Nieto Sobejano loodud Madinat al-Zahra muuseum Hispaanias Córdoba lähistel sai 2012. aastal Euroopa muuseumi aastaauhinna, Córdoba kaasaegse kunsti keskus pääses tänavuse Mies van der Rohe Euroopa arhitektuuriauhinna lõppvooru. 2014. aastal võitsid nad Arvo Pärdi Keskuse uue hoone arhitektuurivõistluse Eestis, eriline maja valmib Laulasmaa mändide alla 2018. aastaks.

Arvo Pärdi Keskus, Laulasmaa. Konkursi võidutöö, 2014

Põhiosa Nieto Sobejano loomingust moodustavad monumentaalsed kultuuriasutused – lisaks Madina al-Zahra ja Córdoba keskustele ka Joanneum Grazis, San Telmo muuseum, skulptuurimuuseum Valladolidis, Lugo ajaloomuuseum ja mitmed teised. Arhitektide endi sõnul on praktiliselt kõik nende tööd tulnud tänu arhitektuurivõistlusel saadud esikohtadele ning ehituses valitsenud buumiajale Hispaanias, tänasel päeval tegutsevad nad aina enam Saksamaa ja Austria turul. 

Lugo ajaloomuuseum Hispaanias, 2011

Nieto Sobejano arhitektid kasutavad oma loomingus meeldejäävaid vorme ja hoolikalt läbimõeldud detaile ning materjale, ent sama oluline on nende jaoks iga projekti kontekst ning ruumiline elamuslikkus. Loengul tutvustab Enrique Sobejano enda loomingu tagamaid – sise- ja välismaailma tõlgendamisest sündivat protsessi, mida ta võrdlebki akna ja peegliga.

Cordoba kaasaegse kunsti keskus Hispaanias, 2013

Enrique Sobejano (s. 1957 Madridis) on lõpetanud Madridi Polütehnilise Instituudi ning Columbia Ülikooli kraadiõppe New Yorgis. Ta töötab arhitektuurse projekteerimise professorina Berliini Kunstiülikoolis, andes külalisõppejõuna loenguid erinevates ülikoolides üle maailma. 1986–1991 oli ta koos Fuensanta Nietoga Madridi arhitektide liidu ajakirja Arquitectura toimetaja. Ta on Nieto Sobejano arhitektide asutaja ja partner. Bürool on kontorid Madridis ja Berliinis, hetkel on neil töös projektid Saksamaal, Hispaanias, Austrias, Indias, Marokos ja Eestis.

  • Loeng on inglise keeles, sissepääs muuseumipiletiga. Loengut toetab Eesti Kultuurkapital.
  • Arhitektuurimuuseumi näitus „Aken ja peegel. Nieto Sobejano arhitektid“ on avatud 22. märtsini.
San Telmo muuseum San Sebastianis, Hispaanias, 2011