Valehäireks peetakse üldjuhul seda, kui valvesüsteem annab justkui asjatult häiret.

1. Kui kodus on loomad

Kass või koer ajab süsteemi häiresse, patrull sõidab kohale ja sina saad selle eest arve. „Kuid kas tegelikult oli tegemist valehäirega? Koduvalve tegi ju oma tööd ja andis võimalikust ohust märku – süsteem ei tea, et päriselt ohtu ei olnud,“ arutleb G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala.

Sarnaste olukordade jaoks on tegelikult lahendus olemas: loomakindel andur, mille saab seadistada nii, et kuni 25-kilone loom saab kodus vabalt ringi käia. Süsteem häiresse ei lähe.

Niisiis, kui süsteem annab häiret ja patrull sõidab kohale, ei ole tegelikult tegemist valehäirega. Seekord võis häire põhjuseks olla koduloom, kuid sama hästi oleks see võinud olla pätt, kes sinu koju tungis.

2. Kui toit läheb kärssama

Sarnaselt eelmise punktiga on lood ka valvesüsteemi osaks olevate suitsuanduritega. Võimalik, et sul kõrbesid lihtsalt pannkoogid põhja, kuid süsteem seda ei tea!

„Kui me kontaktisikut kolme minuti jooksul kätte ei saa ning häireteadet ei annulleerita, sõidab meie patrull olukorda kontrollima,“ selgitab Pärjala ja lisab, et ükskõik mis häiret valvesüsteem annab, püütakse esialgu kliendiga ühendust saada. „Ka meie soovime, et patrull ei sõidaks pannkoogi häire peale välja, vaid saaksime ressurssi suunata sinna, kus seda päriselt vaja.“

3. Õigeaegne hooldus

Enamasti ongi valehäired inimese enda põhjustatud. Tehnilisi eksimusi ei tohiks esineda, kui süsteem on korrapäraselt hooldatud ja asub õiges keskkonnas. Näiteks ei ole hea, kui valvetehnika on niiskes ja külmas suvilas, kus temperatuur on 0 kraadi juures.

Kord aastas võiks lasta tehnikul valvesüsteem üle vaadata. Lisaks üldisele hooldusele vaatab ta üle ka aku mahutavuse. „Kui sülearvutil on juhe taga, siis sa ei tea, kaua aku vastu peab. Valvesüsteemiga on samamoodi. Selleks, et süsteem kaitseks sinu kodu ka voolukatkestuse korral, on vaja aku mahutavust kontrollida ja vajadusel see välja vahetada,“ selgitab Pärjala.

4. Muutunud keskkond

Valvesüsteemiga võib muresid esineda ka siis, kuid kodune keskkond on oluliselt muutunud. Mööbli ümber tõstmisel tuleb veenduda, et liikumisandurid ei jääks näiteks kapi taha peitu. Vastasel juhul ei anna need ei vale- ega õigeid häireid.

„Ka õhksoojuspump võib tekitada valehäireid. Mõnel juhul tuleb andurid siis ümber tõsta,“ toob turvaekspert välja veel ühe asja, millega arvestada.

5. Iga häiret tuleb tõsiselt võtta

Vaatamata kõigele, tasub valveteenuse lepingusse lisada kindlasti vähemalt kolm kontaktisikut. Kui turvafirma ei saa sinuga ühendust, saab ta helistada teisele või kolmandale isikule. Ikka võib juhtuda, et oled parajasti koosolekul, lennukis või ei saa kõnele vastata.

Samuti tasub igasse häiresse suhtuda täie tõsidusega. Hiljuti oli Valgas tulehäire, mille puhul esmaseks kontaktiks märgitud pereisaga G4Si juhtimiskeskus ühendust ei saanud, kuid teiseks kontaktiks märgitud mehe abikaasa esialgu patrulli reageerimist ei soovinud ja lubas ise asja kontrollida.

Edastusid uued tulehäired, mille peale juhtimiskeskus võttis naisega taas ühendust ja jõuti arusaamale, et patrull tuleks siiski välja saata. Korterist päästeti mees koos 2-aastase lapsega.