Täpne mõõtmine ja hea plaan on eduka korralduse aluseks

Iga köögi sisustamisel tasub alustada ruumi väga hoolikast mõõtmisest. Mõõtke põranda ja iga seina pindala. Joonistage need ja olemasolevad elemendid ning uksed ja aknad plaanile. Ärge unustage mõõta ka ruumi täpset kõrgust – väikeses köögis tasub ära kasutada kogu seinte potentsiaal.

Kui ruumi mõõtmed on olemas, saate hakata mööbli paigutust ja esteetikat planeerima. Otsige inspiratsiooni veebist, telesaadetest või ajakirjandusest. Külastage mitmeid mööblipoode ja -salonge, kus saab mööblit mõõdu järgi tellida. Sellise võrdlemise abil leiate oma lemmikstiili kergemini.

Väikese köögi korraldamine

Isegi kõige väiksemas köögis peavad olema mõned põhitsoonid:

  • Hoiustamise tsoon – siia saate paigutada toiduained ja nõud. Selles tsoonis peavad seega olema külmik, samuti riiulite või sahtlitega kapid.

  • Pesemise ja ettevalmistamise tsoon – siin saate köögivilju pesta, neid koorida, võileibu valmistada või koogitainast segada. Selles tsoonis peavad olema valamu, samuti tööpind, korvid ja prügikastid.

  • Toiduvalmistamise tsoon – see on ala, kus toimub tegelik toiduvalmistamine. Tsoonis peavad olema pliit ja küpsetusahi.

Mida väiksem on olemasolev ruum, seda kitsamad on erinevad tsoonid – on oluline korraldada kogu olemasolev ruum võimalikult ergonoomiliselt. Seega on tsoonideks jaotamine võtmetähtsusega, sest on mugav, kui külmik asub tööpinna läheduses ning valamu suhteliselt lähedal tööpinnale ja pliidile.

Kompaktsed lahendused väikestele köökidele

Elutoaga ühendatud väike kööginurk kortermajas

Väike köök on suhteline mõiste – igaühele tähendab see midagi täiesti erinevat. Mõned arvavad, et 14 ruutmeetri suurune ja aknaga eraldi köök on pisike. Teistel on ainult kööginurk elutoas või koridoris või mõne meetri kaugusel asuvas toas. Tegelikult ei ole mõtet määratluse „väike köök“ definitsiooni otsida, parem on keskenduda sellele, mida võiks teha, et olemasolev ruum praktiliselt korraldada. Ideaalseks valikuks on väikestele köökidele mõeldud kompaktsed lahendused. Suurepärased on näiteks kahe kütteplaadiga pliidid, 45 sentimeetri laiused nõudepesumasinad või tööpinna alla paigaldatavad külmikud. Kui suurele nõudepesumasinale napib ruumi, ei tasu sellest täielikult loobuda – parem on paigaldada õhuke versioon ja kasutada seda veidi sagedamini.

Suure potentsiaaliga väike köök – kasutage seinapind maksimaalselt ära

Selle asemel et köögis vähese ruumi pärast muretseda, kaaluge kogu ruumi kõrguses sisseehitatud mööbli paigaldamist.

Köögi vertikaalne pikendus on väga mõttekas, sest ülal asuvates kappides saab vähem kasutatavaid, kuid siiski vajalikke esemeid hoida. Kui te muretsete, et ülemäärane hulk kappe annab rusuva tulemuse, kasutage lihtsat trikki – valige ülemised kapid seinaga, millel need ripuvad, samas värvitoonis ja alumised kapid tumedamates värvides. Tulemus on kerge ja peen.

Sisustage oma köök ainult hädavajalike asjadega

Paljudes köökides ei ole ruumipuudus tingitud mitte nende väiksusest, vaid esemete üleküllusest. Otsustage, kui palju nõusid, tarvikuid ja küpsetusplaate te tegelikult vajate. Pepcos saadaolevad kaasaegsed potid ja pannid on ergonoomilised ning praktilised. Mõningaid mudeleid saab hoida üksteise peal virnas, mis võimaldab palju ruumi säästa.

Prügikasti valimine

Hoolitsege korra eest kappides ja sahtlites

Väärtuslikku ruumi raiskamata köögitarvete ja toiduainete hoiustamiseks on vaja mõningaid lihtsaid tarvikuid, nagu näiteks sahtlijaotureid ning organiseerijaid. Need lihtsustavad kappide sisu korrastamist. Teine võimalus olemasoleva ruumi paremaks ära kasutamiseks on toiduainete (eriti lahtiste) hoiustamine spetsiaalsetes mahutites, mida saab üksteise peale ja üksteisele väga lähedale paigutada. Selliseid toidu- ja joogimahuteid leiab Pepcost suurepärase hinnaga.

Pidage meeles optilisi trikke

Kas teate, et teatud värvid ja mustrid võivad ruumi avaramaks muuta? Nii toimivad heledad pinnad ja kerge läikega valgust peegeldav mööbel. Sarnase efekti tagab ka seinapeegel, mis peegeldab osa siseruumist ja jätab sellest suurema mulje. Heledad, hästi valgustatud köögid tunduvad alati avaramad kui samasugused, kus on aga tumedamaid värve kasutatud. Samuti ei mõjuta interjööri poolt avaldatavat muljet miski nii soodsalt kui kord – mida vähem esemeid väikese köögi tööpinnal ja avatud ruumis on, seda suuremana see tundub.

Väikese köögi sisustamine ei pea olema keeruline. Kasutage ära selle kogu potentsiaal. Pepco mugavate tarvikute ja nõudega saate luua oma vajadustele vastava ruumi.

Jaga
Kommentaarid