Kevadel soojendab päike pindasid, temperatuurid püsivad suhteliselt madalad ning tuuled on üsna ettearvamatud. „Sellised olud loovad väga keeruka keskkonna betoonitöödeks ja hea tulemuse saavutamine omaette väljakutse,“ ütles Betoonimeistri kvaliteedijuht Lauri Labe.

Mida kevadistel betoonivaludel meeles pidada?

„Oluline on olla valvas ja võtta kasutusele ennetavaid meetmeid, et vältida värskelt valatud betoonisegu külmakahjustusi. Betooni kivinemine ei pruugi toimuda nii kiiresti, kui suvel, seega tasub ka praeguste temperatuuridega rakendada talviseid betoneerimismeetodeid,“ ütles Labe.

„Kevadel võivad päike ja tuul pinnakihi kiirelt kuivatada – samal ajal ei ole betoon alumistes kihtides veel tarduma hakanud,“ selgitas Betoonimeistri kvaliteedijuht. „Eriti suur on oht suurte horisontaalpindade valamisel. Sellised tingimused loovad soodsad olud pragude tekkeks ja ka soovitud tasasust on keeruline saavutada.“

„Pragusid on hiljem on keeruline parandada ning lisanduda võivad täiendavad kulud,“ hoiatas Labe. „Nende ennetamiseks tuleks vältida suuri temperatuurimuutuseid ruume küttes või konstruktsioone kattes ja soojustades. Konstruktsioonide lahtirakestamine peaks toimuma võimalikult hilja, kui betooni ja seda ümbritseva keskkonna temperatuurid on juba ühtlustunud,“ soovitas ta.

„Lisaks temperatuuri hoidmisele, tuleks tähelepanu pöörata ka mahukahanemisvuukide õigeaegsele lõikamisele. See peaks toimuma võimalikult vara, et vuukidel oleks võimalik tööle hakata enne pragude teket,“ rõhutas Betoonimeistri kvaliteedijuht. „Kevadel on kvaliteetse betoonkonstruktsiooni ehitamiseks hädavajalik hoolikas tööde planeerimine,“ lisas ta.

Järelhoolduse osas ei tohiks teha järeleandmisi

Juhul, kui on võimalik töid ajatada, siis esimeste kevadiste soojadega ei maksaks suuri väliskeskkonnas asuvaid põrandaid ja vundamente valama tormata. „Kui need tööd on vältimatud, tuleks kõiki tööetappe hoolikalt planeerida ja valida selleks sobivaim ilm ning ära ei tohiks unustada betoonpindade järelhooldust,“ rääkis Labe.

„Selleks, et erinevate tööetappide vahel, kus peale betooni paigaldust on vajalik oodata tardumise algust, peaks enne pinna hõõrutiga lihvimist kasutama ka vahehooldusainet. See takistab ootamise ajal betoonist vee aurustumist ja pealmise pinnakihi kuivamist. Hilisemaks järelhoolduseks sobib pinna kastmine, erikeemia piserdamine ja katmine ning järelhoolduse periood olgu alati pigem pikem kui lühem,“ selgitas kvaliteedijuht.

„Ilmast tulenevate väljakutsete ees seisvad ehitajad ei tohiks teha järeleandmisi õigete betoonpindade hooldusvõtete osas. Õiged materjalid ja töövõtted on hädavajalikud vältimaks võimalikke probleeme ja seeläbi tagada betoonkonstruktsioonide pikaealisus ja vastupidavus. Üheksa korda planeeri, üks kord vala,“ ütles Labe.