Loe, mida kirjutab Mari-Leen oma blogis.

Pealkirjas esitatud küsimusega pommib mind mingi kodu-ment, kes askis iga kuu aja tagant ja iga jumala kord pean ma hakkama jälle seletama, et… Pank ei anna laenu, mul pole mõtet isegi uurima minna, sest meie sissetulekud on alla igasugust arvestust.

Panga jaoks ei loe see, et ma olen aastaid suutnud õigeaegselt tasuda oma korteri üüri, kõrvalkulud ja muud kulud (telefon, internet, digitv jne). Nende silmis pole meie palk piisav, et laenu saada. Nii lihtne see ongi.

Kõige sagedamini esitatud küsimused (lisaks sellele, et miks meil oma kodu pole):

Olete ju piisavalt kaua koos olnud, et sissemaksu raha kokku koguda?

Jah, oleme tõesti olnud ligi seitse aastat koos, sellest aasta Eestist eemal. Sellest kolm aastat on Meelis olnud ametlikult töötu. Sellest neli aastat olen mina olnud vabakutseline. Panga jaoks tähendab see „maksujõuetut“.

Ja teine asi on see, et ma võin ju selle sissemaksu raha leida, see ei tähenda, et ma laenu saan.

Aga teenige siis suuremat palka!

Aga palun, pakkuge meile tööd, et me saaksime kuus teenida paar-kolm tuhat, et pank meid maksujõuliseks peaks ja meile laenu annaks, et mingi räbalama kolmetoalise osta saaks. Hindu olete vaadanud, enamvähem sobilikus kandis, enamvähem konditsioonis korter maksab keskmiselt sada tonni!

Miks on kohe vaja osta saja tonnine korter? Ostate odavama ja väiksema, hiljem vahetate…

Ma ei näe ka mõtet osta mingi uberik, see korda teha, osta ja remontida ja teha ja siis kolme aasta pärast vahetada. Ehk et, ma ei näe pointi, investeerida sinna oma aega, raha ja seda sisustada endale meelepäraseks, kui ma nagunii selle maha pean müüma. Hetkel, ma näen, et on mõtet osta kolmetoaline, selline, kuhu ma vähemalt kümneks või enamaks aastaks jään.

Ostame siis kui on piisavalt sissetulekut, et osta see, mida me tahame ja kui ei ole siis ei ole ja elame üürikas edasi.

Variant oleks osta mingi räbalam variant (noh, kolmetoaline, kuhu pikemaks ajaks jääda) ja hakata seda vaikselt tegema, aga ka selleks on raha vaja ja ka selleks laenuks, ütleme poole väiksemaks summaks, me ei kvalifitseeru.

Piltidega illustreeritud lugu lugege edasi Mari-Leeni blogist.