Eesti disain on pikalt olnud mõjutatud Põhjamaadest. Näiteks on siinsed maitsed sarnased soomlaste omadega, kuid üllatuslikul kombel on soomlased palju julgemad värvikasutajad. Põhjamaade ühe suurima veebipõhise disainipoe Finnish Design Shopi tegevjuht Noora Tirkkonen tunneb hästi mõlema riigi kliente ja julgeb tõdeda, et eestlased hindavad endiselt rahulikumaid värve, ent soomlased on viimastel aastatel järele jõudnud maailma vallutanud värviküllasemate interjööride trendini. „Samas näeme, et ka Eesti ruumidesse, nii era kui ka avalikesse, on värvilised sädemed vaikselt integreerumas.“

Kuidas lisada oma koju värvi nii, et see oleks maitsekas ja mitte liiga kriiskav? Finnish Design Shopi showroomi juht ja sisearhitekt Maija Rasila jagab lihtsaid ja taskukohaseid disaininippe, kuidas oma kodus väheste vahenditega värskemad tuuled puhuma panna.

1. Vaheta sisustustekstiile

Üks lihtsamaid viise oma kodule uus hingamine anda, on vahetada erinevaid tekstiile. Nende muutmine on kerge ja taskukohane ning soovi korral saab ruumi mugavalt tagasi endiseks muuta.

Näiteks võib välja vahetada diivanipadjad või panna akende ette uued kardinad. Samuti võib kodule särtsu lisada vaiba või vaipade abil. Ja miks mitte katsetada hoopis uue diivanivärviga ning leida ruumi särtsakamad diivanikatted? See võib tunduda kui väike muutus, ent ruumi üldilmet muudab see kardinaalselt.

Finarte vaibad on populaarsed ka Eestlaste seas.

2. Värvi seinu

Julgemad võivad aga katsetada hoopis uue seinavärviga, mis annab kodule täiesti uue hingamise. Värvima ei pea kõiki seinu, alustada võib näiteks ühest seinast, et luua teistega kontrasti ja seeläbi pilku püüda. Kõige populaarsemad seinavärvid on hetkel pastelsed ja loodusest inspireeritud värvitoonid nagu näiteks terrakota. Magamistubades võikski rahulikemate toonide juurde jääda, samas näiteks elutoas võiks katsetada ka värvikamaid lahendusi.

Terrakota on praegu väga populaarne.

3. Riputa seinale maal või foto

Üks variant kodule särtsu ja isikupära lisada on riputada seinale mõni kõnetav maal või tähenduslik foto. Soovi korral ei pea piirduma ühega – häid mälestusi kandvatest fotodest võib moodustada lausa n-ö fotoseina, millele saab lisada isikupära huvitavate pildiraamidega. Seejuures tuleb aga jälgida, et pilte ei oleks seinal üleliia palju. See võib muutuda silmale koormavaks.

Pildid seintel aitavad pilku püüda.

4. Paiguta koju huvitavaid dekoratsioone

Interjööri saab põnevust lisada ka dekoratsioonide ja nipsasjakeste abil, ent seejuures on oluline hoida ühtset stiili. Kui detaile, stiile ja mustreid on liiga palju, mõjub ruum liiga intensiivse ja üleküllastununa.

Maksimaalselt tasub kombineerida kuni kahte erinevat stiili. Näiteks võib dekoratsioonidena kasutada vaase, kausse ja peegleid. Hea mõte on lisada koju ka mõni potitaim.

Aalto värviliste vaasidega saab koju veidi värve tuua.

5. Kasuta hoiustamisvahendeid

Ruumide korrashoidmiseks on mõistlik kasutada erinevaid hoiustamisvahendid nagu näiteks punutud korve või ilusaid hoiukarpe. Sageli ei ole hoiustamisvahendid vaid asjade ladustamiseks mõeldud, vaid need on ka väga head sisustuselemendid. Taas tuleb aga silmas pidada, et värvid sobiksid ruumis oleva värvigammaga kokku ning hoiustamivahendite stiil sobiks kokku ülejäänud ruumi stiiliga.

Korvid võivad olla ka sisustuselemendid.