Möödunud kord mainisin, et leidsime suurepärased maalrid, kes peagi töödega alustavad. Järgmisel nädalal pärast artikli ilmumist alustatigi pahteldamisega. Maalrid kasutasid spetsiaalseid pahtli– ja värvipritse. Pahteldustöid tehti peamiselt kahekesi — üks mees lasi pritsiga ja teine järgnes ning silus pinna.

Majas tehti kahekordne lauspahteldus, millele järgnesid lihvimine, kruntimine ja kahekordne värvimine. Kõigepealt viimistleti laed, pärast mida värviti esimest korda seinad üle. Värvitöid tehti kahes järgus, enne ja pärast põrandalaua panemist. Oli neid, kes küsisid, et miks me korraga ära ei taha värvida. Kuna põranda panemisega on üsna suur tõenäosus, et keegi läheb kuhugile pihta või kriibib seina ära, siis jätsime viimase värvikorra kõige viimaks. Jäime otsusega rahule, sest tõepoolest pärast põranda- ja aknalaudade panekut olid mõnes kohas täkked, mis on nüüdseks korralikult ära parandatud. Enne teistkordset värvimist tõmbasime veel kõik seinad niiske lapiga üle, sest vahepealsete tööde käigus tekkis omajagu tolmu. Meie majja tuli kokku viis värvitooni, mis sai kõik valitud Tikkurila värvikataloogist. Kasutasime kõikides ruumides sooje, pastelseid toone ning ainult lapse mängutuba tuli teistest kirkam ja üsna päikesekollane.

Põrandalaua paigaldus

Põrandalaua panemisega läks töötegemine palju kiiremini kui arvasime. Parketifirma ütles algselt 5-6 päeva, kuigi reaalselt tegid nad oma töö ära kolme päevaga. Nii põrandalauad kui ka paigaldajad tulid Lätist, firmast nimega Riga Parket. Esimesel õhtul käisime meestega maja läbi ja leppisime kokku, mispidi kuskil ruumis lauad jooksma hakkavad. Samuti on tähtis uste ja lengide asukohad seinte suhtes, et hiljem lävepakk ikka tubade ühenduskohad ära kataks. Enne põrandalaua paigaldust pidime ka põrandat rihtima, sest erinevus ei tohi olla üle +/- 2 mm/ m2 kohta.

Õnneks sellega läks samuti valutult ning ka töömehed kiitsid aluspinda, sest nii jääb ka nende töö kvaliteetsem. Liimimise puhul ongi kõige tähtsam silmas pidada, et betoon oleks tasane ja niiskus oleks välja tulnud. Meie maja oli enne põranda panekut ligi 2,5 kuud kütte all, seetõttu niiskuse probleem meil puudus.

Vahejuhtumina tooksin välja naljaka tõsiasja parketi koguse arvestuses. Kuna alati kaasneb paigaldusega ka mingisugune kadu, siis korrutasime vajaliku koguse 7 protsendiga läbi. Tööde lõpuks oli järele jäänud vaid üks 2-meetrine põrandalauatükk, seega oli arvestus väga täpne ja mehed oskasid kogu materjali hästi ära kasutada. Kõige lõpuks põrandalauad vahatati, kasutades Osmo toodet, mis peaks andma lauale suurema kulumiskindluse ja toob ühtlasi paremini välja tammelaua olemuse ja struktuuri. Lõpptulemusega jäime enam kui rahule, sest põrandalaud annab kogu majale ikka väga palju juurde. Nii toon kui ka lauakvaliteet on väga head ning kindlasti soovitaks seda tootjat ka teistele. Lisaks tellisime neilt põrandaliistud, mis on täpselt sama viimistlusega nagu tammelaud.

Lisaventilatsioon pahteldamis- ja värvimistöödeks

Lisaks eelmainitule lasime ka lõpuks paika panna ventilatsiooniagregaadi, mis pole veel küll sisse lülitatud, kuid seda tehakse pärast suuremaid tolmutöid. Eriti selgelt oli majas näha ventilatsiooni puudumist pahteldamis– ja värvimistööde ajal. Majja tekkis väga suur niiskus, mida leevendasime niiskusimurite ning akende avamisega. See oli kindlasti ka üks ootamatu lisakulu, mida ei osanud ette näha. Peale esimest pahteldustööd tõime majja 60 L niiskusimuri, mis sai täis praktiliselt kolme tunniga. Ventilatsiooni töölepanek on kindlasti üks prioriteetidest, sest eriti talvel pole niiskes majas elamine kuigi meeldiv.

Järgmise suurema tööna tulevad toimetama torumehed, kes paigaldavad sanitaartehnika ära. Hetkel on meil kõik potid ja valamud tellitud ning ootavad majas oma aega. Samuti ootavad oma järge ka siseuksed ja liistud, kuid kuna vannitubades on veel mõningad värvimistööd pooleli, siis jäävad uued tööd ilmselt järgmisesse nädalasse. Paralleelselt hetketöödega lõpetab elektrik valgustite, pistikute ja lülititega. Juba praegu on enamikus tubades valgus olemas!

---

Laura teistele tegemistele saad pilgu peale heita tema blogis nautigehetke.com.

Vaata ka efektset videot, kuidas Laura maja nädalaga püsti saab.