Näituse koostamiseks esitasid nimekad prantsuse lauanõude tootjad väljakutse erinevatele disaineritele: Deshoulières Jean-Charles de Castelbajac’ile, Bernardaud Olivier Gagnère’ile, Baccarat Philippe Starck’ile, La Cristallerie Saint-Louis Matali Crasset’le jne.

Tulemuseks on kümme lauda, mis on esitletud hoolikalt seatud kompositsioonidena ja pakuvad ideaalseid võimalusi mitmesugusteks eineteks, ulatudes peentest hommikusööginõudest taaskasutatavate piknikukomplektideni. Kasutades erinevaid ja ootamatuid materjale, on näitusel mänglevalt ühendatud ilu ja funktsionaalsus. Iga laud pakub vaatajale omanäolise stsenaariumi ja meeleolu, andes edasi prantsuse lauakunsti savoir-faire’i.

Näituse koostaja, kunstikriitik, sõltumatu kuraator ja ajakirjanik Elisabeth Couturier on öelnud: „Sõna disain kasutamisel kõlab selles alati teataval määral snobismi, tähendades igas keeles sama. Taustamuusika loovad helidisainerid, ümbritseva valguse loovad valgusdisainerid, isegi kokad on muundunud toidudisaineriteks. Kuid mis ikkagi selle globaalseks märgiks kujunenud sõna taga laiub? Esteetiline lähenemine? Kaasaegne visioon? Progressiivne ideoloogia? Tegelikult, kõik kolm.“

Näitus avatakse 6. novembril kell 17.

Näituse avamisele eelneb kell 16 näituse kujundaja Olivier Védrine’i loeng „Colour as a vector of stylish living“, mis käsitleb moe, disaini ja lauanõude kokkupuutepunkte sündmuse kujundamisel.

Olivier Védrine on lõpetanud École d’Architecture Paris — La Villette’i (1987) ning alustas oma karjääri 1990. aastal Jaapanis isiknäitusega Tokyo galeriis Ideé Gallery. Sellel kogemusel oli suur mõju tema järgnevale tööle. Ta on 1990. aastatest tähelepanu pälvinud töötades läbipaistvuse ja värvi temaatikaga eriti seoses akrüülklaasi kasutamisega mööbli ja teiste objektide juures. Viimasel kümnel aastal on ta õpetanud arhitektuuri ja disaini erinevates koolides üle Euroopa (Royal College of Art, London; École de la Cambre, Brüssel; École des Beaux Arts, Rheims; Camondo ja ESAM, Pariis).

2001. aastal alustas ta koostööd Olivier Guillemin’iga luues disainiagentuuri ,kus tegeletakse mööbli, ruumide ja kaupluste ja ürituste disainiga. Samuti pakutakse disainiteenust brändidele ja institutsioonidele Prantsusmaal ja väljaspool, näiteks Dior, Veuve Cliquot, Shisheido, Institut Français, Sèvres-Cité de la Céramique. 2012. aastal andis agentuur välja raamatu Plychromie, mis seob värvi kaudu moe ja disaini. Olivier Védrine on üks näituse kujundajatest. Lähemalt: www.ooparis.fr

Näitus jõuab Tallinnasse Prantsuse Instituudi kultuurisügise festivali ACCORD! 2014 raames ja on Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis avatud 4. jaanuarini.
Täpsema info festivali kohta leiab alates 27. oktoobrist festivali kodulehelt www.accord.ee