Seega sobivad siia pigem tapeet, kangad, kohtvalgustid, kitsalehelised taimed, palju pilte (mälestused), vaibad põrandal ja seintel jne. Ruumi tuleb lisada soojust ja piisavalt valgust.

Kõik, mis rahustab energiat, on vanema inimese toas hea, näiteks kaks mitte liiga suurt akent. Antud ruumis vajab aga kohendamist voodi jaluts. Kõrgem jaluts tagab rahulikuma, turvalisema une.

Uks avanegu sissepoole, siis on energial (ka teistel pereliikmetel) lihtsam ruumi tulla. Ruumis piisab ühest aknast ja see ei tohi olla suurem kui perekonnapea magamistoa aken. Akna kaudu saab ta kontakti välismaailmaga, aga samas peab tal olema võimalust ennast kaitsta väljast tuleva informatsiooni eest. Seega on korralikud kardinad asendamatud. Aken peab olema avatav ja soovitatavalt väljapoole.

Ruumi ust avades ei pea pilk langema kohe voodile, vaid toolile, lauale või kapile. Ruumi tasub välja panna toa omanikuga seotud pilte ja mälestusesemeid. Samuti kuuluvad vanainimese ruumi tema hobitegevusega (näiteks kudumine, tikkimine, raamatu lugemine jne) seotud tegevused ning neid tuleb kindlasti esitleda — tuues nii esile toaomaniku väärtust.

Foto: Algis Laane

Kuna vanemad inimese energia on langevas faasis, siis tuba ei peaks olema liiga suur, see kurnab inimest ja tema tervist. Samas kui tuba on suurem, siis tasub see kindlasti poolitada näiteks eestoaks ja magamistoaks. Sellisel juhul on ruumi eri osades erinev energia, mis aitab inimesel paremini meeleolusid juhtida ja ruumist maksimaalselt energiat kätte saada.

Lihtne magamisnurk. Tasub kaaluda piltide ümberpaigutamist vastasseina, nii et inimene saab voodis lamades pingutamata neid nautida.


Küll aga tuleb olla ettevaatlik peegli kasutamisega ruumis. Peegel ei tohi olla tuhmunud ega koosneda tükkidest. Seevastu taimed ruumis on head, kuid eelistatud on kitsalehelised taimed ja soositud on sõnajalg ning asparaagus.

Tuba koos pesuruumiga on nii mõnigi kord väga vajalik, eriti kui inimene enam hooldamist vajab. Samas on see tuba oma olemuselt liiga yang (energia liiga aktiivne, ega toeta vanemat inimest. Soovituslikult võib toa seinad katta tapeediga. Lauapoolsesse seina riputada midagi põnevat — näiteks mälestupildid ning kindlasti tuleb katta voodi kohal olev tala. Antud juhul on talal negatiivne mõju inimese tervisele.


Vanainimese tuppa ei sobi erksad toonid, pigem rahulik kreem, pruun, liivakarva, suhtlemisele julgustav aprikoos või rahustav ja küpsust väljendav kollakasroheline toon. Rahu toovad sinine ja roheline.

  • Vaata ka lugu ühest kenast pensionäri kodust, täpsemini kahest toast suures majas Nõmmel. Loe SIIT.