Enne veel kui koristusnippe tutvustama hakkame, tasub meelde tuletada mõned ettevaatusabinõud.

  • Atsetoon on väga tuleohtlik. Seetõttu ei tohi seda kunagi kasutada leegi või soojusallika läheduses.

  • See võib ärritada kopse ja limaskesti, mistõttu tuleks seda alati kasutada hea ventilatsiooniga ruumis.

  • Atsetoon võib nahka kuivatada või lõhestada, nii et selle kasutamisel tasub käsi kinnastega kaitsta.

  • Mis tahes tugeva kemikaali kasutamisel katseta seda esmalt silmapaistmatus kohas. Vii katse läbi võimalikult vähese ainega, et veenduda toimivuses.

Eemalda põrandalt triipe

Kui sinu plaatidest, betoon- või laminaatpõrandal on koledad mustad kulumisjäljed, vala paar teelusikatäit atsetooni puhtale lapile või paberrätikule ja pühi inetud jäljed ära. Seejärel puhasta ala veega niisutatud puhta lapiga, et eemaldada atsetoonijäägid. Kui oled lõpetanud, viska atsetooniga niisutatud lapp ära või lase sellel kuivada ja seejärel pese nagu tavaliselt.

Kindlasti ära proovi seda puhastusmeetodit puitpõrandal, kuna atsetoon võib eemaldada viimistluse ja jätta puidule püsivad jäljed!

Vastukaaluks tugevale liimile

See on ilmelt paljudele tuttav stsenaarium: SuperAttaki või mõnda muud tugevat liimi kasutades said sõrmeotsad kogemata liimiga kokku ning on nüüd üksteise küljes kinni. Või vajad liimi, aga kork on tuubi külge kuivanud. Õnneks saad atsetooni abiga mõlemad probleemid lahendatud. Pane veidi atsetooni vatile ning hõõru sellega probleemset kohta.

Puhasta kohvitasse

Kui sinu keraamilisel või klaasist tassil on pruunid kohvi- või teeplekid, mis tavalise pesemisega ei kao, võib atsetoon aidata neid plekke kruusilt eemaldada. Vala kruusi teelusikatäis või kaks atsetooni, hõõru käsna või kaltsuga määrdunud kohti ja lõpuks peske tassi nii nagu tavaliselt. Pärast kasutamist lase lapil või käsnal kuivada ning seejärel loputa see hoolikalt puhta veega.

Eemalda värvi

Värvisid akende ümbrust, ent värvi sattus ka klaasile? Lahendus on lähedal: küünelakieemaldaja! Hoia atsetooniga niisutatud vatitükki paar minutit värvilaikudel ja pühi seejärel värv puhta kuiva lapiga.

Küünelakieemaldi aitab ka jonnakate vildikaplekkide vastu. Niisuta vatitikku atsetoonis ning proovi sellega õrnalt vildikaplekid eemaldada.

Eemalda kriimustusi

Kui plastmassist esemel on väike kriimustus, saad seda atsetooniga siluda. Kasta vatitups või -tikk atsetooni ja hõõru õrnalt kriimustatud kohta. Atsetoon lahustab plastmassi kergelt nii palju, et kriimustus kaob. Kindlasti tasub selleks tööks aega ja kannatust varuda, sest liigne hõõrumine võib kahjustusi hoopis hullemaks teha.

Tindiplekkide vastu!

Kui lemmiksärki „kaunistab“ sinine triip, võib atsetoon aidata. Sega üks osa atsetooni kahe osa veega ning tupsuta vatitiku või lapiga lahust tindiplekile, kuni see kaob. Seejärel pese rõivast nagu tavaliselt.

Kuigi atsetooni saab ohutult kasutada enamike tugevate kangaste, nagu puuvill, polüester, vill ja ka enamike sünteetiliste materjalide puhastamiseks, ei tohiks seda kasutada atsetaat-, triatsetaat-, modakrüülkangaste või väga õrnade kangaste (nt siidi) puhastamiseks.

Enne tindipleki puhastama asumist on alati hea mõte silmapaistmatus kohas uut puhastusprotseduuri katsetada.

Puhasta vanni

Portselanvannile tekkinud koleda pruuni rõnga või dušikabiini ümber olevate seebijäätmete vastu aitab samuti atsetoon. Kanna protseduuri ajal kindlasti puhastuskindaid! Sega 50/50 vee ja atsetooni lahust. Kasta kalts lahusesse, kanna seda ohtralt mustadele kohtadele ja seejärel kasuta puhastusharja, et kogu mustus lahti saada ja eemaldada. Kui see on tehtud, loputa puhtaks saanud vann veega. Lapp aga kuivata ning seejärel pese tavaliselt.

Eemalda sulanud plastikut

Võib olla jäi kilekott kogemata kuumale rösterile liiga lähedale või jätsid plastikust käepidemega spaatli kuuma panni servale toetuma - sulanud plastik ei ole köögis haruldus. Tänu atsetooni võimele sulatada plastmassi saad seda kasutada sulanud materjali eemaldamiseks. Esmalt veendu, et pann, röster või muu metallese on täielikult jahtunud ja vooluvõrgust lahti ühendatud. Seejärel pühi sulanud plastikut atsetooniga immutatud lapiga, kuni plastik hakkab lahti tulema. Jätka seni kuni kõik on puhas ning viimaks puhasta koht puhta rätiku ja veega.

Allikas: bobvila.com