Töökeskkonna moodustavad ventilatsioon, valgustus, akustika ja töö organiseeritus vastavalt vajadustele (nt mööbel). Töökoha kujundamisel tuleb lähtuda töö iseloomust ja vajadustest. Tööruumi suurus oleneb töö iseloomust, mööblist ja kasutatavatest seadmetest (minimaalselt 4m² ühele töökohale).

Väga tähtis on tööpäeva jooksul regulaarselt tööasendit muuta. Tänapäeva töökohad peavad olema dünaamilised.

Töökoha iseloom: ühiskondlikud (nn avatud töökoht), poolavatud (nt nõupidamisruumid) ja kinnised tööruumid (nt projektitöö). Pääs töökohale ja sealt ära peab olema takistusteta.

Õige ümbrus loob positiivse fiilingu

Mööbel peab kohanema inimesega, mitte vastupidi ja mööbli kohandamine algab töötoolist — seljatoe asend ja istumissügavus.

Järgmine samm on töölaua õige kõrgus. Tööasend tähendab kaela, käte, õlgade, selja, puusade ja jalgade asendit töö ajal. Õige tööasendi saavutamiseks peavad töövahendid võimaldama töötada loomuliku kehaasendiga, st olema seadistatavad iga konkreetse töötaja eripära arvestades.

Inimestel on erinevad vajadused — nii töötaja füüsiline omapära kui ka tööliigutused, mida on vaja töö tegemiseks. Istuva töö puhul on vajalik piisav ruum tööpinna alapoole ja istme vahel jalgade liigutamiseks. Soovitav vaba ruum seisva töötaja taga peaks olema 90 cm. Töölaud peab olema küllaldaselt suur, et võimaldada kuvari, klaviatuuri, hiire jt abivahendite sobivat paigutust.

Lauda valides on määravaks suuresti töötaja pikkus. Keskmist kasvu inimesele sobib reguleerimisvahemik 480 ja 500 mm. Reguleerimisvahemik 650 mm on sobilik eriti pikkadele või lühikestele (üle 190 cm või alla 170 cm). Enne ostu tasub kindlasti lauda testida.

Töö iseloom — kas istutakse töölaua taga kogu päeva või ainult korraks. Samuti tuleb läbi mõelda, kas vajatakse suurt või väikest lauapinda ja kuidas soovitakse reguleerida laua kõrgust (manuaalne või elektriline jne).

Arvutiga töötades peab laua kõrgus võimaldama sirge randmega klaviatuuri ja hiirt kasutada, kuvari õiget kõrgust silmadele.

Hea, kui töötatakse kasvõi osa tööpäevast seiste, see vähendab selja- ja veresoonkonnahaigusi.

Vajadusel peaks saama lisada lisatarvikuid (kuvarihoidja, klaviatuurialus, kaablikanalid, lauaplaadi sisse süvendatud pisikupesad powerbox, bi-box jne). Soovi korral saab privaatsust suurendada kergete vaheseintega.

Lauaplaadi materjal, kuju, vastupidavus

Elektriliselt reguleeritava kõrgusega lauad on investeering tulevikku, millest saavad kasu nii töötajad kui ka tööandjad. Elektriline töölaud on ka ökoloogilises mõttes kaasaegne lahendus, kuna pikk kasutusaeg ja taaskasutus tagavad tootele pika eluea.

Isku valikus on töölaudu väikestest, 60x120 cm sirgetest laudadest kuni suurte, 300x300 cm nurgalaudadeni.

Elektriliselt reguleeritav töölaud pakub parimaid ergonoomilisi võimalusi, kuna seda saab kergelt ja kiiresti reguleerida nii istuvas asendis kui ka seistes tehtavale tööle vastavalt. Elektriliselt reguleeritava töölaua taga saab töötada tavalisel tooolil, kõrgemas istumisasendis, nt sadultoolil või seistes, vähendades sedasi istumisest tekkivaid kaela ja seljavaevusi. Seismine väsitab selga vähem kui istumine. Erinevate tööasendite võimalus ennetab kaela-, selja- ja õlgade vaevusi. Uuringud on tõestanud, et laua erinevate võimaluste aktiivne kasutamine parandab töövõimet, vähendab vaegusi ja lisab keskendumisvõimet ning mugavust töökohal.

Piiranguvaba kasutusvõimalus

  • Kiirelt reguleeritav — vaid ühe nupule vajutusega saab seada laua vajalikule kõrgusele.
  • Lisab kasutusvõimalusi. Näiteks “kasvab” koos lapsega.
  • Sobib ka ratastoolis töötajale. 
  • Miks mitte pidada ka lühiajalisi nõupidamisi seistes.
  • Saab kasutada iseseisvana või koos teiste laudadega.
  • 5-aastane garantii õige kasutuse korral räägib enda eest.

Mida tähele panna

  • Elekter peab kindlasti olema.
  • Võib kasutada ainult kuivades siseruumides, temperatuuriga +5 -+40°.
  • Piisav kaugus teistest esemetest, et ei tekiks muljumisi. 
  • Voolukaabel peab saama liikuda vabalt.

Isku pakutavate laudade suur materjali-, kuju- ja värvivalik võimaldab neid sobitada muu sisustusega.

Isku elektrilistel laualalgadel on kolm reguleerimisvahemikku: 480 mm, 500 mm, 650 mm;
kolm jalalaba malli: sirge, painutatud ja kaarjas;
värvivalik: helehall, must, valge, kroom.
Tugijala kuju on ümar või kandiline, reguleerimisnupu asukoht lauaplaadi servas või lauaplaadi sisse uputatud.

Osa laudu on varustatud liugmehhanismiga, mis võimaldab peita pistikud ja kaablid lauaplaadi alla — kaablirenni. Kaablid on siis korralikult peidus ja ohutud.

Jalgu ühendavad teleskoopsarjad võimaldavad lauaplaadi suurust ka hiljem muuta. Elektriliselt reguleeritavate laudade lubatud kandevõime on 70, 100 ja 120 kg. Tõstekiirus max 38 mm/sek ja müratase

Hinnatase tervise ja hea töötulemuse vääriline

Tore on tõdeda, et elektriliselt reguleeritavad töölauad ei ole enam büroodes luksus. Hinna määrab laua suurus, materjal, mootori võimsus ja arv, viimistlus ning kas kasutatakse teleskoop- või kinnist ühendussarja. Elektriliste laudade hinnad algavad 718 €.

Vaata ka VIDEOT.

Jaga
Kommentaarid