Kuna Arhitekt Must keskendub oma töös enamasti oluliste ja keeruliste objektide loomisele, näiteks kuuluvad nende portfooliosse riigikoolid ja lasteaiad, keskväljakud ja muud avalikud ruumid, siis pakub näitus „Esimesed kümme“ külastajatele 10 erinevat teemapüstitust või küsimust, millele püütakse vastuseid otsida läbi teostatud või kavandatud objektide.

Näituse võõrustaja ning ühtlasi ka maketi näol üks näituse eksponente Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasium on 85 protsendi ulatuses ehitatud puidust, tõestamaks, et väikese süsinikujalajäljega puit on suurepärane materjal mitte ainult ehituse keskkonnamõjude vähendamiseks, vaid ka õppimist ja arengut toetava keskkonna loomiseks.

„Meie koolimajas on mõnus tasakaal innovatsiooni ja traditsiooni vahel. Meilt leiab klassikalise õpiruumi, koostööd soosivat paindlikku ruumi ja mõnusaid eraldumiskohti. Majas on valgust, helgust ja loomulikkust, kuid logistiliselt õpime kasvava koolina ruumi võimalusi ja piiranguid alles tundma,“ kommenteeris Pelgulinna Riigigümnaasiumi direktor Indrek Lillemägi.

Lisaks kaasaegsele õppekeskkonnale püüab näitus mõtestada ka teisi ühiskonnale olulisi teemasid nagu linnasüdamete terviklik avalik ruum, linnaruumi uuendamine kahanevates väikelinnades ning arhitektuuri roll piirkonna elujõulisuse tagamisel. Ei jää käsitlemata ka kogu maailmas aktuaalne kliimakriisi teema ning see, millist rolli peab kandma arhitektuur kliimasoojenemise vastu võideldes.

„Kuidas pikendada arhitektuuri eluiga ning vajadust hoonete lammutamiseks, asendamiseks ja ehitamiseks? Kuidas ehitada piiratud ressurssidega planeedil ja sellest lähtuvat muuta ruumide planeerimist? Kuidas luua tänasele elustiilile vastavaid elamismudeleid ning mis on kodu mõiste tasa-arengu ja jagamismajanduse ajastul,“ loetleb arhitekt Alvin Järving näitusel püstitatud küsimusi ning loodab, et näitus paneb nendel teemadel mõtisklema ka koolilapsed, kuna kõik püstitatud küsimused puudutavad just nende tulevikku.

Arhitekt Musta juubelinäitus „Esimesed kümme“ avatakse Pelgulinna Riigigümnaasiumis reedel, 19. jaanuaril kell 17.00, ning avamisele järgneb ka arhitektide poolt juhitav majatuur. Näitus jääb koolimajas avatuks 14. veebruarini ning seda on võimalik külastada kolmapäeviti vahemikus 17.00-19.00. Arhitektide juhendamisel leiab 7. veebruaril aset veel üks majatuur. Näitus ja ekskursioonid on kõigile külastajatele tasuta.