäi eelmine elupaik kahele inimesele liiga suureks. Maja ise on just parasjagu optimaalse suurusega ning loodud omanike soovide ja vajaduste järgi — kaks korrust ja 180 ruutmeetrit. Nii saavad ka lapsed külla tulles end hästi tunda. Tähtpäevadel ongi maja mõnusat suminat täis ja ruumi jagub kõigile.

Miljööväärtuslikus piirkonnas tõi uue projekti tegemine kaasa üsna palju eritingimusi, pidi arvestama ettekirjutistega maja välisilmele ja ehitusmaterjalidele. Näiteks pidi majale paigaldama kindlasti täispuidust uksed ja aknad. Krundil on ka kõrvalhoone, mis on nüüdseks kujundatud külalistemajaks, ja parkimismaja kahele autole. Maja ise valmis pooleteise aastaga.

Oma eelnevad kodud on abielupaar sisustanud sisuliselt nullist ja kuna kõik uued omanikud on soovinud need osta koos sisustusega, siis on see teinud elupaiga vahetuse omakorda lihtsaks — kaasa on võetud üksnes isiklikud asjad ja pildid seintelt.

Kunsti selles kodus armastatakse ja heledad seinapinnad on just sobivad maalidele. Esimesel korrusel asuvate maalide autorid on Kamille Saabre ja Epp-Maria Kokamägi. Mõlemad kunstnikud on paari lemmikud ja võimalusel on plaan neid juurdegi soetada, sest vaba seinapinda majas jätkub.

Puhkeruumis on Tõnu Nooritsa töö, mis haakub värvidelt kogu sauna ja puhkeruumi interjööriga.

Liisu Arro keraamika on end sisse seadnud kamina kohal — ka Arro keraamikat tahetakse tasapisi juurde soetada, sest kunstniku uued toredad keraamilise jalaga lambid on pererahvale juba silma jäänud. Maal teisel korrusel on Epp-Maria Kokamägi looming.

Eramu interjöör on kujundatud omanikele sobivas modernses ja minimalistlikus stiilis. Visiooni määras suuresti maja asukoht. Kuna pere hea tuttav on sisearhitekt Madis Liplap, siis oli hea enda ideede kohta nõu küsida — kas mõni ehk ei sobi üldse? On ju sisearhitektil praktilist kogemust, mida tavaline inimene ei oska tihtipeale ette nähagi. Seejuures sai ka lubada pakkuda sisearhitektil julgemaid lahendusi. Näiteks julgustas Madis lisama sauna eesruumis kargesse põhjamaisesse värvivalikusse tumelillat. Temaga koostöös said valitud ka tapeedid magamistuppa-garderoobi ja kabinetti. Samuti sai Madise maitset usaldades valitud esimesele korrusele ja vannitubadesse plaadid.

Põrand sai kaetud esimesel korrusel traditsioonilise laud- või parkettpõranda asemel keraamiliste plaatidega seetõttu, et puit ülemäära sisekujunduses ei domineeriks. Selles kodus leiab tõesti palju naturaalset puitu: uksed-aknad-aknalauad on naturaalsest saarepuidust, teise korruse põrandad ja esimesel korrusel asuva kabineti põrand on kaetud naturaalse tammelauaga. Trepiastmed on tehtud tammepuidust.

Elutuba särab heledusest ja mõnusalt soojad toonid loovad siin päikeselise olemise ka pimedal ajal. Toa pilgupüüdjad on BoConceptist ostetud oranžikat tooni nahkdiivan ja vahvalt selle kõrvale sobituv omamoodi vormiga tugitool Togo — disainiklassika Itaalia firmalt Lignet Roset.

Valgustus on kodus üks olulisemaid nüansse ja et seal oleks mõnus ning hubane olla, siis on tähtis läbi mõelda terviklahendus. Siinkohal oli abiks valgustisalong Hektor Light. Kuna salongi omanik on pere hea sõber, siis oli asjalik ja professionaalne nõu omast käest võtta. Lemmikuks võib nimetada näiteks Itaalias käsitööna valminud valgusteid söögilaua kohal. Valgustid toovad esile interjööri helguse ja paneb kogu elamise kuldselt särama.

Söögilaud on valitud kodumaise mööblifirma Softrendi loomingu hulgast. Sealsed disainerid tunnevad oma tööd ja kvaliteet on perenaise jaoks oluline. Kerge ja õhulise olemisega laud haakub kenasti atmosfääriga. Toolid söögilaua taha said ostetud salongist NORR11 ja sobivad valatult lauaga. Sauna puhkeruumi istmed on samuti sealt pärit.

Muu köögimööbel on tehtud perenaise ideede järgi ja siinkohal valiti valmistajaks Arens.

Magamistuba on kujundatud tagasihoidlikult elegantses võtmes. Kokku on pandud naturaalne puit ja õrnlilla tapeet. Tapeet magamistoas ja kabinetis on Laura Ashley valikust. Voodi valikul on usaldatud jällegi Softrendi. Magamistoa, kabineti ja vannitoa minimalistlikus joones mööbli on valmistanud pererahva ideede järgi OÜ Naaskel. Aknakardinad on selles kodus muuseas vaid tänavapoolsetel akendel ja firma Roosimari valmistatud.

Oma kodu ehitamise protsess oli toredalt loominguline ja hariv ning tulemus on äärmiselt nauditav. Koostöö sisearhitektiga sujus tõesti suurepäraselt ja perenaine soovitab võimalusel ikka kaasata kodu kujundamisse ka spetisalist. Oli hea oma ideid-mõtteid jagada ja kahtluse korral temaga koos valikuid teha. Samas said tehtud ka kõik enda mõtted ja ideed, et valmiks kodu, mis peegeldab just omanike isikupära ja kus neil on õdus olla.

See kodu ei piirdu vaid elegantse sisekujundusega — vaeva on nähtud ka aia kujundamisel — taas kord hea sõbra ja spetsialisti nõu kasutades. Omanike sõnul on kodu kujundamine rõõm ja hobi ning nad on panustanud palju vaba aega ka oma maakodu restaureerimisele. Kohtumiseni suvel — aias ja maakodus!