Kui sinu ööd on unetud, siis tee kõik võimalik, et uni maitseks siiski hästi. Tutvustame 12 taime, mis puhastavad õhku, rahustavad ja loovad parema elukeskkonna.

Allikad: www.naturallivingideas.com, kemikaalimaailm.sm.ee

Mõned soovitused puhuks, kui ostad koju taimi
Kontrolli alati, ega taim ei ole näiteks lastele ja lemmikloomadele mürgine.

Puhasta korra nädalas taime lehti, et ta saaks efektiivselt sinu koduse õhu eest hoolt kanda.

NASA uuring soovitab 170-ruutmeetrisesse kodusse 15–18 puhastavat taime, mõnda neist magamistuppa.
Lavendel
12 taime, mis aitavad uinuda

Vähe on neid, kellele ei meeldiks lavendlilõhn. Lavendel on ilmselt kõige tuntum taim, mis aitab uinuda ja vähendab ärevust. Ühe uuringu järgi rahustab lavendlilõhn ka nutvat beebit ja aitab tal rahulikumalt magada. See omakorda vähendab nii lapse kui ka ema stressi.

Lavendel on tuntud ja laialt kasutusel ka eri toodetes. Kui sul on kehvapoolne uni, võid osta endale näiteks madratsi, millesse on pandud lavendlit. Või lihtsam variant: tee endale õhtuti lavendlimaski. Abi on ka väikesest lavendlikotikesest, mille võid sättida enda või lapse voodi peatsisse, aga ka riidekappi või vannituppa.

Havisaba
12 taime, mis aitavad uinuda

Üks eriti soovitatavaid taimi, mis puhastab sinu kodu või kontori siseõhku. Havisaba on lihtne hooldada: ta pole väga janune ja tema lehti on hõlbus puhastada. Havisaba võtab endasse süsihappegaasi ja eraldab hapnikku – seda just inimesel vaja ongi. Nii annab havisaba meile puhtama õhu.

Havisaba filtreerib ka muid kodumajapidamises levivaid mürke: formaldehüüdi (kasutatakse ehitus- ja viimistlusmaterjalide tootmisel ning mööbli valmistamisel), benseeni (kasutatakse polümeeri, plasti, nailoni jm tootmisel) ja trikloroetüleeni (kasutatakse peamiselt puhastamiseks ja tekstiili pesemiseks).

Harilik aaloe
12 taime, mis aitavad uinuda

Aaloe eraldab öösiti hapnikku, nii et tema seltsis magad puhtamas keskkonnas. Aaloe on ka üks kergemini hooldatavaid taimi. Ta ei pahanda eriti, kui ta hooletusse jätad, ega vaja vettki sagedasti. Egiptuses on aloe vera’t nimetatud surematuse taimeks. Kodus pane aaloe aknale, sest ta vajab palju otsest päikest.

Jasmiin
12 taime, mis aitavad uinuda

Sel eksootilisel taimel on sinu kehale ja meeltele õrn ja rahustav toime. Uuringute järgi vähendab jasmiin ärevust ja seekaudu aitab kergemini uinuda. Hea uni tähendab aga tulemuslikumat päeva.

Gardeenia
12 taime, mis aitavad uinuda

Läikivate igihaljaste lehtede ja mõnusalt lõhnavate õitega gardeenia sobib magamistuppa hästi. Ta annab sulle parema une ja vähendab ärevust.

Ent gardeenia vajab suuremat tähelepanu, et tema kaunid lehed ja õied püsiksid värsked ja elujõulised. Siseruumides peaks taime küll hoidma valgusküllases toas, kuid mitte otsese päikesevalguse käes.

