„Korteriühistutel soovitame teha ehitajat valides korraliku ja põhjaliku taustauuringu, uurida viimase paari aasta objekte, küsida tellijatelt, mis läks hästi ja mis halvasti,“ soovitab Ruve Visnapuu. „Meie poole on pöördutud ka ehitusfaasis, et asjade seis üle vaadata. Kahjuks oleme näinud objektile jõudes ka väga kurbi üllatusi.“

Fassaaditööde juures on nii mõnigi kord komistuskiviks paigaldusjuhendite eiramine: need on tootjatel erinevad ning pahatihti jäävad olulised detailid tähelepanuta. „Näiteks tootjad ei nõua süvistatud tüübeldamist ning nii ilmuvadki tänavapilti omamoodi lepatriinutäpilised majad, kus lisakinnituse näol on toimunud soojusülekanne väliseina pinnale ning kinnituskohad on sinna välja tulnud. Pikas perspektiivis kahjustab see aga omakorda fassaadi katet. Tüüpveaks on ka see, et soklisiini ja soojustusmaterjali vahele ei lasta vahtu, kuna tootjapoolne paigaldusjuhend seda ei nõua, “ kirjeldab Visnapuu.

„Sellised vead ilmnevad nii garantiiperioodil kui ka hiljem. Uus määrus korterelamute rekonstrueerimistoetuste tingimustest küll pisut kergendab olukorda, sest nüüd on uues määruses garantiiperiood viis aastat ja tehniline konsultant on kohustuslik. Samas tasub tähele panna, et esimene kohustuslik ekspertiis on Kredex-i kanda, korduvekspertiis aga jääb tellija finantseerida.“

Accurato Fassaadid OÜ-l on tegevusload ka teehoiutööde ja muinsuskaitse alal, kuhu kuuluvad ajaloo-, ehitis- ja tööstusmälestised ning UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvad objektid.

“Meie mitmete ehitusinseneride kogemus ehitusturul on kakskümmend aastat ja enamgi. Väikese firmana oleme edukalt suutnud ka riigihangetel suurtele ettevõtetele konkurentsi pakkuda. Selle usalduse eest tahame tänada Riigi Metsamajandamise Keskust ja Riigi Kinnisvara AS-i, kelle projektidele omanikujärelevalve tegemine on olnud meile suur au,” ütleb Accurato Fassaadid juhatuse liige ja peainsener Janek Bahovski, kes on ühtlasi ka Kredex-i poolt aktsepteeritud tehniline konsultant.

Janek Bahovski sõnul on selgelt näha, et suuremate objektide omanikud-haldajad ning korteriühistud mõistavad igati, et omanikujärelevalve ehitusel ja renoveerimisel on hädavajalik.

Eraisikud praegu kahjuks veel nii kaugele pole jõudnud ning pelgavad sageli teenuse hinda kalliks. Samas aga lähevad hilisem ekspertiis ning remondikulud alati kordades kallimaks.

Jaga
Kommentaarid