Läbi kahe korruse planeeritud korteri ostsid Riina ja Siim nn valge karbina ühelt heli- ja videotehnikahullult, kes Kadriorgu kolimise suhtes ümber mõtles. See tähendas, et enne viimistluse tegemist olid veetud ka elekter ja juhtmed ning viimase juures oli hoolikalt läbi mõeldud väikseimgi detail. Korterisse sisse astudes avaneb läbi avatud planeeringuga elutoa ja köögi vaade rõdule, mille klaasuksed lasevad valgusel ruumi üle ujutada. Sügavamale korterisse jääb klaasist vaheseina taha paigutatud kodukontor ja alumisele korrusele viiv trepp.

Erksa mustriga tapeet ja suured heledad pinnad loovad klassikalise ning samal ajal siiski väga rõõmsat meeleolu kiirgava interjööri.


Sinna on paigutatud privaatsemad ruumid: magamis- ja lastetuba ning ruumikas vannituba. Kuna raamatukogule elutoa tasapinnal kohta ei leitud, samas polnud head rakendust ka alumise korruse koridorile, otsustati paari suur raamatukollektsioon paigutada sinna.

Valge köök mõjub väga minimalistlikuna, võimalikult puhtad pinnad, sealhulgas kapinuppude puudumine, oli perenaise kindel soov.


Midagi uut, midagi vana
Ruumiplaneering oli korteril paigas ja koos sisearhitektiga asuti lahendama lõpliku viimistluse, sisustuse ning valgustuse küsimusi. Omanikel oli mõni neile kallis mööbliese, nagu vana puhvetkapp ja söögilaud, mida kindlasti sooviti ka uues kodus kasutada. Taustaks neile pigem raskepärastele mööbliesemetele lõi sisearhitekt aga helge ruumi. Hele põrand tekitab kerge ja vaba õhkkonna traditsioone ning mõningast konservatiivsust õhkava vana mööbli kõrval. Füüsiliselt ühendab elutuba ja kööki söögilaud, visuaalselt aga elutoa seinas kasutatud tapeet, mis jätkub köögis tööpinnataguses seinas. Ruum pole mööbliga üle koormatud ja uute mööbliesemete puhul eelistati Eesti tootjaid. Kogu maja nagu ka Kadrioru atmosfäär peaaegu et dikteerib sellise lähenemise. Elutoa diivanid ja tugitoolid on pärit Softrendi valikust, köök telliti Arensist.

Vannitoa valamukapp, nagu ka suur raamaturiiul koridoris, on valminud Puusaare Puukojas.


Eesti disainerite loomingust jäävad silma veel Mare Kelpmanni pleedid. Kodukontori sisustamisel kiigati küll korraks Skandinaavia poole, mitte liiga kontorilikult mõjuv kirjutuslaud leiti BoConcepti valikust ja töötooli ülesannet täidab Toivo Raidmetsa tool. Ehkki kogu korrus mõjub terviklikult, moodustub see tegelikult väga erinevatest ajastutest pärit ja erineva hinnaklassiga esemetest. Elina Freimuth julgustab just niimoodi sisustamisele lähenema ning mitte kartma aktsendiks vanu mööbliesemeid uute kõrvale tuua.

Edasi loe ajakirja Diivan veebruarinumbrist, mis on pühendatud Eesti disainile. Osta värske number poest või telli www.telli24.ee!