Terviklikult lahendatud arenduse juurde kuulub lastemänguväljak, tennise- ja korvpalliplats, lähedale jäävad rand ja metsad. Kahekorruselise hoone välisviimistluses annavad aktsenti paksud karniisid ja tume laudis, mis liigendab ja muudab hoone lihtsat geomeetriat jõulisemaks. Eramu plaan on lahendatud ratsionaalselt ja kompaktselt.

Klaasi ja kõrgete ustega avarust juurde

Suuremaks kasvanud lapsed vajasid mõlemad oma tuba, vanemad soovisid privaatsemat magamistuba koos vannitoaga ja suuremat köögipinda. Pereliikmetel olid küllaltki erinevad soovid, kuid kompromisse teha ei tulnud — igaüks sai oma isikupärase osa ruumist.

Vanema poja toa seina kaunistab grafiti, mille autor on Uku Sepsivart. Seinakapp ja töökoht on loodud moodulitest. Üks moodul annab riiuli sügavuse või riidekapi laiuse ning kaks moodulit üksteise otsas kirjutuslaua kõrguse.


Suurem transformatsioon toimus esimesel korrusel sauna-, pesu- ja puhkeruumide juures. Kuna see oli üsna kompaktne puhkeruum, kasutati ulatuslikult klaasi, et luua ruumide vahel võimalikult palju visuaalseid ühendusi. Välisseina paigaldati mitteavatava akna asemel voldikuks, mille abil on võimalik muuta puhkeruum ja terrass ühtseks ruumiks. Efekti suurendamiseks kasutati puhkeruumi seinal fassaadiga sama laudist ja nii õues kui ka toas samu valgusteid.

Ruumidele anti avarust kõrgete uste lisamisega. Vanad 2,1 meetri kõrgused puitkiudplaadist uksed vahetati maast laeni ulatuvate spoonitud uste vastu. Kuna mõnes kohas tuli muuta silluseid, kasutati selleks ehitusinseneri abi. Kõrged uksed muudavad ruumi palju võimsamaks ja toovad elamu sisemusse funktsionalistlikku joont.

Köögis muudeti ümber funktsionaalne skeem ja vahetati välja mööbel. Varasema lahenduse asemele, kus köögitasapind asus vastu seina ja söögilaud keset tuba, planeeriti söögilauaga jätkuv köögisaar. Oma minimalistliku ilmega annab saar köögile viisaka ja konkreetse lõpetuse ning pakub vajalikku lisatasapinda.

Eramu materjalikasutuses hoiti naturaalset ja ehedat joont, et rõhutada materjalide loomulikku ilu. Põrandatel on kasutatud naturaalse viimistlusega puitu ja paekivi.

Edasi loe ajakirja Diivan juuni-juuli ühisnumbrist. Osta värske number poest või telli www.ajakirjad.ee!