Tups-rohtliilia
Tups-rohtliilia

Veel üks hea õhupuhastaja. NASA uuringute järgi püüab taim endasse õhust ligi 90% potentsiaalset vähitekitajat formaldehüüdi. Kodus võib formaldehüüdiga kokku puutuda ventileerimata kohtades gaasi- või õliküttesüsteemi kaudu ning ehitusmaterjalides, lateksvärvides, küünelakieemaldajates, kosmeetikas, desinfitseerimis- ja puhastusvahendites, liimides, lakkides.

Harilik palderjan
Harilik palderjan

Mitmeaastane õitsev harilik palderjan on kergelt magusa lõhna ja valgete või roosade õitega taim, mis näitab oma ilu suvel. 16. sajandil valmistati tema õitest parfüüme, juurt on kasutatud tee või rahustava tinktuuri tegemiseks. Rooma filosoof ja psühhiaater Galenos andis seda unetuse all kannatajatele.

Luuderohi
Luuderohi

Veel üks taim, mis puhastab tõhusalt õhku ning võib leevendada allergiat ja astmat, muutes une rahulikumaks. Ühe uuringu järgi puhastab luuderohi toa õhu seal lendlevatest halbadest mikroobidest juba 12 tunniga. Taimel peavad olema ka ideaalsed kasvutingimused. Kasvukoht võiks olla valge kuni poolvarjuline, kuid luuderohtu tuleb hoida ereda ja kõrvetava lõunapäikese eest. Luuderohi kasvab paremini niiskemas õhus ja sobib seetõttu hästi ahiküttega ruumidesse. Liiga kuivas (eriti kui temperatuur on kõrge) kipub luuderohi lehti langetama. Õhuniiskuse paremaks tagamiseks piserda taime aeg-ajalt. Ent ettevaatust! Luuderohi on lastele ja lemmikloomadele mürgine.

Tõlvlehik
Tõlvlehik

Tõlvlehik pole üksnes silmale meeldiv, vaid eespool viidatud NASA uuringu järgi suisa superstaar. Ta aitab meid niimoodi, et filtreerib ümbruskonnast selliseid mürke nagu benseen, trikloroetüleen ja formaldehüüd.

Tõlvlehiku lehed suudavad eraldada nii palju niiskust, et ruumi õhk võib muutuda kuni 5% niiskemaks. See omakorda pärsib õhus lendlevaid mikroobe, mõjub hästi kuivale ja ärritunud ninale ja kurgule ning annab seeläbi parema une.

Kuldviljakpalm
Tõlvlehik

See väike taim on fantastiline õhupuhastaja. Kui sinu kodus on mõni kuldviljakpalm, siis võid unustada tolmulõhna ja taim puhastab õhu kenasti ka mürkidest. Puhta õhuga kodus on hea olla ja unigi maitseb hästi. Muld peab olema parajalt niiske, kuid mitte märg, otsest päikesevalgust taim ei taha.

Transvaali gerbera
Transvaali gerbera

Eredaõielised ja rõõmsad gerberad on tõelised tujutõstjad. Roosad, oranžid, kollased, valged ja punased õied sobivad igasse tuppa. Ja mitte ainult oma hea väljanägemise pärast.

Gerbera eraldab öösiti hapnikku ja see aitab kergemini hingata. Kui kannatad unepuuduse või mõne allergia käes, siis aitab tema sul seda leevendada.

Kuna gerbera on aldis seenhaigustele, vajab ta rohkem hoolitsust. Jälgi, et kasvukoht ja -tingimused oleksid just talle sobivad.

Kuld-nõelköis
Kuld-nõelköis
Tuntud ka tarsaniköie nime all. Populaarne toataim, mis on leplik ja vähenõudlik ning puhastab tõhusalt õhku. Lehed võivad olla peaaegu üleni rohelised, aga ka kollaste triipude ja laikudega. Noorte taimede lehed on väikesed ja südamekujulised. Kui oled kiire eluviisiga, siis sobib see ronitaim just sulle. Ta annab sulle parema une, kuid ei taha vastu just palju. Piisab hommikuti paarist tunnist päikesevalgusest ja korra nädalas kastmisest.