„Õhusaaste ohtu kiputakse alahindama lihtsalt seetõttu, et seda pole näha. Üldiselt on eksiarvamus, et õhusaastet leidub vaid õues. Tegelikult on palju väikeseid igapäevaseid tegevusi, näiteks röstsaia kõrbemine, mis võib toas tekitada sama palju õhusaastet kui toodavad autod tiheda liiklusega teeristmikul. Siseõhu saastamist võivad põhjustada nii siseruumidesse imbuv välissaaste, kodus kasutatavad kemikaalid, igapäevased rutiinid ja harjumused, nagu söögitegemine ja koristamine, või ka võimalikud hallituskolded jne,“ räägib IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juhataja Brita Mikvere.

Inimese tervisele kõige kahjulikumaks siseruumides peetavaks saasteaineks on tahked osakesed (PM). Need on väikesed sisse hingatavad osakesed, mis võivad tekkida näiteks toiduvalmistamisel, erinevatest pihustatavatest kemikaalidest, avatud kaminatest või sisse imbuvast välisõhust.

Kuidas hoida toas õhku puhtana?

Õnneks saab mõnede muudatuste ja tehnoloogia abiga parandada kodus sisse hingatava õhu kvaliteeti. See on eriti kasulik neile, kes kannatavad allergiate ja hingamisteede haiguste all. IKEA sisekujundaja jagab praktilisi näpunäiteid ja lahendusi, millest mõned on nüüd IKEA-s saadaval uue, madalama hinnaga. Püüdes olla paljudele taskukohane, langetas IKEA mai keskpaiga seisuga teist korda sel aastal hindu veelgi rohkematel toodetel.

  • Hakake kodus mõõtma õhukvaliteeti. Üks esimesi samme parema õhukvaliteedi saavutamiseks kodus on suurenenud teadlikkus võimalikest abivahenditest. Sisekujundaja soovitab kasutada õhukvaliteediandureid, mis võimaldavad kodus oleva õhu kvaliteeti kontrollida. Selleks sobib näiteks nutikas õhukvaliteediandur VINDRIKTNING, mis on saadaval hinnaga vaid 14,99 eurot. Sellel on tuli, mis näitab kolme õhukvaliteedi taset: roheline (hea), kollane (keskpärane) ja punane (halb). Seda on soovitatav kombineerida õhupuhastiga FÖRNUFTIG.

Õhukvaliteediandur VINDRIKTNING
  • Kasutage õhupuhastit. Kaaluge kodus mõne õhupuhastuslahenduse kasutamist, näiteks õhupuhasti soetamist, seda eriti, kui elate väga saastatud välisõhuga piirkonnas. Õhupuhasti FÖRNUFTIG on nüüd IKEA-s saadaval uue, madalama hinnaga (alates 59,99 eurost). Sel on õhusaasteosakeste eemaldamiseks mõeldud filter, mis on optimeeritud filtreerima ligikaudu 99,5 protsenti väiksematest õhus leiduvatest osakestest, tolmust ja õietolmust. Gaasipuhastusfilter absorbeerib mitmesuguseid gaasilisi saasteaineid, nagu lenduvad orgaanilised ühendid, ja vähendab ebameeldivaid lõhnu, mida võivad tekitada suitsetamine või toidu valmistamine.

Õhupuhasti FÖRNUFTIG
  • Korrastage oma kodu. „Puhta õhu tagamiseks peaks teie kodu olema puhas ja tolmuvaba. Segaduse vältimine vähendab tolmu kogunemist pindadele. Puhastage kodu sageli tolmuimejaga, eriti vaipu, mis võivad koguda saasteaineid. Tolmu pühkimisel tasub eelistada märgi lappe,“ räägib Mikvere.

  • Eelistage leebemaid puhastusvahendeid. Sisekujundaja soovitab kasutada puhastusvahendeid, mis ei sisalda tugevatoimelisi kemikaale ega lõhnaaineid. Kasutage toodet ainult nii palju kui vaja – regulaarseks puhastamiseks kasutage leebemaid tooteid ja kasutage tugevama kemikaalisisaldusega tooteid ainult aeg-ajalt sügavpuhastuseks või tõrksate plekkide korral. Või isegi vahetage poest ostetud keemilised puhastusvahendid isetehtud looduslike alternatiivide vastu. Lisaks on soovitatav kodu tuulutada puhastusvahendite kasutamise ajal ja pärast seda.

  • Pange õhupuhasti praadimise ajaks tööle. „Toidu praadimine ja rösteri kasutamine võib eraldada põlemisosakesi. Olenemata sellest, kuidas toitu valmistate, kasutage kindlasti õhupuhastit ja ventileerige ruumi nii toidu valmistamise ajal kui ka pärast seda. Asetage ka röster kasutamise ajaks õhupuhasti alla. IKEA-s algab nende hind 45 eurost ja paljusid tooteid võib leida nüüd uue, madalama hinnaga. Samuti vähendab induktsioonpliit gaasipliidiga võrreldes saastet,“ räägib koduse elu spetsialist.

  • Ärge põletage küünlaid avatud akende läheduses. Kaminad võivad luua hubase atmosfääri, kuid tekitavad ka õhusaastet. Kui kasutate kaminat, ärge unustage tuba ventileerida, et vähendada suitsu ja tahma kogunemist. Kui põletate küünlaid, hoidke need eemal kohtadest, kus on tuuletõmbus. Küünalde põletamine tuulutusavade, ventilaatorite või avatud akende läheduses põhjustab küünla tahmamise, paisates õhku ohtlikke osakesi.

  • Tuulutage ruume. Kodu on soovitatav regulaarselt tuulutada, välja arvatud juhul, kui elate väga saastatud õhuga piirkonnas. Sellisel juhul avage aknad näiteks öösel, kui välisõhu kvaliteet on parem. Külmal aastaajal tuleks ruume tuulutada intensiivselt, kuid lühiajaliselt. Näiteks avage aken kogu ulatuses paariks minutiks kaks korda päevas, hommikul ja õhtul.

IKEA jätkab hindade langetamisega

Lähtudes IKEA visioonist luua parem igapäevaelu paljudele, langetas IKEA mai keskpaigas juba teist korda sel aastal toodete hindu. Hinnad langesid sadadel eri kategooria toodetel – alates mööblist, nagu diivanid, tugitoolid, ja hoiulahendustest kuni väiksemate sisustustoodeteni. Näiteks hambaharjatops DRAGAN maksab 3,49 eurot (varem 4,99 eurot), peegel TRENSUM 3,99 eurot (varem 6,99 eurot), ratastega riiul RÅSKOG 39,99 eurot (varem 49,99 eurot), seinalamp MÅNALG 19,99 eurot (varem 29,99 eurot), vaip TVERSTED 89,99 eurot (varem 129 eurot).

Jaga
Kommentaarid