„Lisaks sellele, et looduslike komponentide koju toomine kaunistab interjööri, avaldab see positiivset mõju ka inimese füüsilisele ja vaimsele heaolule. IKEA iga-aastase uuringu „Kodune elu“ kohaselt on side loodusega 16% Eesti inimeste jaoks üks peamisi tegureid, mis aitab kodus rahulolu tunda. Juurdepääs õuealale või rohelusele aitab vaimset heaolu säilitada iga viienda Eesti elaniku jaoks. Kuigi kõigil ei ole võimalik nautida terrassi või rõdu, ei tähenda see, et kodus poleks võimalik looduslähedus nautida,“ jagas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Säästa ruumi ja lisa koju rohelust vertikaalse „aiana“

Paljud toovad koju loodust läbi aknalaudadel elustaimede kasvatamise. Sisekujundaja osutab, et kui akna all on radiaatorid, tuleks taimi sagedamini kasta. Taimesõpradele, kellel pole aknalaudu või on need roheluse jaoks liiga kitsad soovitab Castro kasutada ruumi nutikalt – näiteks kui kodu on väike ja seal pole taimede jaoks palju põrandaruumi või aknalauad on liiga kitsad, loo kodus vertikaalne aed.

„Kui soovid koju rohkem taimi mahutada – paigalda akna kõrvale põrandale või seinale kinnitatav riiul. Erinevad taimealused sobivad samuti hästi. Sellised lahendused ei võta põrandal palju ruumi, kuid kasutavad efektiivselt ruumi kõrgust. Sarnast efekti võib saavutada seinariiulite abil: neid saab paigaldada soovitud kõrgusele vabale seinapinnale ning ühtlasi saab see olema stiilne kodukaunistus,“ annab sisekujundaja nõu.

Kodu roheliseks oaasiks muutmisel soovitab Castro valida üks domineeriv suur taim põrandale ja lisada sellele mitu väiksemat erinevas kõrgustes taime, kasutades selleks riiulit või taimealust. Nii on võimalik luua vertikaalne aed ja väikeses korteris ruumi säästa. Vastasseinale soovitab ta paigutada peegli, mis oaasi peegeldab ja loob koju näiliselt rohkem rohelust.

Ta soovitab ka luua rippuv aed kardinapuu või riidepuuga ning riputatavate taimepottidega. Sel juhul soovitatakse valida taimi, mis loomulikult kasvavad allapoole. Lisa ülemisele osale konks ja paiguta taimed. Rohkema rohelisuse tekitamiseks mängi riiulil taimede kõrgustega.

„Kui ruumi on, võib rippuva aia stiili rakendada ka köögis. Seal võib kasvatada praktilisemaid rohelisi, nagu näiteks ürte. Riputa ürdid kardinapuu külge või lisa tööpinna kohale lisarööbas, kuhu paigutada ürdid ja muud köögiriistad, et värske roheline oleks alati käepärast,“ jagab sisekujundaja.

Kasuta dekoratsioonides looduslikke elemente

„Selleks, et tunda end kodus loodusega ümbritsetult, võivad lisaks rohelistele taimedele toimida ka looduslikud materjalid ja värvid. Pilliroost seinakaunistused, rotangist mööbel, bambusest lambivarjud, linased tekstiilid, džuudist vaibad ja isegi keraamilised aksessuaarid on lihtne viis loodusele lähemale jõuda. Samuti töötavad hästi looduslikest materjalidest alusmatid, korvid ja kastid,“ jagas Castro.

Ta soovitab ka loodust füüsiliselt tuppa tuua – korja kergesti kuivatatavaid lilli, lehti või väikeseid samblikutükke, oksi ja kive. Need võivad saada lihtsateks, kuid elegantseteks kaunistusteks. Näiteks lilled või üksik leht paiguta klaasist raami ja riputa akna ette, kus päikesekiired saavad läbi paista. Samas samblike või kivide jaoks on soovitatav klaasist kupli kasutamine. Kui kodus on lapsi – too loovust sisse ja lisa mõned mänguasjategelased, et luua väike maailm klaasi all.