Jahedal ajal tuleks tomateid kasta üks kord nädalas, palavate ilmadega aga 2-3 korda nädalas. Kasta tuleks korraga rikkalikult ning kastmiste vahepeal ei tohiks lasta mullal väga läbi kuivada – ebaühtlase kastmise tagajärjel viljad lõhenevad kergesti. Parim kastmisaeg on varahommik-ennelõuna, siis tekkiv lisaniiskus jõuaks hajuda. Mõned tomatikasvatajad armastavad taimi mahaniidetud heinaga multšida - nii püsib niiskus kauem mullas ega aurustu nii kiiresti.

Kuidas ja kui tihti väetada?

Üldine reegel on, et kasvuperioodil võib väetada täisväetisega 1x nädalas. Kastmise ega väetamisega ei tasuks kindlasti liialdada - lämmastiku üleküllust on näha juba taime latvadest. Kui need on peenikesed ja kaardunud, on see märk üleväetamisest. Viljakandeajal aitab kaaliumväetise andmine ära hoida taimelehtede kolletumise ning viljadele plekkide tekkimise. Looduslikest väetistest on hea kasutada näiteks mereadru, nõgesekääritist, erinevaid komposte, biohuumust – pole ohtu taime üle väetamiseks. Looduslikku päritolu väetiseid sobib kasutada terve kasvuperioodi vältel. Peale istutust vajab tomatitaim rohkelt lämmastikku, õienuppude loomise järel ja õitsemise algusest alates vajab ta kaaliumi ja mikroelemente.

Mida veel tomatite hooldamisest teada?

Kõrgekasvulistel tomatisortidel tuleb lisaks külgharude eemaldamisele soovitud kõrguse saabudes, hiljemalt augustikuu esimeses pooles, näpistada ka ladvatipp. Madalakasvulistel sortidel jäetakse tavaliselt alles 2-3 haru, soovitatav on eemaldada alumiste lehtede kaenaldesse kasvanud külgvõrsed. Keskmisekasvulised taimed lõpetavad tavaliselt kasvu 6-8 kobara järgselt, vajadusel tuleks siiski tipp näpistada. Sarnaselt madalakasvulisele võib soovi korral jätta alles mõne külgharu, alumisi on soovitav eemaldada.

Lisaks valgusele on tomatitaimele oluline ka kasvuhoone tuulutamine – see aitab tõkestada haiguste teket ja levikut. Kui öökülmaoht on möödas võivad uksed ja/või tuulutusluugid olla avatud ööpäevaringselt. Sügisel öökülmaohu naastes tuleks ööseks uksed sulgeda. Võimalusel eelistada uksi või tuulutusluuke kasvuhoone külgedel, katuse omadest võib liigselt vihma sisse sadada. Kinnises kasvuhoones võib päikeselisel päeval tõusta temperatuur üle 40 kraadi, sellisel juhul hävivad tomati õied ja ta ei vilju. Viljumise soodustamiseks võib kasvuhoones tomatitaime aeg-ajalt kergelt raputada. Tavaliselt valmib saak õitsemise algusest 40-45 päeva pärast, kusjuures väiksem vili valmib kiiremini.