Kooli minev laps vajab isiklikku ruumi. Kui peres on kaks last ja nad elavad ühes toas, tuleb tuppa luua eri tsoonid. Erinevalt nooremast vanuserühmast, tuleb ruumi juurde veel üks tsoon — õppimise ala.

Rohelised, sinised, oranžid ja kollased toonid panevad lapse kasvama ja arenema.

Õppimine nõuab keskendumist ning seega on taas tegemist yin-energiaga.
Praegu pakutakse lastetoakomplekte, kus üleval on voodikoht ja all õppimislaud. Selline variant ei ole hea, sest õppimine jääb surve alla. Kuid õppimine kui tegevus vajab avarat mõtlemist ja seetõttu peab pea ümbrus olema vaba. Seega ei ole hea paigutada õppimislauda ka suunaga kaldlae poole.

Riputage seintele üles või tooge esile asjad, mis tõstavad lapse eneseteadvust: diplomid, aukirjad, võidetud tööd jne.

Õppimise süvendamiseks võib panna lapse silmade kõrgusele mingi helendava, helkiva objekti: gloobuse, tuulekella, klaaskera, miks mitte akvaariumi. See aitab kaasa kontsentreerumisele.

Kui toas õpib kaks last, siis oleks ideaalne paigutus selline, et nad asuksid teineteise suhtes väikese nurga all ja mitte seljaga ukse poole. Kui lapsed on vastakuti, tuleb midagi vahele panna. Hästi sobib õppimislaua vahele lahtine riiul, akvaarium vms.

Loovad seinad. Miks mitte kasutada seinakattematerjali, kuhu saab kirjutada ja ennast väljendada.

Kooliealise lapse ruumis on oluline koolilaud ja selle asend. Laps ei suuda keskenduda kui istub laua taga seljaga ukse poole. Pöörake laud nii, et ta näeb ust-akent kerge peapöördega.

Voodi on hea une alus

  • Nari ei ole parim voodi, sest magajaid surub liiga madal lagi (põhi). Olukorda saab parandada kui „lagi” värvitakse rõõmsaks.
  • Ideaalne voodi kõrgus on põrandapinnast 1,2—1,5m kõrgusel. Sellise voodi alla saab teha mängupaiga või puhkenurga.
  • Voodi asend ei tohi olla suunaga uksele või aknasse. Lubatud on see juhul, kui voodil on jaluts, peats või kasutatakse mingit muud kaitset (laud, madal kapp jne).
  • Lapse voodi kohal ei tohi olla seinale kinnitatud riiuleid. Loob ja aktiveerib hirme.

Laps puhkab kõrgemas voodis paremini välja. Miks mitte magada taevakõrgustes, kui ruum seda võimaldab.

Lapsetuba olgu lapsemeelne.


Lõbusad mängunurgad kuuluvad lastetoa juurde, aga neid ei tohi olla liiga palju, sest see võib mõjuda väsitavalt.


Iga laps võib julgelt ise oma ruumi kaunistada: seinu ilustada, miks mitte voodikatte koos emaga meisterdada.


Tähtis on lastetoa laua suurus. Liiga suur laud korjab enda peale õppimisväliseid esemeid — arvuti, raamatud, konstruktorid, joonistustarbed ja koduloomade puurid, isegi akvaarium. Seega on õppimine tagaplaanile suunatud. Parim variant on mitu lauda, näiteks õppimislaud ja mängulaud.

Lõbusad värviküllased kastid (panipaigad) kuuluvad iga hästi koristatud lastetoa juurde.


Kasutage võimalikult palju loomulikku valgust. Laste toas peab olema nii üldvalgus kui ka kohtvalgus. Öösiti katke aknad korralike kardinatega. Aknast paistev valguskiir ärgitab loovat fantaasiat kuni hirmuunenägudeni välja. Ja muidugi ei peaks lapse tuba asuma sauna või garaaži peal.

  • Loe Siret Seederi artiklit väiksema lapse toa kujundamise kohta ka SIIT.