Koristasime kolme inimesega ligi neli tundi, visates ära igasugust prahti ning tõmmates terve maja tööstusliku tolmuimejaga puhtaks. Töömehed tassivad paratamatult mustust sisse ja jätavad oma kruvid ja igasugused muud vidinad laiali. Edaspidi palumegi rohkem korda hoida, sest nii on neil endal ka parem tööd teha.

Sel nädalal lõpetati kõik ventilatsioonitööd — nipet-näpet oli veel teha jäänud. Samuti alustas töödega elektrik. Kuna elektrikilbist majja oli meil juba kaabel ja maandus toodud, siis esimese asjana pani ta paika majasisese kilbi. Praegu ootame sisetööde järel — kui nendega alustatakse, saab ka elektrik paralleelselt omi asju teha. Seni on meil plaanis paika panna mõned välisvalgustid. Üldiselt on puitkarkassmajas elektritöid üsna lihtne teha, kuna läbi puidu puurimine pole raske ja ei teki ka eriliselt tolmu. Oleme arvestanud, et maksimum kahe kuuga soovime elektri- ja kipsitöödega ühele poole saada, et maalrid ja plaatijad saaksid alustada.

Kodu olgu tänapäeval nutikas

Lisaks elektrikule alustavad tööd nõrkvooluspetsid, kes panevad paika valvesüsteemid, kõlarid ja koduautomaatika. Koduautomaatika tähendab meie majas seda, et saame telefonist või tahvelarvutist juhtida mõningaid valgusteid, kütet, ventilatsiooni, garaažiust jms. Hiljem on võimalik kõiksugu erinevaid ülesandeid majale “õpetada”, kuid hetkel teeme kaabeldusega ettevalmistused ära, eks siis hiljem saab mõelda, mida juurde tellida, kui võimalus tekib. Lisaks tehakse ettevalmistused terrassi- ja saunakõlaritele. Üldiselt on targa kodu lahendus üsna kulukas, kuid ettevalmistused kaablivedamise näol ei ole nii kallis ja otsustasime, et on hea, kui tulevikus on võimalik erinevaid süsteeme lisada.

Küsime laenu juurde

Sellest ajast, kui maja katuse alla sai, oli selge, et nüüd on aeg taotleda juurde puudujääv osa rahast, mis eelmisel korral saamata jäi ning plaanisime ka natukene summat tõsta. Esitasime taas kord laenutaotluse. Meie maja peal käis hindaja, kes tegi pangale vajaliku akti. Olgu siis öeldud, et praegu on meie maja turuväärtus 150 000 eurot. Pangale see sobis ja eile käisimegi laenulepingut allkirjastamas. Notari juurde minemisega läheb meil veel aega, sest kolmas osapool tuleb alles novembri lõpus välisreisilt.

Sisetööd võivad alata

Praeguseks aga oleme nii kaugel, et leidsime sisetöödeks ühe ettevõtte, kes alustab tegemistega järgmisel nädalal. Esimesteks sisetöödeks on aurutõkkekile, siseroovide, villa ja kipsi paigaldus. Kuna maja on tõesti suur, siis sisetöödeks kuluvad mõned nädalad. Paralleelselt plaanime alustada plaatimistöödega. Samuti soovime esimesel võimalusel tehnilise ruumi valmis ehitada, et saaks soojuspumba installeerida ja põrandaküttega maja kütma hakata.

Endiselt on meil eesmärk kevadel sisse kolida ja me usume, kui asjad sujuvad sellises graafikus ja mingeid üllatusi ei tule, siis peaks see olema ka reaalne. Plaan on siiski esimesel võimalusel oma koju sisse kolida. Nii et kui köök on paigas, magamis- ja elutuba valmis, maja soe ning pesemisvõimalus olemas, siis on meie poolt roheline tuli. Loodetavasti juhtub see juba märtsis!

Video vaatamiseks parema kvaliteediga tasub valida HD-režiim.

---

Laura teistele tegemistele saad pilgu peale heita tema blogis nautigehetke.com.

Vaata ka efektset videot, kuidas Laura maja nädalaga püsti saab.

Jaga
Kommentaarid