„Vannitoa puhul püsib sisustus samal kujul tavaliselt aastaid, nii et on oluline ruumi nutikalt planeerida ning luua ajatu välimus. Seega tuleks kõik valikud hoolikalt läbi mõelda ja võimalusel vältida planeerimata oste,“ ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Brita Mikvere. Ta jagab väärtuslikke näpunäiteid, mida vannitoa planeerimisel silmas pidada.

1. Jää stiili ja värvi osas järjepidevaks

Uue vannitoa planeerimist soovitab ta alustada peamise mööbli ja plaatide valimisest. „Vannitubades näeme tavaliselt plaate ja need mõjutavad suuresti ruumi üldist välimust. Soovitan sobitada plaadid mööbli esipaneelidega, kuna need on vannitoas peamised aktsendid ja paistavad kõige tugevamalt silma. Ühe või teise valimisel on soovitatav kõrvutada mõlema näidist või tükki, et näha, kas need sobivad omavahel,“ ütles Mikvere.

Ta soovitab alustada kappide valimisest, kuna vannitoaplaatide valik on lai ja neid on eelistatud kappidega suhteliselt lihtne sobitada. Sisekujundaja lisas, et on oluline sobitada ka vannitoa disain ülejäänud koduga, et säilitada järjepidevus.

2. Planeeri ruumi sellele sobivaimal viisil

„Funktsionaalsuse seisukohast vaadates tasub uut vannituba planeerides mõelda esmalt senisele vannitoale – mis ruumis toimis ja mis mitte, mis olid peamised probleemid ja mida võiks teha teisiti,“ ütles sisekujundaja.

Piisavalt hoiuruumi kõikide väikeste esemete jaoks on samuti väga oluline, kuna hästi organiseeritud ruumid aitavad end kodus tunda rahuliku ning tasakaalukana. Tavaliselt on vannitoad väikesed ja hoiuruumi puudumine võib luua ruumi segamini ilme. Kui esemed katavad korrapäratult kõik pinnad, siis võib väikeses ruumis tekkida segamini mulje. Seega mängib mööbli paigutuse ja piisava hoiuruumi planeerimine olulist rolli.

„Et väikest ruumi maksimaalselt ära kasutada, on oluline kohe alguses paika panna, milline mööbel kuhu läheb. Seda saab hõlpsasti teha tasuta veebipõhiste vannitoaplaneerijatega, mis võimaldavad kujundada vannitoa nullist, lähtudes konkreetsest ruumist,“ lausus sisekujundaja.

Ta julgustab väikest ruumi täielikult ära kasutama. Kappide jaoks võiks kasutada ka vaba seinapinda. „Pidage meeles ka valamu all olevat ruumi, mida saab kasutada näiteks sahtlitega kapi jaoks, et igapäevased tarbeesemed oleksid käepärast. WC-poti ja pesumasina kohal olevates kappides võivad hoiustada puhastusvahendeid ja kemikaale, rätikuid või tualettpaberit,“ ütles IKEA sisekujundaja. Vannitoa kompaktsemaks muutmisel tasub tavalise peegli asemel eelistada peeglikappi ning suuruselt võiks olla peegel vähemalt valamukapiga sama lai või laiemgi, et luua ruumile avaram välimus,“ soovitas sisekujundaja.

Öeldakse, et vannitoas ei ole kunagi hoiuruumi üleliia ning väikeste esemete organiseeritult hoiustamine võib muuta ruumi korrapärasemaks. Ta soovitas ka kasutada ruumi kitsamaid osasid – hoiustamiseks saab lisaruumi tekitada näiteks nurgariiuli või kitsama seinariiuli abil. Lisaks võiks seinal olla piisavalt konkse kõikide pereliikmete rätikute jaoks, kasutada võiks duširiiuleid ning muid asju saab hoiustada kastides ja korvides.

3. Väikesed aksessuaarid ja valgustus on olulised

Kui ruumi planeering on paigas, siis on aeg sinna lisada detaile, mis annavad toale isikupära. Siiski soovitab sisekujundaja jääda stiili, värvide ning mustrite osas järjepidevaks. Käepidemed, konksud, rätikud, vannimatid ja muud aksessuaarid on osa ruumi lõplikust ilmest ning võiksid omavahel sobituda. Sisekujundaja sõnul võivad need väikesed asjad omavahel kombineerituna ka taskukohase hinna eest vannituba märgatavalt värskendada.

„Soovitan valida aksessuaarid nagu näiteks seebialus, hambaharjahoidjad, WC-hari ja prügikast ühtses stiilis. Kroomitud kraani ja dušiotsiku puhul võiks valida ka teised detailid sarnased, et vältida liiga paljude erinevate metallide või värvide kasutamist. Või vastupidi – kui kogu vannituba on minimalistlik ja valge, võib valida kõik need elemendid mustana, et lisada ruumi sära. Tekstiilid ja dušikardinad on samuti olulised. Isegi kui igal pereliikmel on erinevat värvi rätik, võiksid need omavahel sobida, et säiliks vannitoa korras ilme,“ soovitas Mikvere.

Nagu ka teistes tubades, saab vannitoas lihtsasti hubasust luua valgustusega. Nii üldine, funktsionaalne kui ka hubane valgus on olulised ja aitavad luua lõõgastava tunde kui igapäevaselt enda eest vannitoas hoolt kandes.