Liidu juhatuse liige Priidu Pärna nentis, et selleks peab uute objektide kultuurimälestisteks tunnistamine sisaldama igakordselt mõjude analüüsi, kuidas kaitse alla võtmine mõjutab omaniku varalisi huve. Lisaks kompensatsioonile on liit seisukohal, et muinsuskaitseseadus peab sisaldama omanike toetamise üldiseid printsiipe ning volitusi, mis võimaldaksid kehtestada selles osas täpsem kord.

Praegu on olukord, kus mälestiseks tunnistatud ehitiste ülevalpidamine on omaniku jaoks koorem ja see võib osutuda omaniku jaoks üle jõu käivaks — ja seda põhjendamatult. Selliste juhtumite vältimiseks tuleks toetada nende korrashoidu ja renoveerimist, kuna sageli on viimane kallim kui uue hoone ehitamine.

Pärna selgitas, et mälestiste säilimine on kogu ühiskonna huvi ja seetõttu peab ühiskond ka omanikke rahaliselt toetama. Praktilise näitena, et kui seadusega nõutakse omanikult kehtestada muinsuskaitse eritingimuste tellimise vajadus, siis toetatakse nende tellimist vähemalt 50% ulatuses. Omanike Keskliit esitab Kultuuriministeeriumile ettepanekud seoses uue muinsuskaitseseadusega.