Tuleõnnetuste statistika on väga nukker –Päästeameti andmetel põleb iga päev rohkem kui üks kodu. Tänavu jaanuaris toimus 183 tulekahju ja tuleõnnetustes hukkus neli inimest.

Väga paljud tulekahjud oleksid välditavad, kui inimesed jälgiksid elementaarseid tuleohutusnõudeid.

Statistika järgi saab kõige suurem hulk õnnetusi alguse elektripaigaldistest, küttesüsteemide valest kasutamisest või paigaldusest ning suitsetamisest ja lahtise tule kasutamisest. Kuigi igaüks ei ole elektrispetsialist, on olemas lihtsad sammud, mida jälgides saavad kõik inimesed oma kodus tuleohutust silmas pidada.

Tasub lugeda seadmete tootjapoolseid paigaldus-ja kasutusnõudeid ning veenduda, et elektriseadmed oleksid töökorras. Näiteks lõtvunud ühendustega pistikupesas ei ole turvaline seadmeid laadida.

Sageli eksitakse ka kütteseadmete kasutamises.

Kõikide küttekehade ja -süsteemide paigaldamisel ning hooldamisel tasub kasutada spetsialisti abi –see väike samm annab sulle professionaali kinnituse, et kodu on tuleohutu, ning lisaks ka ametliku hooldusakti.

Varajases staadiumis tulekahju avastamiseks on asendamatud abimehed vingu- ja suitsuandurid. Sageli on inimestel andurid ostetud, ent neid ei panda üles. Tegelikkuses on aga nii vingu- kui ka suitsuandurid majapidamistes kohustuslikud. Andureid üles seades tasub silmas pidada, et neid ei kinnitataks lakke teibi, vaid kruviga. Kuna tulekahju korral liigub kuum õhk esimesena üles, kukub teibiga kinnitatud andur laest lihtsalt alla ega täida oma eesmärki.

Üks peamisi tulesurma põhjusi on voodis või siseruumis suitsetamine ning paljud tulekahjud saavad alguse küünalde põletamisest. Kuigi võiks arvata, et tegemist on elementaarsete situatsioonidega, mida kõik suudavad vältida, ei ole see sugugi alati nii. Koduloomade olemasolul tuleks kodus elavat tuld tehes eriti tähelepanelik olla.

Päästeameti lehel kodutuleohutuks.ee on tuleohutuse kohta palju kasulikku infot selle kohta, kuidas ise oma kodu tuleohutust hinnata, ning test, mille abil tuleohutuse taset kontrollida.

Vasakul ERGO kindlustuse kahjuennetuse juht Rain Tõnson, keskel Tanel Talve, paremal If Kindlustuse Balti kahjude tehniline vanemekspert Marion Meius.

Jaga
Kommentaarid