Kivist pilgupüüdja vannitoas
Soliidne, vastupidav ja pilkupüüdev — nii võib öelda kivi kasutuse kohta interjööris. Vannituba on üks ruum, kus kivi kasutada võiks. Kivist valamu mõjub sisustuselemendina hästi, kuid siinjuures tasub läbi mõelda ka asja praktiline pool.

Piltidel sisearhitekt Kärt Tähema jooniste järgi valminud valamu, mille Kaido Kivi valmistas ühte eramusse. Foto: Priit Simson

Kivi Projekti eestvedaja ja disaineri Kaido Kivi sõnul köidab teda kivi kui materjali juures lõpptulemus ehk kuidas ese ruumis välja mängib. Alati on põnev nuputada, mismoodi üks või teine objekt lahendada. Koostöö käib tavaliselt sisearhitektiga, kes on teadlik kivivalamu võimalustest.
Kivi on pigem üks minimalistliku käekirja variante, mis sulandub interjööri. Kui tavaline tundub igav, on hea anda ruumile iseloomu kivivalamuga. Igasse interjööri valmib unikaalne toode ja erinevalt standardtootest on sellisel valamul või vannil oma nägu. Inspireeriva impulsi kivivalamu tellimiseks võib anda ka segisti valik, sest traditsioonilist kraani modifitseeritakse nii palju, et fantaasia paneb tellija, sisearhitekti või arhitekti mõtte jooksma.

Kui materjal on laos olemas, valmib keskmine valamu nädalaga. Erilise konstruktsiooni ja materjaliraskusega peaks arvestama juba projekteerimise algfaasis — sajakilost valamut kipsseina ei kinnita.

Kui rääkida materjalidest, siis graniidil on sobivamad omadused kui marmoril, aga viimastki saab spetsiaalsete vahenditega töödelda, et pind vähem vedelikku imaks. Näiteks ei kannata marmor hästi punast veini ja kohvi, samas on ta elavam ja efektsem. Üldiselt on kivi muudest valamupindadest mõnevõrra keerulisem puhastada, kuid selleks on olemas spetsiaalsed vahendid.

Valmis on saanud nii mõnigi kivist vann, kuid kasutusmugavust sellelt väga loota ei tasu, sest algmaterjal ehk kiviplaat on ikkagi sirge ja kandiline ning vanni puhul mängib rolli pigem efektsus.
www.kiviprojekt.ee

Peatakana lisab interjöörile vürtsi
Selle polüfunktsionaalse ja vastupidava plasttooli loomisel oli inspiratsiooniallikaks tuulises linnaruumis maapinnal rulluv pabernutsak. Mõte oli rakendada iseloomuliku liikumise vaba dünaamikat ka linnamööbli kasutusloogikas. Eesmärgiks sai luua mitmefunktsiooniline ja universaalsete kasutamisvõimalusega humoorikas maamärk/objekt linnaruumi ja terrassidele, aga miks mitte ka siseruumidesse.


Edasi liikus mõte konkreetsemalt valmistamise ja materjalide suunas. Kuna kindel soov oli proovida tootmismaastikul levima hakkavat tehnoloogiat rotovalu, lähtuti vormiotsingutel sellestki. Tänu vastupidavusele ja mitme asendi võimalusele elab tool ruumis oma elu ning on kasutatav peatuseks ja puhkamiseks aasta ringi.

Materjal lubab oma valgustehnilistelt omadustelt luua endaga suurepäraseid valgusobjekte ja valgusteid. Seepärast saab istepinki panna valgustina ka helendama. Rotovalu on oma olemuselt tänuväärt tehnoloogia väikese tiraažiga seeriate valmistamiseks — materjalid on vastupidavad, samas lõpuks ikkagi taaskasutatavad. Toodete kontuurid on vajadusel kinnised, mis lubab luua niiskuskindlaid valguslahendusi. Teoreetiliselt on ka värvivalik piiritu.
Disainerid: Tarmo Luisk, Margus Triibmann, Ville Jehe
www.keha3.ee

Köitev kadakas — silmale ilus ja meeltele ergutav
Kadakaplaat on ruumikujunduses väga ilmekas element. Inpuit OÜ valmistab kadakaplaate, mida saab paigaldada sauna leiliruumidesse: võimalik on katta kõik seinad (terve leiliruum), panna plaat laudise vahele või lihtsalt laudise peale.

Toode on valmistatud käsitööna Saaremaa kadakast. Kadaka eelised teiste puuliikide ees: ei aja vaiku, on mädanikuvaba, kasulik hingamisteedele, lõhnab hästi, näeb dekoratiivne välja. Kadakaseibid on liimitud niiskuskindlale vineerile. Kui vaja, saab plaate valmistada ka raami sisse. www.inpuit.eu

Koduspaasse loodud!
Puit on naturaalne ja soe materjal. Puidu pehme puudutus, kauakestev veesoojus ning loodusest inspireeritud disain pakub rahu ja lõdvestust. Vanni unikaalne disain püüab pilku ja ergutab meeli isegi uhkes üksinduses ja ilma veeta. Selle ümber saate luua kogu oma vannitoa.

Aastatepikkune katsetamine ja arendustöö kandsid vilja — KHISi vanne ei kimbuta puidule omased hädad kahel põhjusel: vannide tegemisel kasutatakse termotöödeldud puitu ja eriprofiiliga kummitihendeid. Vannide tumepruun, peaaegu must värv on kõrgkuumutamise tulemus — iga puitlippi töödeldakse 215°C juures. Lisaks väljapeetud välimusele tagab see erakordse niiskuskindluse ja vastupidavuse. Vanni põhi valmistatakse tellija valikul puidust või kivist. Ühe vanni kõik puulipid on eri mõõtmete ja proportsioonidega, mis teebki KHISi vannid tõeliselt peeneks inseneritööks. Valmivad käsitööna
Lõuna-Eestis.
www.khisbath.com

Mitmefunktsiooniline redel-riiul
See asendamatu ese sobib igasse tuppa, kuid eriti praktiline on vannitoas. Redelile on ruumi arvestusel antud praktilised mõõtmed ja mitu kasutusvõimalust. Näiteks saab riiuleid soovi korral ümber paigutada.

Redel on valminud käsitööna kuuse- või männipuidust, mille mustri rõhutamiseks on pinnad harjatud. Võimalik on tellida endale sobiva värvitooni ja töötlusega toode, viimistluseks saab valida värvitud, peitsitud, vahatatud või töötlemata variandi.
www.tipitiri.ee

Aromaatne koduspaa
Wiera küünlatalus valmivad sojavahast küünlad, millel on romantiliselt pragisev puidust taht ja mahedalt lõhnavad aroomid. Maalähedane küünal, mida kaunistab seto tikand, mõjub isikupäraselt igas interjööris. Kõik küünlad on valminud väikestes partiides ja seetõttu omasuguste seas unikaalsed. www.wiera.ee