Tavaliselt peetakse nahapaksendeid, varvaste deformatsioone, valu kannas või talla all paratamatuks ja püsivaks, millega tuleb leppida. Nimetatud probleemid varjavad endas hoopis suuremat terviseriski kui üldjuhul arvame.

Kõndides esinev valu või varvaste deformatsioonid hakkavad ühel hetkel mõjutama meie kõnnimustrit, mis võib hakata koormama liigeseid, mistõttu väheneb oluliselt liikumisaktiivsus. Lisaks tekitavad hõõrdumine ja liigne surve nahakahjustusi, mis võivad põhjustada infektsioone. Tegelikult on suurem osa jalalabade probleemidest ennetatavad või abivahenditega leevendatavad.

Levinuimad labajalgadega seotud probleemid on kõrge või madal tallavõlv, hallux valgus ehk väljapoole pöördunud suur varvas, haamervarbad, nahapaksendid ja –haavandid, paksenenud varbaküüned ning konnasilmad. Need kõik on tegelikult meie keha kaitse- ja kohanemisreaktsiooni tulemused erinevatele teguritele, olgu selleks siis kitsad ja mittesobivad jalanõud, mittevenivad ja kitsad sokid, lihaste või sidekoe nõrkus, ülekaal või kaasuvad kroonilised haigused.

Normaalne tallavõlv (vasakul) ja lamenenud (paremal).

Kuidas labajalgadega seotud probleeme ennetada?

Jalgade heaolu algab hügieenist! Oluline on oma jalgu korralikult pesta ja kuivatada ning loomulikult ka kreemitada. Kreemitamine aitab säilitada naha niiskust ja elastsust, et vältida nahakahjustusi ja –haavandeid. Varbaküüntel ei tohiks lasta kasvada varbast pikemaks ning lõigata tuleks neid sirgelt.

Sokid või sukkpüksid võiksid olla pehmed ja venivad ning pigem numbri võrra suuremad, et need ei suruks varbaid kokku või kõveraks ega tekitaks lümfi- ja vereringehäireid. Jalanõud peaksid olema sobiva suurusega, et varvastel oleks ruumi. Kitsad ja väikesed jalanõud võivad tekitada luude deformatsioone ja liigsest survest tingitud nahapaksendeid või küüne muutusi.

Milliseid abivahendeid jalaprobleemide puhul valida?

Enne sobiva abivahendi valikut on oluline hinnata oma jalgu väliselt. Sealhulgas tuleb pöörata tähelepanu tallavõlvile, varvaste asendile ning naha seisundile - kas see on kuiv või pidevalt niiske ning higistav, kas esineb punetust või nahakahjustusi. Lisaks on oluline jälgida küünte tervist, sealhulgas nende kuju, värvust ja pikkust.

Kõrge või lamenenud piki- või ristivõlvi puhul tuleb kasutada jalanõude sees sobivaid tallatugesid, mis pakuvad jalale tuge, pehmendust ja asendikorrektsiooni. Tallatoed võivad olla lokaalsed päkapadjad või ristivõlvi toed, kui ka kolmveerand- või täispikkuses sisetallad. Ära ei tohi unustada, et tallatoed kuluvad ja amortiseeruvad, mistõttu tuleks neid kindlasti 1-1,5 aasta tagant välja vahetada.

Tallatoed

Varvastel olevate nahapaksendite ja konnasilmade korral tasuks kasutada varba ümber käivaid silikoonist või tekstilist varbakaitseid või varbaeraldajaid, mis vähendavad survet probleemsele piirkonnale. Varbaeraldajad sobivad kasutamiseks ka hõõrdumise vältimiseks – näiteks väiksemate haavade ja villide korral.

Tekstiilist varbaeraldaja

Haamervarvaste puhul on varbad kõverdunud, nii et varvaste all on tühi ruum ja suur surve langeb nii pöia eesosale kui ka varvaste tippudele, tekitades nahapaksendid varvaste peale. Varvaste all olev tühi ruum tuleks täita vahtkummist või silikoonist toetuspadjaga, mis kinnitub aasadega varvaste külge ja püsib kindlalt paigal. Selline abivahend aitab varvastel sirutuda ja leevendada varvaste tippudele langevat survet. Üksiku haamervarba asendi korrigeerimiseks on olemas W-tugi, mis aitab varbaid joondada ja kaitseb juba deformeerunud varvast liigse surve eest.

Haamervarvaste tugi

Hallux valgus ehk suure varba deformatsiooni tuleks varbaluu pöördumise vältimiseks kasutada silikoonist või tekstiilist varbaeraldajat, mis aitab varbal joonduda. Lisaks võib kasutada suure varba nukikaitset, mis vähendab luunuki hõõrdumist ja survet. Suure varba pöördumise progresseerumise vältimiseks on olemas ka öölahased, mis hoiavad varvast õigel teljel.

Hallux valgus silikoonist varbaeraldaja ja tugi

Plantaarfastsiidi ehk rahvakeeli tuntud ka kui kukekannuse kannavalu korral on surve ja põrutuste leevendamisel abiks vahtkummist või silikoonist kannapadjad ning tekstiilist kannakaitse sokid.

Silikoonist kannapehmendus kukekannusest tingitud vaeguste leevendamiseks

Ainult abivahenditest ei piisa!

Labajalgadele ja varvastele suunatud abivahendid on ainult üks osa jalahooldusest ja jalgadega seotud probleemide lahendusest. Jalgade tervise puhul mängivad olulist rolli ikkagi õiges suuruses ja mugavad jalanõud, hügieen, naha niisutamine, küünte hooldamine ning lihaste ja sidekoe tugevdamiseks ka jalavõimlemine ja venitusharjutused.

Kui soovite rohkem infot toodete kohta, siis külastage ITAKi kaupluseid, kus meie abivalmid abivahendite spetsialistid aitavad teid hea meelega. Samuti saate tutvuda meie e-poe valikuga aadressil www.itak.ee.

ITAK logo

Jaga
Kommentaarid