Aga võibolla võtame kunagi ette hoopis mõne Graham Greene’i raamatu, kes on vaieldamatult kuulsaim kirjanik - ja tõenäoliselt ka tuntuim inimene üldse – kes muuseumi külastanud on?

Kui Graham Greene 1934. aasta kevadel „ilma erilise põhjuseta“ (nagu ta kirjutab oma memuaarides „Ways of Escape“ („Põgenemise viisid“) Eestis käis, tutvus ta lennul Riiast Tallinna toonase Briti asekonsuli Peter Edmund James Leslie’ga. Mehed lugesid lennu ajal juhuslikult ühte ja sama raamatut, sõbrunesid seetõttu kohe ja saabumisel jõi Greene Leslie’ga Lai tänav 17 Briti saatkonnas teed. Seejärel otsustati koos vanalinna avastama minna.

Samal aadressil tegutseb praegu Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum ja nüüd ka ETDM’i raamatuklubi.

Klubi koguneb umbes kord kuus muuseumis. Ilusa ilmaga on kohtumised muuseumi vaikses ja rohelises sisehoovis. Traditsioone elus hoides pakutakse kirjandusest huvitatud klubilistele teed (ja kindlasti veel midagi, nagu kahtlemata läks ka Graham Greene’i külaskäigu puhul)!

Mis on esimene raamat?

Esimest korda kohtub klubi juba 2.mail. Plaanis on rääkida Suurbritannia keraamiku Edmund de Waali raamatust „Merevaigusilmadega jänes“. Raamatus jutustab autor oma perekonna loo, mis on tihedalt läbi põimunud Euroopa kultuurilooga.

Ephrussid - nii oli ka de Waali vanaema perekonnanimi - olid Venemaalt Pariisi ja Viini rännanud suur rikas juudi soost pankurite suguvõsa, kelle jõukusest oli Teise maailmasõja lõpuks alles jäänud üsna vähe. Päranduseks saadud netsukete jälgi ajades saab autor oma suguvõsa ajaloost nii mõndagi teada. Kujukesed ostis kunstikoguja Charles Ephrussi ning kinkis need oma nõole Viktorile pulmadeks. Austria Anschluss’i ajal pillutati pere laiali ning nende vara võõrandati. Netsuked päästis teenijanna, kes need põlletaskus oma tuppa viis ja madratsisse peitis.

Raamat viib koos autoriga netsukete jälgi ajades Pariisi, Viini, Tokyosse, Odessasse; segab lugeja arvukatesse armuafääridesse, kuulsate kultuuritegelaste kirjavahetustesse ja paljudesse muudesse sekeldustesse.

Kuidas osaleda?

Klubis osalemiseks oleks hea raamat läbi lugeda. Seda leidub nii raamatukogudes kui kauplustes. Aga tulla võib ka siis, kui loetud on vaid pool või isegi veerand!

Muuseumikaardi omanikele on klubi täiesti tasuta, ent kuna osalejate arv on piiratud, on registeerimine vajalik. Kõigi teiste jaoks on klubis osalemine muuseumipileti hinnaga (8 eurot), millega saab samal päeval külastada ka kõiki näitusi!