Atraktiivne kodu rajajale

Linna lähedal asuvatesse valdadesse kodu rajamist ajendab mugavus ja kättesaadavus. Linnast välja kolimise plaani tingib tihtilugu soov eemalduda linna kiirest tempost, mürast ja saastest ning seetõttu otsitakse elukeskkonda, mis pakub rohkem looduslähedust, vaikust ja puhtamat õhku. Tahetakse elada linnast eemal roheluses, kuid siiski piisavalt lähedal töökohtadele, haridusasutustele, tervishoiuteenustele ja muudele olulistele teenustele. Kodu paiknemine linnaelu pulseeriva keskuse lähedal tähendab ka rohkem võimalusi meelelahutuseks, kultuuriüritusteks ja sotsiaalseks tegevuseks. Seda kõike – maaelu idülli kesklinna lähistel – linnalähedased vallad pakuvad.

Lisaks praktilistele kaalutlustele mõjutavad inimeste otsuseid linnast väljas elamise kasuks emotsionaalsed ja psühholoogilised tegurid. Mõned otsivad rohkem privaatsust ja isiklikku ruumi ning soovivad rajada kodu suuremale krundile, kui tiheasustusega linnakeskkond seda võimaldab, et luua endale oaas, kus saab lõõgastuda ja taastuda. Teised hindavad kogukonnatunnet ja soovivad elada kohas, kus on tugevad naabruskonna sidemed ning kus on võimalik kogukondlikult osaleda erinevates tegevustes ja üritustel. Nende vaates võiks kodukoht olla piisavalt suur, et oleks inimesi, ja piisavalt väike, et neid inimesi tunda.

Avarad ja suured kõrghaljastusega eramukrundid Tallinna piiril Kangru Kodus.

Atraktiivne ka väikeinvestorile

Pealinna lähistel on kõrgelt hinnatud ja vähem hinnatud piirkondi. Kõik igapäevaseks eluks vajalik – infrastruktuur (teed, tänavavalgustus), haridus- ja spordiasutused, kaubandus ning teenused on olemas kõigis neis piirkondades, kuid mingil põhjusel on kinnisvarahinnad teatud piirkondades kasvanud kordi rohkem kui teistes. Just nendes teatud linnalähedastes piirkondades tasub kruntide vastu huvi tunda ka väikeinvestoril.

Kõrgelt hinnatud piirkondi eristab teistest piirkondadest kõrgem arengupotentsiaal – see on see, mis kasvatab ajas kinnisvara, sh krundi väärtust neis piirkondades. Inimesed hindavad üha enam kaasaegset terviklikku elukeskkonda, mis on arenenud ja jätkab arenemist ning just see muudab mõned piirkonnad teistest nii kodu rajajale kui ka äri ajajale atraktiivsemaks. Lisaks, maa on piiratud ressurss ja nõudlus selle järele suureneb pidevalt koos elanikkonna kasvu ning arenguga. Krundid, mis paiknevad pealinna lähedal kõrge arengupotentsiaaliga piirkondades, kasvatavad ajas oluliselt oma väärtust, kuna nende asukoht ja defitsiit muudavad need ihaldusväärseks nii elamiseks kui ka ärilisteks tegevusteks.

Kuidas tunda ära kõrge arengupotentsiaaliga piirkond?

Everaus Kinnisvara tegevjuhi Janar Muttik sõnul eeldab äratundmine kohaliku turu tundmist, teadmisi ja kogemusi, nagu iga teinegi investeerimisotsus. „Soovitan osta krundi pikaajalise kogemusega kinnisvaraarendajalt, sest ka arendaja lähtub arendustegevuses muu hulgas piirkonna arengupotentsiaalist. Arendaja on potentsiaali hindamiseks ära teinud mahuka uurimistöö, mida tasub usaldada. Lisaks, kui krunt asub uusarenduses, mille tunnustatud arendaja tervikliku elukeskkonnana välja arendab, siis on kindel, et krunt ei jää krundiks põllul, vaid sellest saab tasuv investeering,“ selgitas Muttik, lisades, et arenduse varajases etapis on hinnad alati soodsamad, mistõttu tasub krundi ostu kaaluda just siis.

Siinkohal tuleb täpsustada, et krunt on detailplaneeringuga määratud maa-ala, millele on antud ehitusõigus. Investeeringu kontekstis on oluline seda silmas pidada ja investeerida just krunti, mitte detailplaneeringuta maatükki. Planeerimismenetlus on aeganõudev ja nüansirohke protsess, mille kulg ja tulemus ei pruugi vastata väikeinvestori ootustele. See on aga tegur, mis mõjutab detailplaneeringuga maa-ala ehk krundi defitsiiti veelgi ja tõstab omakorda krundi kui investeeringu väärtust.

HEA TEADA

Kindluse Kodu eramukrundid

Noorusliku kogukonnaga Järveküla südamesse kerkib Kindluse Kodu elamuarendus, mis sobib koduks linnalähedust ja kogukondlikku aktiivsust hindavale inimesele. Järveküla on rohelusest rikas perekeskne haridust väärtustav ja tervislikke eluviise toetav asum Rae vallas, mis võlub inimesi oma areneva keskkonna, pealinna läheduse ja hea infrastruktuuriga.

Rohkem infot Kindluse Kodu arenduse ja eramukruntide kohta: kindlusekodu.everaus.ee

Kangru Kodu eramukrundid

Tallinna piiril Luige alevikus asuv Kangru Kodu on privaatne elamukvartal metsa rüpes, mis pakub kodurõõmu neile, kes hindavad metsavaikust ja looduslähedust, kuid peavad oluliseks ka linnalähedust. Suured ja avarad kõrghaljastusega krundid annavad vabaduse luua privaatne ja mugav kodu kogu perele.

Rohkem infot Kangru Kodu arenduse ja eramukruntide kohta: kangrukodu.everaus.ee

Kõrghaljastusega ümbritsetud Kangru Kodu eramukrundid vaid 15-minutilise autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast. Video: Everaus Kinnisvara

Jaga
Kommentaarid