Lastel on kodus turvaline

Olete mures, et laps võib kodus sisselülitatud olmeseadme ära unustada või koduste ülesannete lahendamise asemel terve päeva telerit vaadata? Nutisüsteemid võimaldavad vanematel oma võsukeste pärast rahulikumalt hingata. Nutikodu võlu seisneb võimaluses määrata igale pereliikmele eri funktsioonid, nt lapsel ei lase kodusüsteem sisse lülitada triikrauda, köögikombaini või muud kodutehnikat, mis on vanemate arvates ebaturvalised. Kui laps vaatab liiga palju telerit, saab nutikodu programmeerida nii, et tunni aja möödudes lülitub televiisor või arvuti automaatselt välja.

Kes on koju jõudnud — kas laps või täiskasvanu — ning millised kodufunktsioonid tema juurde käivad, tuvastab süsteem sisenemiskoodi järgi. Sisenemiskoodiks võib olla numbrikombinatsiooni või sõrmejälg. Viimane moodus sobib hästi väiksematele lastele, kes võivad numbrid ära unustada.

Võimalus on määrata eri funktsioonid ka mitte pereliikmetele. See on mugav võimalus eriti siis, kui teie koju tulevad kõrvalised isikud — lapsehoidja või koristaja. Näiteks, koristajale määratud kood võimaldab sisse lülitada tolmuimeja, kuid ei pruugi käivitada arvutit, telerit või sulgeda mõnd ruumi. Eri kodufunktsioonide määramine mitte pereliikmetele on iseäranis populaarne pedantsete ja oma privaatsust kaitsvate sakslaste hulgas.

Hoolitsus teie lemmiklooma eest

Jäite tööle kauemaks ja koer ei ole ikka veel õue saanud? Nutimaja võib teie lemmiklooma „jalutama viia” ja talle süüa anda, teie aga saate rahulikult oma tööpäeva lõpetada. Kindlaks määratud ajal heliseb kell lemmikloomale ette nähtud ukseava juures, mis hakkab loomale mõningase treeningu järel seostuma võimalusega pääseda õue. Eriline koera või kassi kaelarihm, mille nutimaja ära tunneb, lubab looma tagasi tuppa. Mõnikord soovivad loomad koju naasta soovimatu sõbraga. Nutimaja kaitseb kutsumata külaliste eest, lastes tuppa ainult tuvastatava ehk just teie neljajalgse.

Võimalus hoolitseda oma lemmiklooma eest kaugjuhtimise teel on eriti kasulik siis, kui plaanite puhkusele minna. Nutimaja oskab loomale ise süüa anda, kui teid kodus ei ole. Nutimaja annab sööki portsudena ühel või mitmel korral päevas, olenevalt teie lemmiklooma toitumisharjumustest või koguni dieedist. See tähendab, et mitmeks päevaks ära sõites ei pea peremees loomale liiga palju süüa jätma, seega loom ei söö kõhtu üleliia täis. Kui kodus on kaamerad, saab looma jälgida ja temaga isegi kõneleda, teda lohutada või kaugjuhtimise teel maiuspalaga rõõmustada — piisab vaid ühest nupuvajutusest telefonil.

Eestis on see alles tulevik, kuid mõningates Euroopa riikides aitavad automatiseeritud kodujuhtimissüsteemid hoolitseda vanainimeste eest. Inimesi on keelatud kodus filmida, sest see on nende privaatsuse rikkumine, ent kodusüsteemi saab reguleerida vastavalt inimese elu algoritmidele. Näiteks, kui inimene on kodus, aga välja kujunenud kindlal kellaajal ei keeda kohvi või ei lülita tualetis tuld põlema, siis saadab nutimaja vastava infohoiatuse sotsiaaltöötajatele. Seejärel saavad hooldajad helistada majaelanikule ning uurida, kas kõik on korras, tekitamata kellelegi suuremat tüli. Alles siis, kui inimene ei vasta mitmele kõnele, sõidetakse kohale.

Kui tülitsete põlema jäetud tule pärast …

Nutikodu suur eelis on automaatne valgustusjuhtimine, mis võimaldab säästa kui ka vältida nääklemisi. Ruumis viibides süütavad ja kustutavad tule liikumisandurid, vastavalt sisenemisele või väljumisele. Ei mingeid tülisid öösel vannitoas või garaažis põlema jäetud lambi pärast! Kui soovite öösel ringi jalutada, süttib vaid 10% valgustusest, et teised ei ärkaks, teie aga jõuaksite ohutult vannituppa või kööki.

Nutikoju paigaldatud kliimaseade tagab sobiva õhutemperatuuri ja -niiskuse ning piisava ventilatsiooni. Automatiseeritud kodu oskab isegi kokku lugeda, mitu inimest on ruumis ning millist kliimat on vaja, et kõik end hästi tunneksid.

Kui palju see lõbu maksab?

Nutisüsteemi moodustavad lihtsustatult öeldes elektrijuhtmed ja mitu üksteisest sõltumatult funktsioneerivat juhtplokki. Maja, korteri või muu ruumi ehitamisel läheb elektriinstallatsioonidele umbes 5–7% kõikidest ehitus- ja seadmekuludest. Süsteemipaigaldajate sõnul tõusevad automatiseeritud kodusüsteemide puhul elektriseadmete kulud nt suuremas ja kallimas majas 2–3%. Olenevalt ruumide pindalast ja energiakasutuse mõistlikkusest, võimaldavad kodu automaatjuhtimissüsteemid vähendada energiakulu 25–40%, seega rangele säästmisele orienteeritud süsteem tasub ära mõne aastaga. Inimeste vajadused on siiski erinevad ja kui süsteem on orienteeritud suuremale mugavusele, ei pruugi see end tagasi teenida.

Automatiseeritud kodusüsteemid ei ole mõeldud pelgalt suurtele majadele, neid paigaldatakse ka väiksematesse majadesse, korteritesse, stuudiotesse, kontoritesse ning muu otstarbega ruumidesse. Süsteemid on vastupidavad ja loodud kestma aastakümneid.

Nutisüsteemide suure eelisena saab ruumide ehitamisel paigaldada vaid baasseadmeid, mida saab hiljem täiendada. Seega, et nautida nutikodu mugavusi ei pea teie käsutuses olema hiiglaslikke rahasummasid. Süsteemi saab lisafunktsioonidega täiustada ka hiljem, vastavalt teie muutuvatele vajadustele ja rahalistele võimalustele.

Kõige toredam on see, et kui nutikodu kord sisse seatud ja enda vajaduste järgi paika reguleeritud, unustame väga ruttu, mis mida meie eest teeb. Unustame isegi selle, et maja on kokkuhoidlik ja vähendab kulusid — lihtsalt elame säästlikult ega kujuta ette, et saaks olla teisiti.

Allikas: Effex