Sageli võivad pikema äraoleku järel levitada kanalisatsioonihaisu ka kodu märgruumid, kuna kraane ning wc-potti pole pikalt kasutatud.

Kodu mõjub kohe värskemalt, kui seal on lilli või potitaimi — need puhastavad õhku, lõhnavad meeldivalt ning pakuvad lisaks ka silmailu. Pildil olevate orhideede ümbrispotid pärinevad Elholt.


Mida ebameeldiva haisu suhtes kodus ette võtta? Põhimõtteliselt ei pea midagi ette võtma, sest aja jooksul kaob ebameeldiv lõhn iseenesest, kui kodu inimeste poolt taas aktiivselt kasutusele võetakse. Kahtlemata tuleb eemaldada ka ilmselged haisukolded — vanaks läinud toiduained külmikust ning mujalt ruumist. Kes ei jaksa kodu ”sisse elamisega” oodata ja soovivad koheselt ebameeldivast haisust vabaneda, võivad tube värskendada erinevate ruumilõhnadega. Neid on soovitav ruumis kasutada alles siis, kui toad on koristatud ja tuulutatud — nii pääseb nende aroom kõige paremini esile.

Kõigepealt tasub selgusele jõuda millisel kujul ruumilõhna soovitakse — kas lõhnatikke, lõhnaküünalt või spraypudelit? Lõhantikke on soovitav kasutada eeskätt väiksemates ruumides — näiteks vanni- ja magamistubades.

Signature-lõhnatikud kuuluvad samanimelisse lõhnasarja ning levitavad ruumi meeldivat diskreetset lõhna, www.ellos.fi

Lõhnatikkude idee seisneb selles, et lõhnavedelikuga täidetud pudelisse asetatakse puutikud, mida mööda lõhn siis tasapisi ruumi immitseb. See ei ole kõige kiirem ja tõhusam viis ruumi lõhnastamiseks, kuid väikeses suletud ruumis — nagu vannituba või wc täidavad lõhnatikud kenasti oma ülesande. Lõhnaküünal on samuti suhteliselt ”aeglase toimega” ruumilõhnastaja, kuid kui küünal on juba 1-2 tundi põlenud, on selle toime päris tugev.

Ka tavaküünalde põletamine puhatsab ruumis õhku. Kes soovivad lisaks ka aroomi, võivad kasutada erinevaid lõhnaküünlaid.


Kõige kiirem ja turvalisim viis — pole karta, et lõhnavedelikupudel ümber läheb või küünlarasv kusagile tilgub, on spraypudeli kujul ruumilõhnas-tajad. Siinkohal võib mõelda, miks eraldi ruumilõhna üldse vaja, kui võib oma parfüümipudelist tuppa piserdada. Keegi ei keela nii tegemast, kuid inimese lõhnastamiseks mõeldud parfüümid on üldjuhul ruumivärskendamiseks liiga vänged ja mõeldud toimima eeskätt inimese ihul. Ruumis on hea kasutada metsa, mõne puuliigi, rohelise tee või tsitruslõhnalisi ruumivärskendajad. Need meeldivad paljudele olles neutraalsed ja mitte liiga pealetükkivad.

Ikea Sinnerlig-kollektsiooni kuuluvad naturaalsest materjalist tooted — eriti tervitatavad on ehedast korgist lauad, pingid ja taburetid.


Lõhnatundlikel inimestel on soovitav ruumi valida ka naturaalseid materjale — näiteks ehe puupõrand ning linased tekstiilid lõhnavad toas palju meeldivamalt kui laminaat ja sünteetilised kangad.