Kärdi sõnul oli väliköök plaanis juba siis, kui aeda planeeriti, sest asukoha mõttes paistab just aia sellesse ossa terve päev päike ja eriti maaliline on õhtupäike. Muidugi on siin ka mõnusalt palju ruumi, nii et mahub ilusti ära.

Minimalistlik väliköök

Mõte väliköök just sellisena teha kasvas ajas. Algselt oli plaanis hoopis lihtsam ja idee lahendada peavari hoopiski purjevarjudega, kuna aga muude toimetuste käigus ehitus järjest edasi lükkus, siis seda kapitaalsemaks lõplik mõte naise peas küpses.

Siin saab mõnusalt pere ja sõprade seltsis aega veeta

Materjalidest on kasutatud betooni, klaasi, puitu, veelgi täpsemalt musta betooni, liimpuitu, kirgast klaasi ja lehist.

Lehisest ehitatud lihtsad uksed
Köögis on kõik käepärane

Erisoovina oli paigutada välikööki kümblustünn, samas ei tahtnud, et tünn oleks kogu aeg nähtav ja ei võtaks liialt ruumi. Nii sai see süvistatud maa sisse ja peale tehtud ratastel voodi/lavats, mida soojematel suveõhtutel ka magamisasemena saab kasutada.

Ratastel liigutatava voodi all on bassein

Asukoht võimaldas väliköögi ees kahe kõrvuti asetseva puu vahele paigutada kinoekraan. Seega sai elektri planeerimisel arvestatud projektori asukohaga laes.

Tuulekaitseks sai merepoolsesse külge paigutatud eest ära liigutatavad klaasid ja lakke soojuskiirgur.

Ülejäänud asjad sai läbi mõeldud selliselt, et rahuldada söögitegemisvajadused: grill, suitsuahi, gaasipliit, valamu, külmik ning mööbel tarvikute paigutamiseks. Lähedal on ka ürdipeenar.

Ürdid ja köögiviljad on Kärdi lemmikud

Praktika käigus ehk väliköögi valmimisest alates on tekkinud mõtted, et võibolla peaks mõne klaasseina tuule takistuseks juurde panema. Tulevikus on plaanis kasutada ära väliköögi ees olev plats ja paigutada sinna õuemööbel söögilauaga ning mõned lamamistoolid.

Hundinuiad ja muud taimed on aiatiigis ise kasvama hakanud...

Kärt Tähema soovitused enne väliköögi rajamist:

Oluline on läbi mõelda, mis otstarbel seda kasutatakse ja mida soovitakse seal teha. Nii saab planeerida paigutuse ja kommunikatsioonid. Samuti tuleb arvestada päikese liikumisega ning kas soov on kasutada ruumi ainult ilusa ilmaga või võib ka üle elada väiksemat sorti vihma ja tuule.

Kokkuvõttes on väliköök hea ja mõttekas siis, kui see pole tehtud lihtsalt tegemise või ilu pärast, vaid leiab ka kasutust ja tahet seal olla ning mõnuleda.

  • Vaata videost, kuidas ja miks arhitekt Lembit Tork Kärdile just sellise maja projekteeris.
  • Vaata ka meie videolugu Kärdi kodu luksuslikust interjöörist, mille ta ise kujundas.
  • Kliki galeriil ja vaata kogu ilu suuremalt...