Semi Hakimi suurepärastest roogadest rääkimata. Viiekäigulise õhtusöögi valmistaja Semi Hakim on Istanbuli üks nõutumaid kokki, kes saabus Tallinna rahvusvahelise tippkokkade foorumi Sauce raames. Ainult selleks õhtuks koostatud menüü kokkupanekuks sai ta inspiratsiooni Itaalia valguskunstniku Alessandro Lupi teosest “Uno”, mis on praegu Valgusfestivali raames eksponeeritud Katariina kirikus ning millel oli õhtusöögil oma osa. Kirikus, taiese kõrval serveeriti viimane käik.

Kõik pakutud road olid inspireeritud ajaloolisest juudi köögist, võludes oma lihtsuse ja aususega.

Õhtusööki serveeriti kloostri dormitooriumis, klassikalise valge lina ning küünaldega kaetud pika laua taga, Püha Õhtusöömaaeg seinale projitseerituna taustal. Juudi kombekohaselt alustati leiva ja veini lauanaabrile jagamisega, mis kaotas hetkega põhjamaalastele omase vaikiva õhkkonna. Järgnesid erinevad road, mille valmistamisel oli kasutatud värsket kohalikku toorainet ning juudi köögile omaseid maitsekooslusi. Ühtse kiiduavalduse teenisid nii angerjas seentega karaskil, kui ubade ja lihaga kaheksa tundi valmistatud supp. Omaette vaatemängu pakkus kokk roogade serveerimisel, tehes seda otse pikal laua taga Püha Õhtusöömaaja pika laua pildi all. Iga roog sai täpselt kirjeldatud ja põhjendatud, traditsioonid lahti seletatud.

Valitud sündmusruum, salapärane algus — õhtusöögisaali saabumine personaalse saatja käevangus kinniseotud silmadega mööda konarlikku vanalinnasillutist kõndides, ja sündmus ise oma maitsete, helide ja tekstuuridega tekitasid väga hea tunde. Tunde, mille põhjal võib öelda, et kõik oli südamega tehtud.

Pühalik kunstsöömaaeg kirikus

Disainer Maria Pukk vahendab intrigeeriva ettevõtmise muljeid.

Vaata pilte SIIT!

Jaga
Kommentaarid