Norra arhitektuuribüroo TYIN tegnestue Architects projekteeris Norra maakonda Møre og Romsdalisse vanast paadikuurist suvila nimega Naust paa Aure. Kohta, kuhu suvemaja püstitati, paiknes algselt 18-ndast sajandist pärit paadikuur. See oli kahjuks nii kehvas seisundis, et praegune omanik otustas kuuri lammutada ja ehitatda selle asemele uue ehitise.

Lähtekohaks sai vana paadikuuri lihtne vorm, otstarbekas paiknemine krundil ja aus materjalikasutus. Fassaad on ehitatud kohalikku päritolu männilaudadest.

Rõhuasetus on vana paadikuuri konstruktiivsetel elementidel.

Sarnaselt vana paadikuuriga paiknevad praeguse suvemaja merepoolses osas suured väravaluugid.

Aknad on taaskasutuses ja pärinevad lähedal asuvast vanast farmist.

Algupärast paadikuuri lammutades ilmnes, et see seisab ebastabiilsel savipõhjal. Uue ehitise alusest sai vanaga võrreldes oluliselt tugevam.

Siseruumi valgeks värvitud tugitalad valmistati kohapeal. Vundamenditööde hõlbustamiseks toetub osa konstruktiivseid elemente otse kaljupinnale. Maja pikemat külge saab luukide abil terassile avada. Metallraamist tehtud luugid on kaetud purjekangaga ja luukide sees on valgusallikad.

Ehitise tugitalad on paigutatud ruumi akende paiknemise järgi. Ehitis on küll uuena püstitatud, kuid selle olemus on mõnusalt kulunud — taotluslikult.

Seda toetab interjööris osaliselt taasakasutatud puitmaterjal, mis pärineb vanast paadikuurist.

Ehitise fassaad on hooldusvaba, muutudes aja jooksul kaunilt hõbehalliks.

Fotod: Pasi Aalto / www.pasiaalto.com
TYIN tegnestue Architects / www.tyinarchitects.com

SAMAL TEEMAL: