Kas on olemas õige ja vale aeg niitmiseks?
Jah, on. Niita ei tohi, kui muru on märg, sest nii võivad levida haigused. Samuti on õige niita pigem õhtupoolikuti, et keskpäevane päike vast kärbitud kõrreotsi ei kõrvetaks.

Kas on olemas õige ja vale meetod niitmiseks?
Jah. Muutke igal niitmiskorral sõidusuunda. Sellega väldite muru rutjumist samadesse rööbastesse. Pealegi tabab siis ka lõiketera iga kord taimi eri nurga all.

Kas muru peab üldse nii tihti niitma? Miks ei võiks lasta sel lihtsalt veidi pikemaks kasvada, enne kui seda uuesti niitma tõtata, lihtsalt pikemaid vahesid pidada?
Jättes kõrvale esteetika, on muru heaolu piisav põhjus selleks, et mitte jätta niitmiste vahele liiga pikka aega, sest muru reedab alatult, kui palju selle hooldamisse on panustatud. Niitmine ei tähenda ainult kõrre pikkust, vaid aitab taimestikul tihedamaks ja tervemaks kasvada — nagu ka hekitaimed on ilusad vaid siis, kui neid pügatakse.

Hea lahendus tüdimuse korral on niidetava pinna vähendamine — laske teeservadest kaugemal olev muru lillemuruks ehk heinaks kasvada, mida niidetakse kord pärast õitsemist (vikatiga u 10 cm kõrguseks). Hein kogutakse kokku ja komposteeritakse. Kui aga edaspidi tahate, et sellel pinnal moodustuks taas üldotstarbeline muru, on protsessi pööramine üpris aeganõudev, sest ilmselt on taimestik muutunud.

Kas sammal muru sees on hädaohtlik?
Sõltub eesmärgist. On murusid, mis näivad muruna ka siis, kui selle sees on võimust võtnud sammal, mis mõjub muruvaibale isegi hästi, sest hoiab selles niiskust. Kui aga tahetakse, et muru oleks kui siidine samet, samas taluks tallamist ja pallimänge, tuleb seda töödelda nii, et samblal selles asu poleks.

Kas midagi sõltub ka niiduki hooldusest?
Ühest küljest on hooldus tähtis selleks, et niiduk üldse käivituks. Teisest küljest, kummaline küll, aga terav lõiketera on muru tervisele kasulik. Kogenematut muruomanikku kiusab tihti mure, et äkki teeb ta midagi valesti, sest muru kasvab liiga kiiresti. Või aeglaselt. Või ebaühtlaselt. Siin on natuke lohutust.

EE Kodu, 26. aprill 2012