Toimiv ja hea ventilatsioon

Korralikult ehitatud ventilatsioon on tervisliku ja mugava saunakeskkonna säilitamiseks hädavajalik. Ventilatsioon aitab reguleerida sauna temperatuuri ja õhuniiskust ning eemaldab ebameeldivaid lõhnu. Veendu, et saunas on värske õhu sisse- ja väljavooluavad, et vältida ülekuumenemist või kehva leili.

Materjalid

Puit on kõige traditsioonilisem valik, kuid julgesti võib valida ka kivi, plaadi, klaasi või metalli, et saavutada omanäolisem tulemus. Puit loob ruumis sooja ja hubase miljöö, termotöödeldud puidu eeliseks on kerge hooldatavus, kui seda teha järjepidevalt.

Voodrilaudu saab paigaldada just sellisel moel, nagu endale meeldib – otsi põhjatust internetist ideid! Efektsed seinad ja laed saab lahendada mitut moodi, kasutades eri toone, materjali, suurust, laiust jne. Kontrasti ja tekstuuri loomiseks saab erinevaid materjale omavahel kombineerida. Siin tasub jälgida, et kombineerimisel valikud omavahel ka sobiks.

Ribipaneelid on väga populaarsed sisustuselemendid. Neid on eri laiuses, need võivad olla elegantse kitsa joonega või laiemad ning „sõnakamad“. Ribipaneeliga võib katta terve seina, seinaosa, lae või hoopis mööblitüki. Kasuta paneeli näiteks ühendava osana diivani tagaseinas ja kapil. Võimalusi on mitmeid!

Materjalid, mis sobivad leiliruumi

Thermory.com

Lisaks haavale, lepale ja kuusele sobivad sauna hästi ka eksklusiivsemad valikud, nagu magnoolia, seeder ja kiirjas mänd – kõik need on ainulaadsed ja seinal kergesti eristatavad.

Kiirjas mänd on oksavaba puit, mille puusüü on kena lainelise mustriga. Seeder ja magnoolia püüavad pilku elava ilmega ning on üldiselt kirjud. Iga neist puitmaterjalidest valmistatud laud on omanäolise välimusega. Eelkõige paistavad need silma tonaalsuse poolest. Termotöödeldud seeder on täiuslik neile, kes soovivad heledamat sauna, magnoolia on ideaalne valik neile, kes pooldavad hämaramat valgust.

Saunamaterjalide valimisel kehtivad kindlad põhimõtted, mida tuleks parimate tulemuste saamiseks järgida. Näiteks võiks pinkide jaoks alati valida puidu, mis ei kuumene üle ega erita vaiku. Enamik saunamaterjale – haab, lepp, seeder, pappel jne – sobivad ka pinkide ehitamiseks.

Väikesesse sauna heledad toonid ja horisontaalsed lauad

Thermory.com

Korterites pole alati piisavalt ruumi luksuslikult suure sauna jaoks. Kui ruumi on vähe, peaks meeles pidama, et heledad materjalid muudavad sauna avaramaks. Tume puit teeb selle aga näiliselt veelgi väiksemaks, kui see tegelikult on. Samuti tuleks kitsas ruumis voodrilauad paigaldada horisontaalselt, mitte vertikaalselt. Selline paigutus – eriti kui kasutada heledamat puitu – loob laiema ja avarama mulje.

Milline viimistlus valida?

Thermory.com

Termotöödeldud puit, harjatud materjal ja mustriline viimistlus pakuvad lõputult võimalusi ainulaadse sauna kujundamiseks. Lisaks kemikaalideta termotöödeldud puidule, mille omadusi parandatakse kuumuse ja veeauruga, saab puusüüd esile tuua harjamise abil. Selline töötlemine annab kauni ja rustikaalse vana puitu meenutava viimistluse. Kõige populaarsemad on neutraalsed värvitoonid – valge, hall ja must –, mis loovad saunas ideaalse tausta teiste materjalide ja toonide kasutamiseks.

Valgustus

Üle ega ümber ei saa ka valgustusest – see on hea ruumikujunduse alus. Valgustusega saab luua erinevaid meeleolusid, sõltuvalt valgustite värvusest, intensiivsusest ja paigutusest. Saunavalgustuseks võib kasutada süvistatavaid valgusteid, leedribasid, kohtvalgusteid või lampe. Hea, kui valgustid on hämardatavad, nii saab vajadusel luua mahedama meeleoluvalguse. Samuti võib valida külmema ja soojema valguse vahel – see on maitse asi, aga liiga külm valgus tekitab pigem kõleda tunde. Kui aga valida teadlikult selline valgustus, millel on võimalik valida ka eri värve, on hea teada, et näiteks sinised tuled võivad tekitada rahustava ja lõõgastava efekti, samas kui punased tuled võivad stimuleerida ja ergutada.

Mööbel ja aksessuaarid

Aksessuaarid vaata kriitilise pilguga üle – et neid oleks piisavalt, aga mitte liiga palju. Vii sauna eesruumi pehme ja mugav mööbel. Olenevalt ruumikusest võib valida diivani, lamamis- või ripptooli, et pärast saunasessiooni pikali heita ja lõõgastuda. Soovi korral võib seal olla ka väike lauake, riiulid või kapid, kus hoida lemmikraamatut või ajakirju, suupisteid ja jooke. Vali meelepärased ja omavahel ning interjööriga sobivad diivanipadjad, rätikud, hommikumantlid, matid, et muuta olemine mugavamaks ja hubasemaks.

Meelelahutus

Kui sulle meeldib muusika, siis miks mitte paigaldada sauna ka niiskuskindlad kõlarid! Või kui ruumi on rohkem ja soovi samuti, võib sauna eesruumi viia ka teleri.

Aroomid ja värskus

Ära ei tasu unustada ka aroomteraapia head ja tervistavat mõju. Selleks on saadaval hulganisti eri aroomiõlisid, difuusoreid, lõhnapadjakesi ja -küünlaid, mis lisavad sauna mõnusa aroomi või värskuse. Aroomteraapia vähendab stressi, parandab meeleolu, soodustab und ja suurendab üldist heaolu.

Taimed!

Taimed või lilled lisavad ruumile elu ja värskust ning need puhastavad õhku, parandavad õhuniiskust ja vähendavad müra. Vali taimed või lilled, mille eest on lihtne hoolitseda. Iga lill ei salli niiskust, aga hästi taluvad näiteks need toataimed: kaktused, orhideed, graatsilise lehestikuga sõnajalg, talbjas adiantum ja adiantum raddianum, pesa-raunjalg (asplenium nidus), kõrge nefroleep (nephrolepis exaltata), aglaoneema (aglaonema commutatum), jaapani araalia, maranta, sõrmlehik ja säntpoolia. Tänapäeval on kunsttaimedki väga kvaliteetsed ja eheda välimusega – igal juhul tasub seda kaaluda, kui soovid rohelust, aga pole sündinud rohenäpp. Tee oma valik, kombineeri ja miks mitte kujundada eesruumist väike troopikaaed.

Hügieen ja puhtus

Puhasta ja hoolda sauna regulaarselt. Seinad ja pingid tuleks pärast iga kasutuskorda pühkida niiske lapi või kerge puhastusvahendiga. Eemalda tolm ja praht, mis saunatades tekib – eriti kui on puuküttega keris.

Sauna ja sauna eesruumi sisustamine on suurepärane võimalus luua meeleolukas saunakogemus. Mõnusat saunatamist!

Allikad: houzz.com, homestratosphere.com, digsdigs.com