„Lumepuhurite kasutus tavamajapidamistes on kasvav trend, kuna turule on tulnud väiksemaid ja taskukohasemaid mudeleid, mis sobivad väga hästi eramajapidamistele. Kasu on neist kõikjal, kus on vajadus sügava lumevaba pinna järele, näiteks jalgrajad, autoparklad, terrassid,“ sõnas Kesko Senukai Eesti turundusjuht Kristina Kovalkova.

Väiksematele eramutele ja korteriühistutele, kus on vaid jalgrada või terrass, sobivad ka väiksemad kuni 30 cm laiused elektri- või akutoitel töötavad masinad. „Kui on vaja puhastada juba parkimisplatsi või pikemat sissesõiduteed, siis tuleks vaadata vähemalt 50 cm laiust masinat. Oma töö teevad nad kõik ära, küsimus on pigem selles kui kiiresti,“ lausus Kovalkova.

Ta usub, et lumepuhuriga saab hakkama igaüks, kuid labidavaeva võiks see vähendada eelkõige vanematel inimestel. „Neile on aku- või elektritoitel masin igati jõukohane ning kergendab lumekoristusvaeva märkimisväärselt,“ lisas naine.

ATV-sid ostetakse kõige rohkem just talveperioodil

„ATV on Eesti tarbija majapidamises muutunud väga tarvilikuks abivahendiks. Eesti majaomanikud ja ettevõtete juhtkonnad näevad esimese efektiivse abilisena lumekoristusel just lumesahaga ATV-d,“ sõnas mototehnikat müüva Velt Motocenteri asutaja Hanno Velt. Ta lisas, et Transpordiameti registri andmetel on kõige hoogsam ATV-de soetamise aeg just november, detsember ja jaanuar.

Velt rõhutas, et ATV-ga saavad lumelükkamisega hakkama kõik, seejuures ka noorukid ja eakad. „Tavapäraselt teeme esindustes esmase koolituse, kuidas ATV-ga sõita ning seda käsitleda. Näitame ära kõik nüansid, kuidas käiku vahetada, sahka vintsnupust üles-alla liigutada ning tagurdada. Juhul, kui sel hetkel on ka lumi maas, siis saab proovida ka lume lükkamist. Peamine, et ükskõik, kes lund koristab, kannaks turvavarustust ehk kiivrit ning arvestaks, et ATV on siiski mootorsõiduk ning juhtima peab vastavalt oma võimetele,“ lausus Hanno Velt.

Lisaks kasutatakse talvel ATV-d ka väiksemate küttepuude metsast välja vedamiseks, käiakse jahil või loomadele sööta viimas ja matkatakse looduses spetsiaalselt selleks ettenähtud RMK aladel.

ATV on hea mõte alates 100 m2 õuealast

Hanno Velti sõnul tasuks lumesahaga ATV peale mõelda hoovi- või sissesõidutee puhul, mis on üle 100 m2. „Kõikidel õuealadel, mis vajavad lumekoristust ning on üle 100m2, on ATV-st palju abi. Näiteks 150 m sissesõiduteed lumevabana hoida on paras väljakutse,“ lisas Velt Motocenteri asutaja.

Kui ATV on majapidamises juba olemas, siis saab sellele osta eraldi lumesaha. Lumesahka saab kinnitada kõikidele ATV-dele, kuid seejuures on oluline jälgida, et kinnitusadapter ja vints on konkreetsele margile ja mudelile sobiv. „Lumesaha valikul tasub arvestada ka tee eripäradega. Näiteks, kui on väga kitsas tee, siis sobib paremini V-kujuline sahk, mille tiiva nurka saab muuta ehk valida, kas paigutada sahk viltu ühele või teisele poole, vastavalt kuhu lund soovitakse lükata. Kui tee on laiem, siis on olemas ka sahad, mille „labidas“ on üks terve kaarjas sahk,“ kirjeldas Velt.