Kui oled tüdinenud tavalistest toataimedest, siis siit leiad mängulisi ja omapäraseid valikuid. Kindlasti tasub aga meeles pidada, et mõned neist taimedest on kergelt mürgised. Nii et kui sul on väikesed lapsed või lemmikloomad, ei tasu neid taimi veel koju tuua.

1. Kera-piimalill (Euphorbia obesa)

Ümmargune ja „õmblustega“ nagu pesapall, mille järgi teda hellistavalt ka kutsutakse, kannab efektne taim rohekashalli ja lavendli ruudulist „kasukat“. Kuigi sellel sukulentide seemikul on lehed, kukuvad need peagi maha, et tekiks rasvunud „kokkuõmmeldud“ kera, mis tegelikult on aga vars. Kera-piimalill võib kasvada igas mõistlikult valgusküllases kasvukohas; talvel ta vett ei vaja ning suvel vajab pigem vähe vett.

2. Kalanchoe tetraphylla

See imakaunis kalanhoe moodustab suurtest lehtedest rosette, mis on sama suured kui pannkoogid. Tovah Martin pakub raamatus „Ootamatu toataim“ romantilisemat pilti, kirjeldades neid punase varjundiga taimi kui „hiiglaslikke laineliste lehtedega roose“. Kaunid lehed muutuvad punaseks väidetavalt kõige paremini, kui neile anda palju päikesevalgust.

3. Turd jatrofa (Jatropha podagrica)

Turd jatrofat kirjeldatakse sageli pudelikujulisena. Inglise keeles kutsutakse seda Buddha kõhu taimeks. Sukulendil on ka oranžikaspunased õied, mis meenutavad koralli rifi ääres. Taime mõnevõrra omapärane ehitus võib rõõmsalt muigama panna. Aseta taim osalise päikesevalguse kätte ja kasta aeg-ajalt, et ka õisi näha.

4. Harjaseline nõgesleht (Acalypha hispida)

Tuntud ka kui šenilli taim. „Chenille“ tähendab prantsuse keeles röövikuid. Taime lehtede vahel rippuvad pikad punased urvad meenutavad imearmsaid karvaseid ussikesi või pehmet kassi saba. Taime suured südamekujulised lehed muudavad selle kasvatamise aga keerulisemaks - nimelt nõuab see palju päikest, vett ja pügamist. Ometi, millisel taimel veel nii armsad „sabad“ on?

5. Tähniline justiitsia (Justicia brandegeeana)

Taime kullakarva ja lõhevärvi kandelehed koos väljaulatuvate valgete „kaeltega“ moodustavad maaliliselt kaunid käharad kobarad. Õnneks õitseb taim päikesepaistelisel kuni osaliselt päikeselisel talvel ka aknalaual peaaegu sama rõõmsalt kui päikese käes õues. Muidugi eeldusel, et muld on piisavalt niiske.

6. Seltsing-urnõis (Nematanthus gregarius)

Kevad- ja suvekuudel hõljuvad seltsing-urnõie taime läikivate lehtede vahel väikesed oranžid kalakujulised õied, mistõttu taime inglise keeles ka kuldkalataimena tuntakse. Tõsi, need „kalad“ näevad pisut pundunud välja, nagu hakkaksid nad akvaariumis kõhtu üles keerama. Taim eelistab eredat kaudvalgust ja mõõdukat kastmist.

7. Albuca spiralis

Taime traatjad lehed keerduvad kaunilt. Taim armastab kasvada päikese käes minimaalse kastmisega ning kannab kevadel ka kauneid vanillilõhnalisi kollaseid õisi. Taime kasvatajad ei tohiks alla anda, kui taime rõngad suvel täielikult närbuvad, sest siis jääb see sageli soiku. Kui sibul on ikka terve ja kuivana hoitud, peaks taim sügisel taas tärkama.

Allikas: bobvila.com