Kas aastaajad mõjutavad seda, kui palju vett toataimed vajavad? Hooajalised muutused mõjutavad taimede kasvu. Suvisel kasvuperioodil on päike tugevam ja päevad pikemad. Enamikele toataimedele, sealhulgas sukulentidele, tuleb kasuks sagedasem kastmine. Sukulendid võivad talvisel ajal isegi kuu aega ilma veeta läbi ajada, sest tänu lühematele päevadele ja vähemale valgushulgale on ka taimed n-ö „poolunes“. Ideaalis võiks sukulente talvel kasta kahe nädala tagant, kuid suvel tuleks neid iganädalaselt veega kostitada.

Veevajadus muidugi sõltub ka taime liigist. Mõelge taimerakkudele kui veepallidele. Kui need on veega täidetud, muutuvad need jäigaks ja taim seisab kenasti püsti. Veepuuduse korral tühjenevad rakud ja taim näib närbunud – see on selge märk, et taim vajab rohkem vett.

Nii nagu erinevad taimed vajavad erinevat kogust valgust, vajavad nad ka erinevas koguses vett. Et saada aimu, kui palju vett võivad toataimed vajada, mõelge oma toalillede looduslikule keskkonnale: kas nad on pärit kuumast ja kuivast keskkonnast või vihmasest ja troopilisest?

Kõrbe põliselanikele (nagu sukulendid ja kaktused) meeldib kuiv pinnas ja kasu on harvemast kastmisest. Sageli reedab ka nende välimus nende suurepäraseid omadusi, mis on seotud niiskuse säilitamisega. Näiteks lihavad lehed, paksud varred või risoomid. Mõnel kõrbetaimel on madal juurtesüsteem, mis viitab kasvule kohtades, kus vihma sajab harva ja vesi ei jõua peaaegu mitte kunagi piisavalt sügavale maasse.

Erinevalt mahlakatest taimedest on troopilised taimed, nagu Monstera deliciosa või sõnajalg harjunud oma loomulikus keskkonnas sagedasi vihmahoogedega. Nende lehed ei ole mõeldud vee säilitamiseks ega põua talumiseks. Seda tüüpi taimed vajavad suvel vett vähemalt paar korda nädalas või rohkemgi. Niiskust armastavatee taimede puhul tuleks suvel tähelepanelikumalt jälgida mullapalli, et see ei oleks läbi kuivanud. Akna laual päikese käes kipub muld kiiremini kuivama ja taimede veevajadus suureneb.