Disainibüroo Keha3 nimi pole ehk igaühele tuttav, küll on aga kõigile tuttavad nende rattahoidaja Tulip ja kõikidele purjetajatele kindlasti ka Coral – sadamakaidele mõeldud teeninduspost ja valgusti.

Tulbid on Eesti, mitte Hollandi asi!

Kui järgmine kord turule, festivalile või kohvikusse minnes ratast kuhugi lukustad, siis vaata järele, ega see pole mitte auhinnatud rattahoidja Tulip (tulp inglise keeles), mille külge ta kinnitad!

Tulip on oma nina maast välja pistnud mitmes kohas - koolimajade juures, linnatänavatel- ja väljakutel üle Eesti.“Rattahoidjaid on Eesti peal laiali päris mitmes kohas, kõige rohkem ehk Rotermannis Tallinnas,“ ütleb Triinu Triibmann büroost Keha3, mis rattaoidjaid toodab. Mida turvalisemaks ja paremnkas muutub meie linnaruum rattaga liiklejale, seda rohkem Tulipe juurde tuleb - ehkki rattahoidjaid on maailma loodud palju, pole mitte kôik neist nii mugavad kasutada ja hea väljanägemisega kui Margus Triibmanni Tulip. „Rattahoidjate vastu tekib rahval suurem huvi tavaliselt juunikuus ja siis on kõigil kohe-kohe rattahoidjad vaja. Värvid on vastavalt kliendi soovile, kõik tooted tehakse tellimuse peale.“

Disainer Margus Triibmanni loodud rattahoidja Tulip Fan Fan annab selle kasutajale vabaduse ise ratta paigutusviisi- ja suunda valida. Eesti Disainiauhinnad 2012 tootedisaini peaauhinna Bruno pälvinud rattahoida on vastupidav, tugev, praktiline ja nutikas ning sobib erineva kõrguse ja raamitüübiga ratastele. Metalltrossi katab ilmastikukindel kumm, mis kaitseb ratast kriimustuste eest.

Ilus ja praktiline Coral

Teine suvises Eestis vabas õhus liikumist armastavatele inimestele kindlasti silma jääv toode on Coral, mida praegu näeb ja saab kasutada Tallinnas Kakumäe sadamas.

Coral on meresõitjale täiesti asendamatui sadamakai teendinduspost-valgusti. Inspiratsiooni Corali loomiseks sai disainer Margus Triibmann eripärasest ning kütkestavast mereorganismist – korallist. Pimedas muutub Corali kai üheks heledavavate skulptuuride põnevaks alleeks, mis purjetajatele teed näitab.

2016. aastal võitis see tootedisaini auhinna Bruno parima insenertehnilise toote kategoorias. „Coral pole kahjuks hetkel veel Eestist kaugemale ei ole jõudnud, kuigi päringuid ikka aeg-ajalt sisse tuleb,“ ütleb Triinu Triibmann.

Varem või hiljem avastavad selle elegantse ja funktsionaalse toote enda jaoks kindlasti veel paljud sadamad. Coral puhul on tegemist polüetüleenist korpusega, mille abil luuakse erinevate parameetritega teeninduspostide modifikatsioone. Vastavalt teenindusposti variatsioonile, on kooriku okste otstesse kombineerituna installeeritud pistikupesad või teenindusluugid. Viimased on mõeldud valgusallikate vahetamiseks või pistikupesade installeerimiseks. Seest on Corali korpus valgustatud E27 ilmastikukindlate LED valgusallikatega mida soovi korral võib korpusesse installeerida kuni viis tükki. Corali läbipaistvad teenindusluugid näitavad välja kaitsmeplokkidega toimuva ning luukide eemaldades tekib ligipääs komponentidele ning lülititele. Teenindusposti veevarustus toimub eraldi, põhjaavausest kraanini, läbi autonoomse suletud ruumi.

Artiklisari tutvustab auhinnatud Eesti disaini, mida näeb Eesti avalikus ruumis igapäevases kasutuses - aga ka Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis 6. oktoobrini avatud näitusel „Disainiauhinnad 2012-2022. Vahekokkuvõte“.