Kodu kindlustamisel võetakse tavaliselt aluseks elamu või korteri taastamisväärtus, mitte aga turuväärtus. Vanade ja renoveerimata hoonete kindlustamisel võib kindlustusselts aluseks võtta ka hoone jääkväärtuse.

Lisaks sellele, et elamispinna taastamisväärtuse pakub välja kindlustusselts, peaks elamu või korteri omanik ka ise hindama, kui palju eluaseme taastamine maksma võib minna. Selleks tuleb võrrelda kindlustusseltsi poolt pakutud taastamisväärtust kehtivate ehitushindadega. Nii saab hinnata, kas kindlustusseltsi poolt pakutav hind ja seeläbi arvutatud kindlustusmakse on sobiv. Alati tasub küsida samasugustel tingimustel pakkumist ka teistelt kindlustusseltsidelt.

Kui ehitushinnad langevad, peaks seda arvesse võtma ka hoone taastamisväärtuse hindamise puhul. Kui leiad, et kindlustusseltsi poolt pakutud taastamisväärtus ei arvesta ehitusturu hetkeolukorda, siis asu seltsiga läbirääkimistesse. Ehitushindade muutumise kohta leiab ametliku info statistikaameti kodulehelt.

Kui kindlustussumma on väiksem kui kindlustusväärtus kindlustusjuhtumi toimumise ajal, on tegemist alakindlustusega. Sel juhul hüvitab kindlustusselts kahju võrdeliselt kindlustussumma suhtega kindlustusväärtusesse kindlustusjuhtumi toimumise ajal. Alakindlustus võib tekkida ka näiteks olukorras, kus ehitushinnad väga kiiresti tõusevad. Siis ei ole kindlustusseltsilt saadud hüvitisega enam võimalik eluaset täies mahus taastada.