Suur grillide välimääraja — kas valida keraamiline- või gaasigrill, UFO või sarvik?
Vanematel aegadel oli õues toiduvalmistamisega lihtne – selle tarbeks oli lisatud lõkkeasemete kõrvale vardahoidjad, milles sai metallvardasse aetud lihad või vorstid kuumaks ja krõbedaks “keerutada”. Teine võimalus oli teha klassikalisse “šašlõkivanni” halgudest tuli ning selle kohal siis liha, kala või vorstid valmis küpsetada. Tänapäeval on õige grilli valimine tunduvalt raskem, kuna valik on mitmeid kordi laiem – keraamiline grill, klassikaline UFO, gaasigrill ja nii edasi.
Sobiva või eelistatud “ahju” valimist tuleb aga alustada terminoloogiast. Teeme selgeks, mis on barbecue ja mis grillimine.
- BBQ on toidu (eriti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (∼ 70–120 °C), suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ-liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha!
- Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st soojuskiirguse mõjul. Grillides tekib lihale kõrge ja kuiva kuumuse mõjul ilus pruunistus. Seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele.