Osa õuealale sobivatest lahendustest on IKEA-s saadaval uue, madalama hinnaga. Püüdes olla taskukohane võimalikult paljudele, langetas IKEA veebruaris enam kui tuhande kodukauba hinda.

1. Korrasta kodu

IKEA iga-aastases uuringus „Kodune elu“ selgus sel aastal, et korras ja puhas kodu on neljale Eesti elanikule kümnest peamine heaolutunde ning rahulolu allikas.

„Veelgi enam – korras kodu ümbrus on kolmandiku Eesti elanike jaoks kõige olulisem tegur vaimse heaolu säilitamisel. Usun, et see kehtib kodu kõigi alade, sealhulgas rõdu ja terrassi kohta. Me kipume need alad sageli unustama, muutes need vähekasutatavate asjade panipaigaks,“ ütles Pedro Castro ja lisas, et väikese rõdu korral on sealne ruum veelgi hinnalisem. Selleks, et luua ruumi lõõgastumiseks, ei peaks asjad oma kohta leidma põrandal, vaid neist võiks loobuda, kui neid enam vaja pole. Need esemed, mida enam tarvis pole, võib näiteks annetada.

IKEA/HYLLIS

Kui rõdu on kitsas ja pikk, tulevad kasuks ruumi säästvad riiulid HYLLIS (hind alates 13 eurost), mis kasutavad ära kogu seina kõrguse. Ülemistele riiulitele võib panna näiteks lillepotid ja alumistele muu vajaliku. Siiski, ruumi säästmiseks ja rohkema hoiustamiseks kasuta alati kaste, näiteks SAMLA (hind alates 1,99 eurost) läbipaistvaid plastist kaantega kaste, kust näeb sisu kohe. Mõnel riiulil on isegi spetsiaalsed läbipaistvad katted (hind alates 3 eurost), mille abil saab muuta riiuli minikasvuhooneks või need võivad kaitsta esemeid tuule ja vihma eest.

IKEA/HYLLIS

2. Värskenda mööblit

Pärast ruumi organiseerimist soovitab sisekujundaja üle vaadata oma olemasoleva õuemööbli. Catro sõnul alumiiniumist, plastist, plastrotangist ja terasest õuemööbel väga hooldust ei vaja. Mõned looduslikud materjalid, nagu akaatsia, eukalüpt ja muud tahked puidud, vajavad aeg-ajalt natuke hoolt – puhasta esemeid leebe seebilahusega ning kata mööbel, kui see kasutuses pole.

IKEA/TÄRNÖ

„Kuigi tavaliselt on puidust õuemööbel eeltöödeldud peitsi või värviga, soovitan need üle käia VÅRDA puidupeitsiga (hind alates 8,49 eurost), et vältida pragunemist ja pikendada nende eluiga. Kui tihti seda teha, sõltub nende asukohast, kasutamisest ja ilmastikutingimustest. Näiteks õues olev mööbel vajab üle peitsimist, kui selle pinnale kukkuvad piisad tilkade moodustumise asemel hoopis imenduvad. Kui värvitud mööbel hakkab kooruma või näeb kulunud välja, värvi see täielikult või osaliselt üle värviga, mis on mõeldud välistingimustes kasutamiseks,“ andis sisekujundaja nõu.

3. Uuenda tekstiile ja lisa valgust

Castro sõnul tagavad tekstiilid ja valgustus hubasuse. Tekstiilid on igas ruumis olulised ning kõige lihtsam ja soodsam viis kodu värskendamiseks. Siiski on kasulik meeles pidada, et kangad peavad olema loodud välistingimustes kasutamiseks: veekindlad, päikesevalgusele vastupidavad, mustust hülgavad ja lihtsasti hooldatavad.

IKEA/VIRKLUND

„Vaip (VIRKLUND, hind 17,99 eurot) võib aidata muuta jahedad õhtud hubasemaks ja soojemaks. See võib olla ka kiire viis, kuidas peita kulunud põrandaid. Sama kehtib õuetugitoolide patjade kohta – need võivad mööbli väljanägemist kohe värskendada. Lisa õuetoolidele padjad (KUDDARNA, hind 5 eurot) ja isegi vana mööbel võib uuesti kena välja näha. Sobita padjad vaibaga ja lood nii soovitud meeleolu,“ annab sisekujundaja nõu. Castro sõnul võib lisaks välisilme vuntsimisele võrk SOLIG (hind 10 eurot) pakkuda turvatunnet ja hubasust, eraldades kodu ning ülejäänud maailma.

IKEA/SOLIG

Tema sõnul saab õueala muuta hubasemaks, kui sinna valgust lisada. Vali spetsiaalsed välistingimustes töötavad valgustid, et valgust oleks nii päeval kui ka öösel. LED-päikeseenergial töötavad tuled, mis ei tarbi energiat, aitavad luua maagilisi õhtuid. SOLVINDEN-i seeria väliste valgustuslahenduste hinnad algavad 3,99 eurost.

IKEA/SOLVINDEN

„Paljude jaoks on rohelus lahutamatu osa õuealast. Siin võib improviseerida ja kasutada näiteks rippuvaid taimi. Mängi taimede, pottide värvide ja tekstuuridega ning paiguta lilled erinevatele kõrgustele, et ruumi maksimaalselt ära kasutada,“ rääkis sisekujundaja.

4. Hoolitse õuemööbli eest regulaarselt

Castro soovitab õuemööbli ja aluspatjade eluea pikendamiseks neid regulaarselt puhastada – isegi siis, kui kasutad spetsiaalselt välistingimuste jaoks mõeldud esemeid.

IKEA/TOSTERÖ

„Kui esemed ei ole parasjagu kasutuses, võib need katta TOSTERÖ õuemööblikatetega (hind alates 20 eurost). Enne patjade katmist tuleks aga veenduda, et mööbel, istmepadjad või lamamistooli sisepadjad on enne tõmbluku sulgemist täielikult kuivad. Julgustan kasutama ka kokkupandavat mööblit – nii on õuealal rohkem ruumi ja selle saab panna katuse alla seniks, kuni seda uuesti tarvis on. Hooajavälisel perioodil tuleks mööbel ära panna, eelistatavalt jahedasse ja kuiva siseruumi,“ lisas ta.

IKEA langetas hindu

Lähtudes IKEA visioonist luua parem igapäevaelu paljudele, langetas IKEA alates 2024. aasta veebruarist enam kui tuhande toote hinda. IKEA alandas hindu suurel osal tootevalikust, kokku sadadel eri kategooria toodetel – alates väga tuntud ja armastatud toodetest, nagu diivanid, tugitoolid ja hoiulahendused, kuni väiksemate sisustustoodeteni. Näiteks DRONA kasti hind langes 3,99 eurolt 2,99 eurole, pehmel mänguhail BLÅHAJ 24,99 eurolt 16,99 eurole, NYMANE laelamp maksab 59,99 euro asemel 39,99 eurot, riiuli KALLAX saab soetada 79,99 euro asemel 49,99 euroga, MICKE laua hind langes 99 eurolt 79 eurole, sahtliboksi MALM hind aga 89 eurolt 79 eurole.

Uued, madalama hinnaga tooted leiad SIIT.

 

 

Jaga
Kommentaarid