Galeriid ja muuseumid riputavad kunstiteoseid arvestusega, et nende keskjoon jääks põrandapinnast 145 -152 sentimeetri kõrgusele. Kõrgete lagedega ruumis võib paratamatult tekkida tahtmine pilte kõrgemale riputada, kuid lähtu siiski inimese, mitte ruumi mõõtmetest. Sama võib juhtuda siis, kui pildiriputajaks on pikka kasvu inimene. Nii aga võib juhtuda, et pildid joonduvad liialt „lae alla“ ega moodusta enam muu sisustusega silmale kaunist kompositsiooni.

Kui kahtled õiges kõrguses, tee ruumist pilt. Foto võib hämmastavalt palju ruumi kohta paljastada ja tuua esile proportsioonid, mida silmaga ei näe. Soovi korral prindi pilt välja ja joonista sinna peale detailid. See aitab sul aru saada, kas ruumi sobiks suurem või väiksem kunstiteos. Sama nippi kasutavad sisekujundajate kõrval ka teatri- ja filmikunstnikud.

Milline raam valida?

Tähtis on leida pildile kvaliteetne raam - mõistlik oleks vaadata kas puidu või alumiiniumi poole. Tasub teada, et odavalt saadud plastikust raam võib hakata ajapikku seina määrima ja siis on seina uuesti värvimine või tapeetimine juba oluliselt suurem investeering, kui kohe korralik raam hankida.

Teiseks tasub tähelepanu pöörata klaasi UV kaitsele. Ideaalis ei tohiks väärt kunstiteost mitte kunagi paigutada kohta, kuhu päike mitu tundi päevas peale paistab, aga kodustes tingimustes on kokkupuude mõningase UV-kiirgusega paratamatu. Seetõttu tasub valida fotole või graafikale muuseumiklaas, kus on kõrgem kaitse ultraviolettkiirte vastu.

Mis puutub raami värvi, see on juba puhtalt maitse asi. Kui kahtled, siis vali klassikaline must, valge või naturaalses puidutoonis kitsas liist - need toimivad alati ja igas olukorras väga erinevate stiilide ja koloriidis teostega. Muidugi tasub arvesse võtta ka ümbritsevat interjööri. Kui seal leidub musta värvi detaile, rõhuta neid musta värvi raamiga. Mahedasse japandi-stiilis interjööri sobib hästi hele puit või valge raam. Foto ja graafika puhul ei tohiks ära unustada paspartuud. Kui see paigaldamata jätta, võib pilt ajapikku hakata raamis „lokkima“ või lausa klaasi külge kinni kleepuda.

Õli- või akrüülmaalile reeglina klaasi ei panda, kuid raam võiks teosel ikkagi olla. See aitab vältida maali paindumist ning annab teosele kauni ja lõpetatud välimuse.