Kui Liisi ja Mart poleks ühest Pariisi poest leidnud kahte väikest kerget diivanilauda, millele andsid iseloomu heledate detailidega vahelduvad mustad sihvakad triibud, näeks nende praegune Tallinna kodu ilmselt täiesti teistsugune välja.

Kuigi sisearhitektile jäid muidu täiesti vabad käed, siis paar väga selget soovi koduomanikel siiski oli: korterist peaks saama praktiline kodu, millel oleks loogiline planeering ja piisavalt panipaiku, üldmulje võiks olla pigem minimalistlik kui külluslik, samal ajal maja stiili jälgides. Ja viimase, kuid sugugi mitte vähem tähtsa asjana võiks nende kodus koha leida paar Pariisi turgudelt leitud ja eelmisest kodust kaasa toodud asja — teiste hulgas needsamad kaks väikest lauda.

Sisearhitekti jaoks polnud peamine siiski mööbli, tekstiilide ja aksessuaaridega tegelemine. Esimene ja kõige keerulisem ülesanne oli sügavale maja sisse ulatuva korteri pimedale, akendeta poolele praktilise rakenduse leidmine. Ruumid, mis vajavad päevavalgust, projekteeriti akende alla ja muud päevavalgust mittevajavad abiruumid lükati hoone kesksesse ossa.

Nii satubki korterisse sisse astudes kõigepealt avatud köögiga elutoa köögipoolsesse otsa, mis pikalt läbi korteri sirutub. Et aga korterisse sisenedes ei satuks kohe keset kööki, eraldati ruum õhulisena mõjuva klaaspiirdega. Vasakule ja paremale hargnevad ruumikas vannituba ja panipaik-garderoob, mõlemad aknaid mittevajavad ruumid. Nii kujunes söögi- ja elutoaosa avaramaks ja valgusküllaseks, samuti jäid korteri akendega poolele laste- ja magamistuba. Omanike soov oli, et nende raamatukogu — ent raamatuseljad moodustavad ruumis alati kirju kunstiteose — leiaks koha elutoas ja mitte uste taha ära peidetult.

Korteri keskele toodud köök on küll visuaalselt väike, kuid omanikud kinnitavad, et see on väga mugava lahendusega ning seal mahub kokkama ka tihti külas käivatele sõpradele. Köögi elutoapoolses osas on tahvlite taha peidetud baarikapp.


Täiesti uus planeering
Praktilisema ja avarama tulemuse saavutamiseks tuli kõik vaheseinad maha võtta — varem oli iga akna juures üks pisike tuba ning ülejäänud osa korterist seinte ja koridoridega igasugusest loomulikust valgusest ära lõigatud. Kui pärast paar kuud kestnud planeerimist ehitama hakati, nägi krohvija metsikult vaeva, et kaarseinte ja kipsi alt välja puhastatud originaalseinad sirgeks saada.

Ainus, mis jäi esialgse planeeringuga võrreldes sama koha peale, oli vannituba — mis kasvas aga pisikesest toast luksuslikult suureks ruumiks. Vannituppa sai lisatud hulk tänapäeva eluks vajalikke kommunikatsioone: vannist eraldi dušinurk ja ruumikas majapidamiskapp, kus asub nii pesumasin, kuivati kui ka mustapesušaht jms.

Maja ehitusaastale vihjavad modernses interjööris kõrged laed, peegelkarniisid, tahveluksed, kalasabaparkett ja mööbli tahveldused. Korteri kõik spoonitud tahveluksed on valminud eritööna Haapsalu Uksetehases. Magamistubade ja elutoa vahelised uksed on helikindlad.

Avar vannituba on ainus ruum korteris, mis esialgsesse asukohta jäi. Samuti korteri pimedamas osas asuv ruum kasvatati aga luksuslikult suureks ning avarust lisab hele viimistlus.


Tekstiilide puhtad efektsed värvid loovad meeleolu ja on ka lingiks tänapäeva ning maja ehitusaastatejärgse perioodi vahel. Vihjeid kuuekümnendatele leiab kroomitud kardinapuudes, ukselinkides, pall-lampides köögisaare ja laua kohal ning fuksiatooni diivanipatjade ringikujulises dekooris. Elutoa kardinad ja padjad on õmmeldud ID Kangas.

Korterit läbivaks jooneks on peale musta detaili ka õrn mündiroheline värv. Seda on aimata nii köögi klaaspiirdes kui ka lülitite klaasraamides. Lülitid ja pistikupesad on pärit firma Jung sarjast LS Plus.

Lugu ilmus ajakirja Diivan detsember-jaanuari numbris. Osta ajakiri poest või telli www.telli24.ee!